Știri

Are cuvântul medicul de la SanConfind: DESPRE HISTEROSCOPIA DIAGNOSTICĂ ȘI TERAPEUTICĂ – informații utile pentru paciente

Histeroscopia reprezintă o procedură minim invazivă care permite vizualizarea directă a endocolului, a cavității uterine și a orificiilor proximale ale trompelor uterine (histeroscopia diagnostică), precum și tratamentul simultan/la distanță al eventualelor leziuni descoperite (histeroscopia terapeutică). NU ESTE O METODĂ PRIMARĂ DE DIAGNOSTIC, CI ESTE PRECEDATĂ DE ECOGRAFIE TRANSABDOMINALĂ/ TRANSVAGINALĂ. 
Histeroscopia diagnostică
Indicații: Sângerare uterină anormală la femeia aflată în perioada genitală activă sau la menopauză, infertilitate, sinechii, polipi endometriali, fibroame submucoase, dispozitiv intrauterin încarcerat, sterilizare tubară. Indirect, se poate verifica permeabilitatea a cel puțin unei trompe uterine. 
Contraindicații: sarcina în evoluție, boala inflamatorie pelvină în puseu acut, sângerare uterină abundentă, cancer de col uterin. Există discuții în ceea ce privește riscul de diseminare la pacientele cu neoplasm de endometru. Dispozitivul utilizat poartă numele de histeroscop, a cărui descriere sumară include un telescop (tub), o sursă de lumină si o cameră conectată la un monitor ce permite mărirea imaginii. Se folosește, de asemenea, un fluid de distensie a pereților cavității uterine (de obicei ser fiziologic). 
Pregătirea pentru intervenție: De obicei se practică în prima săptămână după menstruație, la o pacientă cu probe de coagulare în limite normale, cu respectarea contraindicațiilor. Se poate administra cu o oră înainte de interventie un antiinflamator sau paracetamol. Se practică sub analgezie intravenoasă sau anestezie locală (în colul uterin), în funcție de sensibilitatea individuală, dorința pacientei și de particularitățile pacientei (poate fi necesară sau nu dilatația colului uterin). De obicei, se efectuează în regim de spitalizare de zi. Pacienta este așezată în poziție ginecologică, se introduce în vagin un specul/ valve, se badijonează pereții vaginali și suprafața colului cu o soluție antiseptică, se introduce telescopul prin colul uterin și se inspectează, de jos în sus, endocolul, cavitatea uterină și deschiderea în uter a trompelor uterine. Practic, procedura nu presupune incizii, nu lasă cicatrice și se face prin orificiul natural al colului uterin. 
Histeroscopia terapeutică 
Histeroscopia terapeutică are drept scop fie îndepărtarea leziunilor cavității uterine (cum ar fi: polipi endometriali, fibroame submucoase, septuri, sinechii, fragmente de dispozitiv intrauterin), fie sterilizarea tubară definitivă/permanentă prin introducerea în trompele uterine a unor spirale speciale. Durata intervenției depinde de scopul acesteia. O histeroscopie diagnostică poate dura până la 10 minute, iar una terapeutică poate ajunge la o oră. 
Complicații: Rar întâlnite, sub 3% din cazuri, includ leziunile cervicale în situațiile în care a fost necesară dilatarea colului uterin și s-a realizat cu dificultate, perforația uterului sau a organelor învecinate, sângerare uterină, reactivarea unei boli inflamatorii pelvine latente, reacții individuale la anestezicul utilizat, tulburări determinate de absorbția fluidului utilizat ca mediu de distensie. 
Recuperarea posthisteroscopie: Rapidă, pacienta la care procedura s-a realizat sub anestezie locală poate părăsi spitalul în aceeași zi. Va fi informată că pot persista, câteva zile, un ușor disconfort pelvin și o mică sângerare genitală care se remit rapid, spontan sau după administrarea unui antiinflamator și a unui antispastic. Se recomandă abstinență timp de 2 săptămâni. Pacienta poate rămâne însărcinată la următorul ciclu menstrual în cazul în care nu se constată anomalii locale sau poate necesita contracepție pe o perioadă recomandată de medicul curant. Se va adresa de urgență medicului curant în caz de sângerare uterină prelungită, dureri pelvine persistente, febră, scurgeri anormale.
Dr. Corina Catrina, 
medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul SanConfind
(PUBLICITATE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare