Știri

Când existenţa se măsoară în bani, cine poate risca viaţa unui copil, refuzând să ofere un singur leu?

Pentru Raluca Stan, viaţa depinde de 26.300 de dolari

Robert şi Irina Stan, din Câmpina, sunt părinţii a cinci copii cu vârste de 14, 12, 10, 7 şi 4 ani. Doi dintre ei au grave probleme de sănătate. Lavinia Stan are aproape 12 ani şi, conform certificatului medical eliberat de Spitalul de Pediatrie din Ploieşti, suferă de glomerulonefrită progresivă, insuficienţă renală progresivă, sindrom dislipidemic secundar şi hipercortie. Tratamentul medicamentos costă o mică avere şi mult disconfort creat copilului. Mezina familiei, Raluca Stan este doar un pui de om. În privinţa ei, lucrurile sunt şi mai grave. Ea suferă de microcefalie, sindrom dismorfic cranio facial, monopareză crurală stânga-parţial mobilizabil cu sprijin, retard psihic cu absenţa achiziţionării limbajului. Dincolo de limbajul de specialitate ce îi atestă diagnosticul, există, de fapt, o fetiţă de 4 ani, care arată de vârsta unui copil de 1 an şi jumătate, cu imposibilitatea de a vorbi nu mai mult decât prin sunete guturale. În schimb, ştie să zâmbească şi să te privească în ochi. Când te priveşte, nu poţi să simţi decât un nod în gât, pentru că nu ştii cum ar trebui să te porţi cu ea, pentru că nu ştii ce să le spui părinţilor, care speră un dram de ajutor de la oricine le trece pragul. În privinţa Ralucăi medicii sunt rezervaţi în a oferi date legate de supravieţuirea ei. Există, totuşi, o mică speranţă care, în mod paradoxal, mai mult adânceşte suferinţa părinţilor: posibilitatea unui implant cu celule stem la o clinică din China, care costă 26.300 dolari. De ce le adânceşte suferinţa această oportunitate? Pentru că veniturile lor se rezumă la alocaţia copiilor şi la cei 450 lei pentru fiecare dintre părinţi, primiţi în calitate de asistenţi însoţitori ai Laviniei şi Ralucăi. Şi totuşi, dorinţa lor de a salva viaţa copilului le-a dat puterea să spere, apelând la solidaritatea oamenilor. În luna decembrie a anului 2008 au deschis un cont la Banca Comercială Română, în speranţa că vor putea face rost de bani. Contul a fost dat publicităţii într-un anunţ umanitar, apărut într-un ziar local. Chiar au crezut că, pe data de 5 martie 2009, aşa cum fuseseră programaţi medical, se vor putea duce cu Raluca în China. Dezamăgire totală! Câţiva câmpineni, impulsionaţi şi de spiritul Crăciunului, au reuşit să strângă în contul familiei Stan modica sumă de 350 lei noi. Tot în aceeaşi perioadă a anului, Primăria Câmpina le-a dat 1.000 de lei. O parte din aceşti bani s-a cheltuit pe medicamentele Laviniei, iar restul s-a transformat în mâncare şi câteva hăinuţe. Speranţa familiei Stan se stinge de la o zi la alta, iar timpul care trece afectează şi mai mult sănătatea Ralucăi.
15.000 de euro – preţul vieţii pentru Ionuţ Bogdan Ştefan
Oamenii Câmpinei pot salva copiii bolnavi, a căror viaţă atârnă de colţul unei hârtii de un leu? Sau doi lei. Pentru că, alături de Raluca, se află şi Ionuţ Bogdan Ştefan de 15 ani care are cancer osos. El are nevoie de 15.000 de euro pentru a face o operaţie pentru o endoproteză modulară. Operaţia constă în scoaterea osului şoldului şi o parte din femur, punându-se această proteză. Dacă acest lucru nu se urgentează, i se va scoate piciorul din şold, fără posibilitatea de a i se mai pune proteză. Părinţii lui Ionuţ Bogdan sunt epuizaţi din punct de vedere psihic dar şi financiar. În limita posibilităţilor unei familii în care doar tatăl aduce un venit modic, se încearcă menţinerea moralului acestui copil prin mici dorinţe îndeplinite. Mama sa nu munceşte şi nici nu ar putea, în condiţiile în care Ionuţ Bogdan se află suferind la pat. Tatăl, Ştefan Nicolae, aleargă disperat pe la Casa de Asigurări unde se bate pasul pe loc în privinţa ajutorului prin care s-ar susţine o parte din plata operaţiei; aleargă pe la marile firme în speranţa că ar putea beneficia de vreun ajutor. Nu are decât speranţe. Până acum a fost ajutat de Confind, de cheta făcută de colegii de muncă de la Wheterford şi de solidaritatea elevilor unor licee. Precum familia Stan, familia Ştefan a deschis două conturi la Raiffeisen Bank, în lei şi euro, sperând şi crezând în solidaritatea oamenilor.
Pledoarie pentru viaţă
Oare cum ar fi dacă fiecare dintre noi ar dona câte un leu? Se jenează cineva să meargă la bancă şi să depună într-un cont un singur leu? Aceeaşi oameni cu dare de mână, care reuşesc să ne încânte cu concerte susţinute de trupe plătite cu bani grei, ar putea avea motive să se simtă ruşinaţi că ar înregistra un leu într-un cont? Nimeni nu trebuie să se simtă stânjenit că poate salva vieţile unor copii. Câmpina are în jur de 38.000 de locuitori. Împreună am putea să-i ajutăm să trăiască la fel cum doreşte fiecare pentru copiii lui, la fel cum dorim şi pentru noi. I-am putea ajuta pe părinţi să se bucure de privirile şi zâmbetul lor, mult timp de-acum înainte. Şi totuşi există un adevăr dureros: cele două familii sunt percepute de către unii dintre cei cărora li se cere ajutorul ca fiind doar nişte cerşetori. Aceşti oameni au simţit umilinţa pe pielea lor. În urma anunţului umanitar, familia Stan a primit telefoane cu vorbe grele, chiar de la vecini. Privirile şi tonul cu care este întâmpinat Ştefan Nicolae spun mai mult decât cuvintele. Poate fi de neconceput pentru minţile unora că aceşti părinţi sunt DISPERAŢI pentru că le pot muri copiii? Da, pentru că printre noi există şi astfel de oameni cu suflete mărunte şi fără frică de Dumnezeu. Dar sunt mult prea puţini faţă de cei care, cu siguranţă, vor dona leul dătător de speranţă şi viaţă în conturile familiei Ştefan Nicolae: Raiffeisen Bank, pentru donaţiile în lei cont Ro66RZBR0000060006385491; pentru donaţiile în euro cont RO15RZBR0000060011466008. Pentru familia Robert Stan există cont deschis în lei la Banca Comercială Română cod IBAN RO34RNCB0208010366700002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare