Știri

Anveloparea unor blocuri de pe strada Erupţiei, încă o investiţie cu ghinion a administraţiei Tiseanu

Se pare că, de la o vreme, unele investiţii derulate de Primărie (pasajele supraterane de la DN1, izolarea termică a blocurilor de pe strada Erupţiei) sunt urmărite de ghinion. Iar acest lucru se întâmplă poate şi din simplul şi bunul motiv că lucrările respective nu sunt urmărite corespunzător de persoanele abilitate, responsabile cu buna lor desfăşurare. Dacă ar fi corect urmărite de factorii de răspundere, poate că investiţiile nu ar mai fi urmărite de ghinion. Că nici ghinionul ăsta nu-i chiar atât de nebun, să se ţină scai după lucruri care funcţionează foarte bine, care merg ca unse. Până una-alta, se vede treaba că administraţia Tiseanu şi când vrea să facă bine, tot de rău are parte.
O investiţie care nu părea a avea probleme, anveloparea blocurilor B7 şi B8 de pe strada Erupţiei, s-a terminat lamentabil, cu infiltraţii de apă prin tavanele şi pereţii apartamentelor de la etajele IV, III şi chiar II. Clădirile respective fuseseră incluse de guvern în cadrul unui program naţional de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe promovat de MDRT, scopul acestui program naţional fiind îmbunătăţirea coeficientului energetic al acestor clădiri şi economisirea unor importante resurse de energie convenţională.
Reprezentanţi ai Primăriei ne-au declarat că firma constructoare, Tacone Com SRL, nu a lucrat în mod corespunzător, căci a început cu placarea pereţilor cu polistiren şi apoi a trecut la izolarea terasei blocurilor, inversând ordinea lucrărilor. În plus, pe acoperişul-terasă al blocurilor, susţin cei de la ADPP, constructorul a turnat (“într-un week-end, că să nu-i putem vedea noi”), o şapă de beton care a îngreunat nepermis de mult structura de rezistenţă a clădirilor, ceea ce a dus la apariţia unor fisuri în tavanele apartamentelor de la ultimul etaj. “Urmează să dăm firma constructoare în judecată pentru a fi obligată de instanţă la plata lucrărilor necesare înlăturării daunelor provocate”, ne-a spus Felicia Olteanu, şefa ADPP. 
În replică, patronul firmei constructoare, Constantin Tănase, ne-a declarat telefonic că “au fost respectate toate procedurile tehnice şi normativele din construcţii aferente unei asemenea lucrări. Deşi au fost trei expertize care au considerat că şapa turnată de noi nu pune în pericol siguranţa clădirilor, o a patra expertiză a susţinut contrariul, deşi toate cele patru expertizări au fost realizate de acelaşi expert evaluator. Eu nu-i pot reproşa nimic domnului primar, ce a fost de bună intenţie, dar, din păcate, a fost sfătuit rău de către cei de la ADPP, care nu prea ne-au dorit, noi câştigând licitaţia pentru aceste lucrări de pe locul doi, în urma unei contestaţii. Nu am primit niciun ban pentru tot ce am executat, nu am fost lăsaţi să decopertăm şi să înlăturăm şapa, lucrările fiind încredinţate unei firme mici, care a trimis acolo doar doi lucrători. Noi nu am vrea decât să ni se plătească pentru cât am lucrat. Nu dorim să se tergiverseze lucrurile printr-un proces, dar nu excludem varianta de a ne apăra cauza în justiţie”.
Încercând să vedem şi care este punctul de vedere al oamenilor care trăiesc în aceste blocuri, am stat de vorbă cu Gheorghe Ene, preşedintele Asociaţiei 847 din blocul B8 de pe strada Erupţiei. “Lucrarea a decurs mai încet decât ar fi trebuit, cum se întâmplă de multe ori la noi, la români. Oamenii au montat schelele prin aprilie, dar s-au apucat de treabă abia prin iunie. Eu personal am renunţat să plec la mare, numai ca să stau lângă ei, să văd cum lucrează. Oamenii din bloc sunt mulţumiţi de felul în care s-au realizat faţadele clădirii, căci la izolarea pereţilor cu polistiren expandat s-a lucrat bine. Probleme au apărut la izolarea termică şi la hidroizolaţiile făcute pe acoperişul blocului. În primul rând, am impresia că cei de la Primărie le-au permis lucrătorilor să realizeze noua izolaţie fără să înlăture veche izolaţie termică (alcătuită din blocuri de BCA, zgură şi carton), până la placa de beton a blocului, corespunzătoare tavanelor de la etajul IV. Astfel că peste veche izolaţie termică au fost puse plăci de polistiren de 15 mmm, peste care s-a turnat o şapă de beton de grosime acceptabilă, zic eu. Aşadar, nu s-a respectat proiectul initial, iar persoana de la Primărie care a permis acest lucru ar trebui trasă la răspundere. Dacă cei de la Tacone şi-au permis să nu respecte proiectul, să plătească această firmă atunci. Lucrătorii de la Tacone ne-au dovedit că la izolaţii termice se pricep, dar la hidroizolaţii, mai deloc. Înaintea unei ploi iminente, nu au izolat cum trebuie marginile terasei, precum şi zonele din jurul tubulaturii de scurgere a apelor pluviale, ceea ce a permis apei de la ploaia care a urmat să se infiltreze prin tavane şi pereţi până la etajul II. Acum, doi muncitori de la o firmă trimisă de Primărie taie în plăci şapa turnată, încercând să decoperteze tot ce s-a făcut de către cei de la Tacone. Iar noi ne rugăm la Dumnezeu să nu dea o ploaie în următoarele săptămâni, pentru ca să nu reapară infiltraţiile şi să se realizeze toată izolaţia terasei blocurilor. În opinia mea, principalul vinovat este dirigintele de şantier, care ar fi trebuit să urmărească toată lucrarea şi să nu-i lase pe lucrători să se abată de la proiect. Dar dirigintele, o femeie, a apărut târziu, mult după începerea lucrărilor, dovedindu-ne şi că nu se pricepe la construcţii”, ne-a declarat Gheorghe Ene, cel care a urmărit toate lucrările cu multă atenţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare