Știri

Câmpina – în urmă cu 10 ani

Oameni, fapte şi întâmplări surprinse în articole de presă
Puteți citi, în cele ce urmează, o serie de articole despre Câmpina de acum 10 ani. Despre oamenii, faptele şi întâmplările care au marcat Câmpina anului 2008. An în care ne-au părăsit trei câmpineni regretaţi de multă lume. La începutul anului, pleca spre o lume mai bună profesorul Gheorghe Stanciu, fost director al Liceului „Nicolae Grigorescu” în perioadele 1950 – 1952 şi 1956 – 1960, care deceda, la vârsta de 93 de ani, în data de 18 ianuarie. Pe 24 octombrie 2008, înceta din viaţă, la un spital bucureştean, Mărgărit Mușat, cunoscutul notar public şi om politic. Acesta a murit fulgerător, după ce, până cu puţine zile înaintea dispariţiei sale, se luptase pentru o candidatură la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. 
Aproape de sfârșitul anului, în noaptea de 20 spre 21 decembrie 2008, cădea victimă unei maladii necruțătoare Emilia Rotaru, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Municipal, o persoană absolut admirabilă și extrem de pozitivă, al cărei zâmbet îi făcea pe bolnavii internați în spital să uite de suferințe. Dumnezeu să-i odihnească și să-i aibă în grija Sa. Dintre evenimentele notabile ale anului 2008, oglindite în Oglinda Câmpinei, le-am aminti pe cele de mai jos.
Câmpina va avea o hartă
Pe 16 ianuarie 2008, Oglinda își informa cititorii despre faptul că o hartă a municipiului – mărită și plastifiată – va fi amplasată în mai multe puncte din Câmpina, astfel încât oricine ar veni să poată găsi orice loc sau stradă din orașul nostru. Cel mai cunoscut loc al acestei hărți este cel din fața Parcării Centrale. Pe această hartă sunt trecute toate străzile şi aleile, dar şi principalele obiective turistice din localitate, hotelurile, restaurantele şi alte puncte importante pentru orice turist.
Câmpina a aderat la… Valea Prahovei
Pe 5 martie 2008, ziarul nostru scria despre aderarea municipiului Câmpina la Asociaţia de Dezvoltare Intecomunitară „Valea Prahovei”, din care făceau parte, la acel moment, alte 14 localităţi. Chiar dacă s-a luat legătură cu reprezentanţii a 24 de localităţi, doar 15, printre care şi Câmpina, au aprobat această asociere. Consilierii au avut de stabilit reprezentantul Câmpinei în Consiliul de Administraţie, reprezentanţii în AGA etc.
Se închide şi ultima centrală…
La 1 aprilie 2008 era închisă și ultima centrală termică din sistemul public de termoficare al orașului. Centrala respectivă, aflată și ea în concesiunea CPGC, se afla pe strada B.P. Hasdeu şi mai deservea numai câteva zeci de abonaţi, fiind absolut ineficientă din punct de vedere economic. 
„Miţu Chiţu”, cel mai tare loc de zbenguială
Pe 15 aprilie 2008, Oglinda scria despre deschiderea parcului de distracții „Mițu Chițu”, după ce, tot în incinta acestui parc, fusese inaugurat, în iarna acelui an, singurul patinoar artificial din judeţul Prahova. 
Parcul „Miţu Chiţu – cel mai tare loc de zbenguială” oferă copiilor de toate vârstele posibilitatea petrecerii timpului într-un mod plăcut, recreativ şi instructiv, în aer liber şi departe de agitaţia străzii. Investiţia totală s-a ridicat la peste 100.000 euro şi s-a realizat în urma unui parteneriat cu Consiliul Local. Municipalitatea a pus la dispoziţie terenul – care era, practic, părăsit şi se degrada continuu, iar investitorul a venit cu ideea şi banii necesari.
Şi a fost turul al doilea al alegerilor pentru primar…
Pe 16 iunie 2008, cititorii noștri aflau despre rezultatele turului secund al alegerii primarului pentru următorii patru ani.  
Duminică, 15 iunie, câmpinenii s-au prezentat la turul al doilea de scrutin pentru a-şi desemna primarul pentru următorii patru ani. Combatanți fuseseră Horia Tiseanu, primarul în funcție, și Alin Moldoveanu, candidatul PNDC. Pentru prima dată în istoria postdecembristă a localităţii, câmpinenii au stabilit prin vot că primarul în funcție merită să mai fie încă patru ani în fruntea orașului. Pentru prima data după 1989, câmpinenii nu au mai votat schimbarea. 
Descoperire istorică la Câmpina
Pe 7 iulie 2008, scriam despre marea descoperire arheologică din curtea bisericii din cartierul Slobozia: un mormânt de acum 3.500 de ani, cea mai veche mărturie a existenţei umane în zona Câmpina. În timpul lucrărilor de consolidare şi modernizare a Casei Parohiale, echipa de muncitori a dat peste niște oseminte umane. 
Preotul paroh Petru Moga a fost cel care a sesizat vechimea acestora şi a intuit însemnătatea descoperirii. Imediat, la faţa locului, a sosit o echipă de cercetători de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, care au trecut la conservarea mormântului şi la încercarea de stabilire a vechimii rămăşiţelor umane. Arheologii au stabilit că era vorba despre un mormânt din epoca bronzului, cultura Tei, ceea ce înseamnă aproximativ 1.400 – 1.500 înainte de Hristos. Ulterior, au fost descoperite mai multe morminte preistorice în aceeași locație.
Sărbătoare la Biblioteca Engleză
La 27 octombrie 1998, un grup de oameni de cultură inimoşi puneau la Câmpina bazele unei secţii în limba engleză a Bibliotecii Municipale „Dr. CI Istrati”. Propunerea a venit din partea Fundaţiei Britanice East European Information Share Trust, printre membrii numărându-se şi Anca şi Simona Coman, fiicele profesoarei Constanţa Coman. Așadar, pe 27 octombrie 2008, Biblioteca Engleză împlinea un deceniu de existență neîntreruptă. La acel moment, biblioteca deținea peste 10.000 de volume. 
2008. Wendy Pratt, preşedinta Fundaţiei “East European Trust”,
devenită între timp “English Outreach”, în vizită la Câmpina
Prima „realizare” a noii administraţii: desființarea FCM Câmpina
În numărul din 4 august 2008 al publicației noastre apărea un articol despre prima “realizare” a noii administraţii: desființarea FCM Câmpina. Cei care au îngropat clubul municipal de fotbal au fost primarul Horia Tiseanu şi consilierii din legislativul municipal. După ce a promis în Comitetul Director al FCM Câmpina susţinerea financiară a echipei fanion a localităţii cu suma de 5,5 miliarde lei vechi, primarul Horia Tiseanu, ca iniţiator al proiectului privind rectificarea bugetului, nu a mai propus decât două miliarde de lei pentru sport! În condiţiile în care şi acestea au fost redirecţionate spre alte capitole bugetare, iar toţi consilierii locali au tăcut mâlc, s-a ajuns ca FCM Câmpina (continuatoarea echipei Poiana Câmpina), să rămână fără finanţare! 
Pe 3 august 2008, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele FCM Câmpina, Dan Ştefan Chiţu, omul care a condus în ultimii 18 ani acest club de fotbal şi care a investitit personal peste 9 milioane de euro, a anunţat desfiinţarea unei echipe cu o istorie de peste 86 de ani! Horia Tiseanu declara la acea vreme: „Se caută vinovaţi la Primărie sau la Consiliul Local, dar adevăraţii vinovaţi sunt în curtea FCM. Eu nu am promis nimic la şedinţa Comitetului Director la care am participat… De altfel, la acea şedinţă eu am avut numai statut de invitat, pentru că eu nu mai fac parte din Comitetul Director. Cu acel prilej am acceptat să susţin finanţarea clubului de fotbal, dar la rectificare am constatat că nu se pot acorda decât două miliarde lei vechi pentru această activitate. În cadrul şedinţei Consiliului Local, şi aceste fonduri au fost redistribuite la propunerea consilierului Alin Moldoveanu, şi nici unul dintre consilieri nu a avut obiecţiuni. În plus, nici unul dintre consilieri nu a venit cu un proiect ferm privind finanţarea FCM şi prelungirea contractului cu acest club, poate şi pentru că domnul Chiţu s-a arătat nemulţumit de suma de două miliarde lei vechi, care fusese alocată pentru sport”.
Lichidarea CPGC
Pe 27 octombrie 2008, cititorii nostri puteau citi despre lichidarea CPGC. Consiliul Local Câmpina, după numai patru luni de la constituire, își trecea deja în cont… cea de-a doua lichidare. Pentru că, după ce a îngropat în numai câteva minute echipa de fotbal FCM Câmpina, marţi, 21 octombrie, Consiliul Local a aprobat dizolvarea şi lichidarea Companiei Publice de Gospodărie Comunală. Nu a fost deloc o şedinţă AGA uşoară şi liniştită.

Preşedintele ei, Gheorghe Tudor, a recunoscut că „niciodată n-am condus o şedinţă atât de nepregătită”. S-a ajuns la această situaţie pentru că, pe de o parte, consilierii locali au lăsat la latitudinea Consiliului de Administraţie al CPGC pregătirea acestei şedinţe şi detaliile privind dizolvarea şi lichidarea, în vreme ce, pe de altă parte, membrii Consiliului de Administraţie au arătat că decizia aparţine exclusiv administraţiei publice locale. “Asta s-a dorit de la început, asta s-a realizat!”, spunea cu năduf Adrian Dascălu, directorul general al CPGC.

Grădina de Vară a fost demolată
Pe 22 decembrie 2008, publicația scria despre demolarea Grădinii de Vară de pe Bulevardul Culturii, unul dintre simbolurile Câmpinei de altădată.
Au distrus pista de motocros
Tot pe 22 decembrie 2008 scriam despre desființarea pistei de motocros. Consiliu Local părea că nu se mai oprește din demolarea unor obiective importante ale Câmpinei acelor ani. 
După ce au contribuit decisiv la desfiinţarea echipei de fotbal FCM și au dizolvat CPGC, consilierii municipali au aprobat şi desfiinţarea pistei de motocros. Pentru că, odată cu aprobarea creării drumului de acces spre lăcaşul de cult al Asociaţiei Augustinienele Sf. Rita, asta s-a întâmplat, drumul nou aprobat suprapunându-se cu pista de motocros. 
Adrian BRAD

Scurtă retrospectivă a anului 2008
Ianuarie. Anul începea cu Ziua Câmpinei. Pentru prima oară, la 8 ianuarie, câmpinenii aveau parte de două spectacole – unul organizat de administraţia locală, la Casa de Cultură, în vreme ce în parcarea Complexului Fibec, liderii conservatori locali ofereau un alt spectacol, în aer liber. Apoi, pe 10 ianuarie a urmat o întâlnire, la Primăria Câmpina, pentru finalizarea proiectului privind campusul de la Energetic. Pe 27, Florin Anghel candida la preşedinţia naţională a PC, fiind învins, dar cu… scandal. Un scandal care avea să se soldeze cu plecarea sa din partid.
Februarie. Horaţiu Zăgan îşi anunţa retragerea din cursa internă a PSD pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar. După alte câteva zile, Jenica Tabacu, un alt posibil candidat, pleca trântind uşa din sediul PSD, iar Victor Bercăroiu era desemnat candidatul la funcţia de primar. Compania Publică îşi schimba statutul şi conducerea, noul ei şef fiind Adrian Dascălu. Pentru fotoliul de primar apăreau noi candidaţi – Elvis Arghir, din partea PNL, şi Jenica Tabacu, din partea PIN. 
Martie. Direcţia Economică se muta în sediul CPGC. Florin Anghel relansa PNDC, partid la care adera întreaga filială a PC, inclusiv Virgil Guran intrând în rândurile acestei formaţiuni politice.
Aprilie. Alin Moldoveanu era desemnat candidatul PNDC pentru funcţia de primar al Câmpinei. Data de 22 însemna termenul final pentru depunerea candidaturilor, la Câmpina candidând zece persoane pentru fotoliul de primar.
Mai. La „Fântâna cu Cireşi”, 1 Mai avea un puternic caracter electoral, pentru că a doua zi începea oficial campania electorală. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, venea la Câmpina pentru a-l susţine pe candidatul PSD la funcţia de primar, Victor Bercăroiu. Doctorul Alexandru Matei, directorul Spitalul Municipal, era demis de ministrul Eugen Nicolăescu. 
Iunie. Prima zi a echivalat cu derularea primului tur al alegerilor locale, la finele căruia Horia Tiseanu şi Alin Moldoveanu continuau lupta pentru obţinerea mandatului de primar. Florin Anghel pierdea bătălia pentru preşedinţia Conbsiliului Judeţean în favoarea lui Mircea Cosma. Se anunţa crearea coaliţiei PD-L – PSD – PIN, pentru susţinerea lui Tiseanu în turul al doilea. Pe 15, la turul al doilea al alegerilor locale, Horia Tiseanu îl învingea pe Alin Moldoveanu. 
Iulie. Se constituia Consiliul Judeţean, cu cea mai slabă reprezentare a Câmpinei din ultimii ani – doar Florin Anghel şi Ovidiu Cord.  În ziua de 14 erau marcate Ziua Transmisioniştilor, iar la Şcoala de Poliţie începea un debriefing pentru poliţiştii români întorşi din misiunile internaţionale. După demisiile lui Şerbănoiu şi Bercăroiu, Florin Constantinescu prelua conducerea interimară a filialei locale a PSD. 
August. Primarul Horia Tiseanu şi Consiliul Local desfiinţau formaţia fanion a Câmpinei, FCM, prin neasigurarea finanţării, după ce promiseseră acest lucru şi dăduseră asigurări ferme. Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova susţinea că nu monitorizează calitatea mediului din Câmpina din „motive tehnice”. 
Septembrie. În zilele de 20 şi 21 septembrie aveau loc Serbările Toamnei, iar la Valea Doftanei, tradiţionalul Festival al Caşcavelei, în prima zi a acestora fiind prezent şi Teodor Stolojan. Primarul Tiseanu închiria un teren lui Cătălin Mihart fără acordul Consiliului Local. Pe data de 24 se deschidea Carrefour Express, în locul în care funcţionase Artima. 
Octombrie. Luna începea cu demisia arhitectului-şef al Primăriei, Cristina Popovici. Pe data de 7 avea loc prima ediţie a Cafenelei liberale „Brătianu”, în prezenţa preşedintelui de onoare al acestui partid, Mircea Ionescu Quintus. Pe 13 se semna protocolul dintre administraţia locală şi reprezentanţii romilor prin care se amâna de la 15 octombrie 2008 la 15 martie 2009 termenul pentru demolarea construcţiilor realizate ilegal pe domeniul public. Premierul Tăriceanu sosea la Câmpina vizitând societatea Confind, iar Florin Anghel demisiona din Consiliul Judeţean, aderând la PD-L, partid din partea căruia decisese să candideze pentru deputăţie.
Noiembrie. La începutul lunii, Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogaţi români, se întâlnea cu oamenii de afaceri câmpineni. În zilele de 6-8 avea loc ediţia a X-a a Galelor APLER.  Maidanezii invadau străzile Câmpinei, iar un tânăr traficant de droguri era arestat pe străzile Câmpinei. Pe 30 se desfăşurau alegerile parlamentare, în urma cărora Florin Anghel devenea deputat, iar Georgică Severin, senator.
Decembrie. În zilele de 2 şi 3, la Casa Tineretului, în cadrul unei campanii publicitare, putea fi admirat un bolid original de Formula 1, cu care concurase Fernando Alonso. Pe data de 10 avea loc recepţia primelor lucrări de reabilitare a bulevardului, iar firma CAM îşi umfla conturile cu aproape 5,5 miliarde, faţă de 3,5 miliarde, cu cât fusese contractată lucrarea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare