Scandalul dezinfectanţilor fabricaţi de firma HexiPharma continuă cu o amploare tot mai mare. La primul lot de spitale inspectate, ministrul Achimaş Cadariu a declarat că 5% din unităţile controlate erau un real pericol public. Ulterior, s-a dovedit că ministrul a minţit şi că, în realitate, era vorba despre 20 de procente. Ieri ministrul Cadariu şi-a dat demisia, iar premierul Dacian Cioloş a preluat şi funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. De asemenea, Cioloş a ordonat un control general la toate spitalele din ţară, pentru depistarea biocidelor diluate sau neconforme, care pun în mare pericol sănătatea pacienţilor. Cu siguranţă, anchetele şi controalele prezente şi viitoare se vor lăsa cu multe capete căzute din fruntea ţării. Şi ne referim aici la actuali, dar şi la foşti demnitari de rang înalt, deoarece neregularităţile (dacă nu e prea puţin spus), persistă de multă vreme. De asemenea, Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în spitalele din Romania, achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut mai multe percheziţii, ridicând documente de la sediul HexiPharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că se derulează două tipuri de anchete: una penală, a procurorilor, şi una administrativă, în cadrul căreia vor fi testate toate produsele pentru dezinfectare din toate spitalele, urmând să fie testate concentratia lor şi eficacitatea. Totodată, Guvernul va modifica modul în care sunt controlate si monitorizate firmele care produc dezinfectanţi. Pe de altă parte, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că ştia despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis o sută de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali. „In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara. Printre beneficiarii legali ai informarilor noastre pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul, Presedintele Romaniei. Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti”, au declarat, zilele trecute, oficiali ai SRI. Precizările vin după ce Gazeta Sporturilor a publicat un material potrivit căruia SRI ar fi ştiut de problemele cu dezinfectanţii. Dintre marile spitale cu probleme, nouă sunt din Bucuresti.
Din fericire pentru câmpineni, conform declaraţiilor primite de la medicul Călin Tiu, managerul general al Spitalului Municipal Câmpina, ”unitatea noastră nu a achiziţionat, anul trecut, de la HexiPharma dezinfectante sau alte substanţe biocide”.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!