Știri

PICURĂTURI DE ARTĂ. Pictura preistorică văzută prin prisma tehnicii

Dragă cititorule iată, la o cafea, îți propun o delectare estetică prin relatarea unor repere ale artei vizuale universale. Expunerea cronologică a manifestărilor artistice, de la arta rupestră până la contemporaneitate, apărute de-a lungul istoriei umanității, pleacă de la premisa că nici lumea și nici arta nu sunt independente față de prezența Grației Divine în actul creației. Totodată consider necesară aducerea în prim planul convorbirii noastre a aserțiunilor unui recunoscut monah bizantin și a unui strălucit filozof religios francez: Maxim Mărturisitorul și Voltaire. Ambii, chiar dacă un mileniu i-a despărțit fizic, au fost susținătorii aceleiași justificări eshatologice: „Rațiunile lucrurilor nu se mișcă autonom în creație, ci ele sunt puse în mișcare de Duhul lui Dumnezeu” // „Universul mă încurcă și nu pot gândi măcar, c-ar putea exista ceasul fără un Ceasornicar”.
Pictura preistorică văzută prin prisma tehnicii 
Se afirmă că în timpul ultimei glaciațiuni, mai precis în paleoliticul târziu (probabil în perioada 50.000-10.000 î.Hr.) oamenii, creați deja prin „suflare divină” au folosit limbajul articulat, și odată cu el au dezvoltat capacități de abstractizare – unelte, anticipare – ritualuri funerare, de transmitere a informației și a emoțiilor prin picturile rupestre detaliate sau statuetele antropomorfe.  
Istoria picturii a avut o dezvoltare cronologică și stilistică cu diverse particularități derivate din tehnică și materialele utilizate. Prin urmare,  pictura este arta și tehnica de a crea imagini prin aplicare de pigmenți de culoare pe o anumită suprafață. 
Paleoliticul a avut probabil primele manifestări artistice în jurul referinței 25.000 î.Hr., sub formă de pictură rupestră. A fost un mediu de exprimare a relației dintre om și natură. Ca și material de bază foloseau roșul din oxid de fier, negru din oxid de mangan și ocrul din lut. Stilul inițial este considerat realist-naturalist, iar ulterior în neolitic, a devenit schematizat. Remarcabile sunt expresiile artistice parietale din peșterile Coliboaia-România, Altamira-Spania, Lascaux-Franța sau Santa Cruz din Argentina, declarate Patrimoniu UNESCO. 
Istoric de artă, Cosmin Popa
Surse imagistice:
Accesate: 12/29/2017
https://sites.google.com/site/gigantiiultimeiglaciatiuni1/home/pestera-coliboaia.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Cave_of_Altamira_and_Paleolithic_Cave_Art.jpg 
https://en.wikipedia.org/wiki/Lascaux#/media/File:Lascaux2.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_las_Manos /File:SantaCruz-P2210651b.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare