Știri

Avocaţii Spitalului nu lucrează (doar) pe onorariul de succes, ci pe bani grei plătiţi lunar

Din ianuarie 2010, Spitalul Municipal a reziliat contractul păgubos încheiat, acum cinci ani, cu clinica Romgermed, pentru efectuarea analizelor de laborator, iar de atunci, spitalul câmpinean a fost angrenat în patru procese cu clinica bucureşteană. După pierderea unor procese (la prima etapă, cea a fondului), prin 2011, Comitetul Director al SMC a decis angajarea unei case de avocatură (“Georgescu şi Asociaţii”), şi încheierea cu aceasta a unui contract de asistenţă juridică. Rezultatele nu au întârziat să apară: SMC a evitat să fie executat silit pentru suma de un milion de euro, ba mai mult, după câştigarea contestaţiei la executarea silită amintită mai devreme, avocaţii angajaţi au reuşit să obţină în instanţă, într-un alt dosar, executarea Romgermed pentru aceeaşi sumă. Acum două luni, când fostul manager Alexandru Matei, a prezentat situaţia financiară a spitalului, a luat cuvântul şi avocatul Mirel Georgescu, care a lăsat să se înţeleagă că el şi avocaţii săi reprezintă SMC în toate procesele cu Romgermed doar pe baza unui comision de succes. Oricum, şi mai limpede de atât, se întelegea că toate cheltuielile de judecată ale spitalului (deci, inclusiv onorariile plătite avocaţilor în procesele cu Romgermed), vor fi recuperate de către SMC, după câştigarea proceselor, de la partea adversă. 
Că avocaţii, în general, nu îşi oferă serviciile în mod gratuit sau pe bani puţini, asta ştiam, dar pledoaria, de acum două luni, a avocatului Georgescu în plenul Consiliului local ne-a făcut să uităm această realitate extreme de simplă şi de pragmatic.
Ne-a adus cu picioarele pe pământ medicul Călin Tiu, consilier municipal PSD şi noul manager interimar al SMC, după demisia fostului manager, Alexandru Matei. “De un an şi jumătate, Spitalul Municipal plăteşte lunar  100 de milioane de lei vechi către casa de avocatura Georgescu si Asociatii. Recent, ne-au solicitat majorarea tarifului la 150 de milioane de lei pe lună, pe motiv că banii pe care îi primeau de la noi nu le ajung nici măcar de benzină. Fiind de felul meu mai zgârcit, m-am gândit că este prea mare suma, mai ales că am înţeles – şi aici vreau să vin să vă întreb pe dvs dacă am înteles bine –, atunci când a luat cuvântul în plenul Consiliului local, avocatul Georgescu a vorbit despre acordarea de asistenţă juridică spitalului contra unui onorariu de succes”, le-a spus colegilor săi Călin Tiu.
Consilierul municipal Elena Albu a atras atenţia că onorariul de succes, care se încasează la sfârşitul procesului câştigat, într-un procent negociat în prealabil, nu constituie cheltuieli de judecată, deci nu se plăteşte de către partea care a pierdut procesul.
La un calcul simplu, reiese că Georgescu şi avocaţii săi au încasat de la SMC aproape două miliarde de lei vechi în circa 18 luni. Rezultatele se văd cu uşurinţă, situaţia juridică a proceselor pe care le are SMC cu Romgermed este acum net în favoarea spitalului. Deci nu se pune problema că avocaţii unităţii spitaliceşti nu şi-ar fi făcut treaba în mod profesionistea. Este doar o problemă de principiu, pentru că nu poţi veni în faţa reprezentanţilor oraşului să-i minţi şi să le spui că nu pretinzi niciun ban spitalului până la câştigarea proceselor, când tu de fapt, primeşti norarii de peste un milioar de lei anual. Călin Tiu a subliniat şi el că nu se pune problema ca cei din conducerea SMC să nu fie mulţumiţi de rezultatele avocaţilor angajaţi, ci “mi-am exprimat doar temerea că, în condiţiile în care avocaţii primesc onorarii lunare de milioane de lei vechi, în baza unor contracte încheiate annual, există riscul ca ei să fie tentaţi ca ei să prelungească durata proceselor”.
Viceprimarul Ion Dragomir a susţinut şi el că “ar fi oportună încheierea unui contract de asistentă juridică pe dosar, nu pe an, astfel încât avocaţii să nu fie tentaţi să prelungească la nesfârşit procesele.”  În final, consilierii municipali au aprobat încheierea unui contract de asistenţă juridică între SMC şi Societatea civilă de avocaţi “Georgescu şi Asociaţii”, pentru anul 2013, dar cu amendamentul ca onorariul avocaţilor să nu fie stabilit pe lună, ci pe dosar. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare