Știri

“Câmpinenii să aibă încredere în noi, că vom face tot ce se poate pentru acest oraş”

este mesajul viceprimarului Ion Dragomir către locuitorii oraşului
Anul trecut a fost un an dificil pentru administraţia câmpineană, din punct de vedere al folosirii fondurilor proprii colectate la bugetul local, cu toate că nivelul veniturilor realizate a fost unul bun. Lipsa resurselor din bugetul municipiului a fost cauzată de situaţia incertă, nici acum clarificată, a finanţării proiectului european “Modernizare Calea Dacia”, prin care s-a realizat pasajul rutier de la DN1. Derularea proiectului a fost marcată de anumite suspiciuni de nereguli constatate la controalele realizate de inspectorii UE, din cauza unei licitaţii cu o oarecare doză de subiectivism şi a schimbării soluţiilor tehnice iniţiale. Acest lucru a dus la aplicarea de către Autoritatea de Management a două corecţii financiare în valoare totală de 3,4 milioane de lei, dar şi la blocarea celor peste 10 milioane de lei datorate Primăriei Câmpina de către Ministerul Dezvoltării. Pentru că nu s-a putut face o compensare a plăţilor, executivul câmpinean nu numai că nu a primit ultimele 10 milioane de lei din banii europeni, sumă solicitată prin ultimele două scrisori de rambursare (justificate prin faptul că toate plăţile pentru lucrările constructorilor fuseseră achitate de către municipalitate), dar nici diferenţa de şapte milioane lei nu o va primi prea curând. Deoarece, atunci cand s-a făcut proiectul bugetului local, s-au luat în calcul şi banii pe care municipalitatea câmpineană trebuia sa îi primeasca de la Ministerul Dezvoltarii pentru finalizarea proiectului european, neprimirea acestor sume a afectat derularea cu fonduri proprii a unor obiective de investiţii destinate infrastructurii câmpinene. Alte investiţii publice prevăzute în buget local au fost amânate şi se vor executa în 2014. La ultima şedinţă din 2013 a Consiliului Local, bugetul câmpinean s-a închis pe minus. Situaţia, şi aşa complicată, s-a complicat şi mai mult în urma reclamaţiei făcute de un anonim, care a reclamat calitatea necorespunzătoare a lucrărilor la acest pasaj rutier. Ancheta derulată de către inspectorii DLAF este în curs de desfăşurare şi se pare că nu se va încheia prea curând. Până la terminarea anchetei DLAF, finanţele publice câmpinene rămân cu un mare semn de întrebare.
Pentru că primarul Câmpinei este o persoană foaaarte ocupată, drept pentru care este foarte greu de găsit, nu doar la fizic, ci şi la telefon (cel puţin, pentru publicaţia noastră), am încercat să aflăm cum a fost anul 2013 pentru executivul local de la al doilea demnitar al municipiului, viceprimarul Ion Dragomir, care se arată mulţumit de realizările municipalităţii din anul precedent.

Reporter: Cum a fost anul 2013 pentru administraţia câmpineană? Dar pentru câmpineni? 
Ion Dragomir: Apreciez că în 2013 ne-am atins toate proiectele propuse prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Cred că banii au fost utilizaţi corespunzător şi tot ce am făcut anul trecut pentru municipiul Câmpina aduce mulţumire şi cetăţenilor câmpineni, pentru că tot ceea ce facem nu facem pentru noi, o facem pentru acest oraş. În limita sumelor avute la dispoziţie, am reuşit să modernizăm tot ceea ce ne-am propus. Dintre realizările de anul trecut, aş aminti aleea pietonală din jurul Parcării Centrale, pasajul pietonal de la Ceas, înlocuirea Ceasului. Aş vrea să-i liniştesc pe cei care care au făcut o problemă din lipsa termometrului la noul ceas. Îi vom aduce acestuia şi un termometru. Pe investiţii, lucrările au fost realizate cum ne-am propus. Am modernizat în 2013 multe străzi: Podului, Ecaterina Teodoroiu, Muscel, Primăverii, 22 Decembrie, Energiei, Strandului, Nicolae Grigorescu, Vasile Lucaci, Constantin Istrati, Serei, Ciocârliei. Am amenajat, de asemenea, parcările din zonele B.P. Hasdeu, Victoriei, Mihai Eminescu, Sălaj, Soarelui, Erupţiei. Am reabilitat două tronsoane importante din bulevardele centrale ale oraşului: Barieră – Bdul Culturii şi Emon – Sera Primăriei. Vom continua anul acesta pe Bdul Carol I, pe tronsoanele unde Hidro Prahova nu intervine cu canalizări. 
Rep. : Dincolo de evidenta sa valoare de întrebuinţare şi de imagine, pasajul rutier de la DN1 pare a fi o piatră de moară pentru finanţele publice locale din următorii ani.
I.D. : Nu cred că pasajul este o piatră de moară pentru Câmpina, ci este o realizare foarte importantă. Este o lucrare vizibilă, apreciată de toată lumea. Sunt câteva probleme în ceea ce priveşte încasările, pentru că mai avem nişte bani de recuperat. Existând acea reclamaţie anonimă, sunt nişte cercetări făcute de către DLAF, care, la finalizarea lor, sigur vor duce la un rezultat bun, astfel încât să ne putem încasa banii pe care îi avem de primit. 
Rep. :  Mă refeream la multele milioane care au fost luate în calcul la realizarea investiţiilor, dar care s-ar putea să nu mai fie returnate municipalităţii de către Ministerul Dezvoltării.
I.D.: Pentru realizarea veniturilor proprii estimate, am avut într-adevăr nişte probleme, dar am reuşit să ne descurcăm şi fără acei bani europeni. Prea multe nu vă pot spune despre această investiţie, pentru că nu m-am ocupat eu de ea.
Rep. : În vara trecută aveaţi o relaţie tensionată cu primarul oraşului. Cum consideraţi relaţia actuală cu Horia Tiseanu?
I.D. : În prima jumătate a anului trecut, nu am colaborat deloc bine, dar spre sfârşitul anului pot spune că lucrurile s-au ameliorat sensibil, iar acum am o relaţie normală, chiar bună, cu edilul-şef, din punct de vedere instituţional. 
Rep. :  Care sunt principalele obiective de investiţii în 2014?
I.D. : Ca investiţii, anul acesta avem de modernizat patru străzi din cartierul Veteranilor (General Ioan Stoica, Col. Haralambie Săvulescu, Gloriei şi Bujorului), realizarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Bdul Nicolae Bălcescu şi Calea Dacia, reabilitarea Şoselei Paltinu, un sistem video de supraveghere a principalelor intersecţii şi a intrărilor în oraş, amenajarea Lacului Curiacul. Vom reabilita, de asemenea, parcurile Millia (unde vom amplasa şi o fântână arteziană), Trandafirilor (de la notariate) şi Durbac (de pe Câmpiniţa), la care se adaugă finalizarea amenajării peisagistice a Pasajului de la Ceas. Vom repara parcările din zonele Henri Coandă, Piaţa Centrală, Spitalul Municipal şi Ecaterina Teodoroiu (lângă Cirex). Vom avea în vedere şi reabilitarea a 16 străzi şi alei (strada Constructorului, Aleea Izvoarelor, strada Amurgului, strada Atelierelor, străzile Bucegi şi Ghiocei, alee din Bd. Nicolae Bălcescu, alee din Strada Orizontului, alee din Bd. Nicolae Bălcescu, lângă podul de la Băneşti, alee din Strada I. H. Rădulescu (ultima pe stânga, spre nord), prelungire Strada Şoimului din Calea Doftanei, Strada Tineretului, alee din Calea Dacia, Aleea Piatra Arsă, Strada Puiu Sorin, prelungire Strada 1 Decembrie 1918. Va fi reabilitat şi o parte a Bulevardului Carol I: tronsonul cuprins între Casa Cărţii şi intersecţia cu Strada Sondei.  Reabilitarea infrastructurii stradale ne va costa 7,6 milioane de lei. Nu cred că vom avea probleme cu finanţarea lucrărilor. Anul trecut am avut venituri de 75 de milioane de lei, iar anul acesta am estimat că vom colecta şi primi fonduri de 76 milioane de lei. 
Rep. : Un mesaj pentru câmpineni…
I.D. : Câmpinenii să aibă încredere în noi, fiindcă noi tot ce realizăm facem pentru câmpineni şi pentru Câmpina. Vom face tot ce se poate ca oraşul să arate cât mai bine. A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare