Știri

Apartamentele din blocul E7 vor putea fi cumpărate de chiriaşi

Am primit la redacţie un mesaj din partea unuia dintre cititorii noştri, care ne semnalează o situaţie interesantă, pe strada Erupţiei, la unul dintre blocurile construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Iată conţinutul mesajului:
Blocuri din 2003, vândute acum cu 50% mai mult?!
“Vă rog să încercaţi să aflaţi de ce pentru apartamentele din blocul E7 construit de Primăria Câmpina şi EdilConst, bloc situat pe strada Erupţiei şi dat în folosinţă în anul 2003, Primăria refuză şi acum să ne spună care este preţul final al apartamentelor. Există doar un preţ estimati, în contractul existent dinaintea dării în folosinţă a blocului. Însă, Primăria se obliga prin acelaşi contract să ne aducă la cunoştinţă preţul final al fiecărui apartament, la momentul dării în folosinţă a apartamentelor, adică în 2003! Blocul nu are nici acum cadastrul făcut şi nici preţ final, deşi prin contract Primăria se obliga să comunice preţul final la predarea apartamentelor. Anul acesta, în urma unor întâlniri între locatari şi reprezentanţii Primăriei, s-a vehiculat că preţul locuinţelor va fi mai mare cu 50%. Oricum, zvonurile anunţau încă din anul 2006 majorări de preţ, deci după numai 3 ani de la finalizarea construcţiei. De teamă sau nu, Primăria nu vrea să ne comunice acest preţ. Seamănă puţin a cacealma, nu? Cineva doreşte mărirea preţului cu 50%, un preţ stabilit prin contract după mulţi ani de la finalizarea construcţiei. Şi uite aşa, se scot nişte bănuţi frumoşi din evaluarea unui apartament construit înainte de 2003, care va fi vândut la preţul pieţei de astăzi. Şi dacă mai pui la socoteală că toţi locatarii au fost în nenumărate rânduri la Primărie şi până acum, cu toate promisiunile, nu li s-a comunicat nimic de câţiva ani, chiar nu pare că ceva nu e în regulă? Cu mulţumiri, Ştefan Ariaşu”

Juriştii Primăriei, susţin că… aşa e legea!
Firesc, am încercat să aflăm de la reprezentanţii Primăriei, care este situaţia blocului cu pricina. Ei bine, de la juriştii administraţiei locale am aflat că… aşa e legea. Anul acesta, la 21 aprilie, a intrat în vigoare Legea nr. 89 /2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, prin care se aduc o serie de modificări care permit vânzarea apartamentelor către chiriaşi după expirarea contractului iniţial de cinci ani. Actul normativ impune o serie de condiţii, printre cele mai importante fiind: vânzarea se face numai la solicitarea chiriaşilor, fără obligativitatea acestora de a cumpăra apartamentele, iar preţul locuinţei se va achita integral de beneficiar la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.În privinţa stabilirii preţurilor acestor apartamente, noua lege spune că „valoarea de vânzare a locuinţei se stabileşte de autorităţile administraţiei publice locale în baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică autorizată, selecţionată de unitatea de administrare potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice” (art. 6, alin. 2, lit. d). Rămâne de văzut doar dacă oamenii care locuiesc în blocul E7 de pe strada Erupţiei vor avea norocul (sau ghinionul?) ca evaluarea să fie făcută de cel care a stabilit şi preţul apartamentelor din celebrul bloc 23I (în care administraţia locală a ieşit în pierdere, vânzând la un preţ cu mult sub preţul pieţii) sau de cel care a stabilit preţul locuinţelor din la fel de celebrul Cămin IRUE, în care tot administraţia locală a ieşit în pierdere, cumpărând camera de cămin la un preţ exorbitant, cât un apartament în centrul târgului!În concluzie, este foarte posibil – şi legal! – ca apartamentele să fie vândute la preţul pieţii, care poate fi cu peste 50% mai mare decât nivelul anului 2003, dar juriştii administraţiei locale ne-au asigurat că nici unul dintre chiriaşi nu va fi obligat să cumpere apartamentul, fiind obligat doar să reînnoiască actele şi documentele privind închirierea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare