Știri

Calea Dacia – sub lupa controalelor ministeriale

Săptămâna trecută, Primăria Câmpina a susţinut o conferinţă de presă legată de începerea lucrărilor la reabilitarea sitului petrolier de pe strada Lacul Peştelui. Cum era firesc, primarul Horia Tiseanu a susţinut o alocuţiune în acest sens. Numai că, venind vorba despre proiecte cu fonduri europene, aşa cum este cea de reabilitare a sitului, primarul a ţinut să amintească de nemulţumirile sale cu privire la anumite controale efectuate la lucrarea de modernizare Calea Dacia. 
Pe un ton ridicat, primarul s-a exprimat destul de dur la adresa instituţiilor care au iniţiat aceste controale: „Legat de Calea Dacia, am avut deja trei controale. Se cam calcă pe picioare comisiile care vin de la Ministerul Dezvoltării şi trebuie să vedem de ce se calcă pe picioare şi care este de fapt intenţia dumnealor, având în vedere că proiectul e finalizat, este un proiect perfect, este utilizat la maxim de către câmpineni, plăţile sunt făcute. Mai mult de atât, nu aş putea spune. Istoria proiectului este cunoscută. Nu cred că trebuie să inventăm acum alte motive de a găsi defecte în acest proiect. Atenţionez asupra faptului că – şi-o să fac o conferinţă de presă ulterior legat de acest subiect – o să reacţionez foarte violent în momentul în care ni se vor pune în spate nişte lucruri care nu sunt adevărate, mergând până la acţionarea în instanţă a comisiilor, a instituţiilor care nu au altceva mai bun de făcut decât să ne controleze pe noi şi care ar trebui să se ocupe de cheltuirea banilor europeni, în continuare. (…) Hai să ne uităm înainte, hai să vedem că România are mare nevoie de investiţii, hai să vedem că sunt nişte bani pe toate axele şi să-i cheltuim aşa cum trebuie, pentru ca România să prospere. Altfel, o să ne încurcăm în controale şi controlaşi şi nu o să evoluăm, banii se vor duce înapoi, vom plăti şi nişte penalităţi pentru asta şi nu cred că este de dorit acest lucru. Eu sunt dispus să reacţionez oricum. Dacă mi se întinde o mână, întind şi eu două mâini, dacă mi se arată cartonaşul galben, o să arăt şi eu două cartonaşe galbene. Sper că se va înţelege că eu mă mulez după poziţia celor cu care am relaţii.”
 
Controale şi controlaşi
Într-o discuţie separată cu primarul Tiseanu, legată de comentariile sale cu privire la controalele la care a făcut referire, acesta a făcut următoarele precizări:
„A venit un control în septembrie 2011, din partea Direcţiei de Control şi Verificare Fonduri Comunitare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Atunci ni s-a aplicat o corecţie financiară de 5%, adică 1.097.000 RON sau aproape 11 miliarde de lei vechi, cu TVA. Este o corecţie care nouă nu ni se pare că ar trebui să ni se aplice. Având în vedere că la începutul achiziţiei publice a fost o anumită problemă cu achiziţia, care a fost tranşată până la urmă, am acceptat acest control. A fost o poveste cu subcontractorii. Firmele care s-au prezentat la licitaţie trebuiau să vină asociate cu o firmă care se ocupă de instalaţii electrice. Nu au venit cu asociere şi au venit cu subcontractori, cu o firmă subcontractată care se pricepea la aceste instalaţii electrice. Având în vedere că toate firmele care au participat la licitaţie au venit cu aceşti subcontractori, noi am considerat că toate ofertele sunt bune. Ce era să facem? Să anulăm licitaţia în momentul acela şi s-o facem din nou din acest motiv? Am crezut de cuviinţă că dacă toate firmele s-au prezentat la licitaţie cu aceeaşi variantă, nu facem discriminare alegând o firmă pe baza altor criterii. Observatorul Direcţiei de Control a considerat altfel şi ne-a făcut un raport intermediar în sensul acesta şi de-aici ni s-a tras povestea cu 5%. De fapt, nu mai primim 5%; asta-i diferenţa pe care am plătit-o din bugetul primăriei. Noi am considerat că dacă la Consiliul Judeţean s-a aplicat o corecţie de 25%, în alte părţi de 35% sau chiar de 100%, ne-am zis că hai, 5%, dacă sunt mai catolici decât Papa, bun, hai să acceptăm corecţia, pentru că nu vroiam să blocăm lucrarea şi să nu primim rambursarea. Lucrarea e finalizată, de o calitate foarte bună, utilizată. Nu văd ce defecte se mai pot găsi.”
Un al doilea control pe care l-a avut municipalitatea câmpineană a fost pe 15 mai 2012, din partea auditului Camerei de Conturi pentru verificarea achiziţiilor contractelor încheiate şi cererilor de rambursare. Primarul Horia Tiseanu a considerat controlul pertinent. Singura obiecţie pe care a marcat-o a fost legată de perioada aleasă şi felul inoportun în care s-a făcut. „Au controlat lucrarea, dar ni s-a părut curios faptul că au venit chiar în timpul campaniei electorale şi neanunţat. De obicei, acest control se anunţă printr-un fax, aşa fiind legal. Ei nu ne-au anunţat. Foarte bine! Au venit, au controlat. N-am primit încă, raportul auditului Camerei de Conturi, pentru că vin destul de greu. Sperăm să nu se mai vină cu vreo idee de corecţie, pentru că nu credem că mai e necesar” , a spus Horia Tiseanu.
Primarul Câmpinei ne-a vorbit şi despre un al treilea control, efectuat luna aceasta. „După ce a trecut şi acest audit al Camerei de Conturi, mai vine din nou un control, cam pe 10, 12 iulie, din partea Direcţiei Generale de Constatare şi Stabilire de Nereguli Fonduri Europene, tot din cadrul MDRT. Deja a doua comisie din partea ministerului, deja foarte curioasă, pentru că au spus că au venit în urma unei reclamaţii a unui angajat sau fost angajat al firmei Cast, care ar fi sesizat că nu s-au folosit materiale corespunzătoare la execuţia lucrării. Nu ştiu la ce s-a referit, pentru că mi s-a părut a fi doar un pretext. Nu ni s-a spus despre ce materiale este vorba. Le-am pus la dispoziţie toată documentaţia, au văzut toate certificatele de calitate a materialelor. Au făcut un control şi, de la verificarea materialelor, au spus că, de fapt, ei pot controla orice, luând-o iar cu achiziţia publică, iar cu toată lucrarea, iar cu soluţia tehnică, aceeaşi poveste la care s-a referit controlul din 2011 şi pentru care ni s-a aplicat corecţia. Au spus că şi ei ar putea să aplice o corecţie. Bine, voi aţi venit să verificaţi, în urma sesizării, calitatea materialelor. Ei au spus nu, putem verifica orice. Bun, verificaţi orice, dar o luaţi de la capăt cu achiziţia publică? Mi s-a părut anormal să discutăm din nou despre achiziţia publică, fiind deja sancţionată în 2011.”

Aşteptând rapoartele
Nu s-a primit încă un raport nici de la al treilea control. Primarului Horia Tiseanu speră ca cele două rapoarte, pe care le va primi la un moment dat, să nu mai genereze vreo corecţie, menţinându-şi aceeaşi poziţie ofensivă, fiind dispus să ajungă în instanţă cu aceste organisme dacă se vor mai aplica corecţii care pot afecta bugetul local. Totodată a dorit să revină asupra exprimării nepotrivite pe care a avut-o în conferinţa de presă, când a spus că va reacţiona „violent”.
„Violent a fost poate, un cuvânt nepotrivit. Nu m-am referit, Doamne Fereşte, în sensul de a manifesta vreo violenţă fizică, nici măcar verbală, ci în sensul că voi apăra cu toată puterea conferită de funcţia mea, primăria şi municipiul, pentru că am făcut o lucrare bună. Nu ne vom lăsa călcaţi în picioare de orice comisie care se trezeşte să vină şi nu ştiu ce i se mai pare fiecăreia!”
 

Carmen Negreu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare