Știri

Anca-Maria Sachelia, femeie de afaceri: “Pasiunea pentru meserie şi respectul faţă de oameni reprezintă pietrele de temelie ale vieţii mele”

Anca-Maria Sachelia s-a născut la 16 mai 1977, în Câmpina. A fost eleva Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” şi a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Pe lângă faptul că este mama a doi copii frumoşi, un băiat şi o fată, Anca este şi o femeie de succes, administrând de ani buni parcul de joacă „Miţu-Chiţu” şi în paralel reuşind să facă din pasiunea pentru machiaj o afacere înfloritoare. 
Fiind o perfecţionistă, şi-a construit cariera pas cu pas şi caută neîncetat să-şi atingă visurile. Într-un oraş de provincie ca al nostru, Anca este exemplul grăitor al femeii care prin muncă şi respect faţă de oameni, reuşeşte să obţină ceea ce îşi propune. 


– Descrie-ne în câteva cuvinte parcursul tău profesional. Care este povestea afacerii tale, cum a început totul?
– Locul de joacă s-a născut dintr-o nevoie personală. Copiii erau mici la vremea respectivă şi nu aveau unde să se joace. Proiectul a fost adoptat în unanimitate de Consiliul Local al oraşului şi s-a dovedit un succes atât pentru copii cât şi pentru părinţi.
– Ce te-a determinat să-ţi dezvolţi afacerea?
– Parcul a devenit cunoscut în tot judeţul. Primăria Breaza, văzând succesul proiectului, a propus deschiderea unuia şi acolo, astfel că în câteva luni s-a materializat şi cel de-al doilea loc de zbenguială.
– În afara activităţilor care aduc zâmbete pe feţele copiilor, eşti şi make-up artist. Cum a început cariera ta în acest domeniu? 
– Cred că atunci când Dumnezeu îţi dă un dar, nu ai cum să nu îl descoperi. Am fost pasionată mereu de tot ce înseamnă make-up. Înainte să fac meseria asta în mod profesionist, aveam un cufăr plin cu produse şi pensule. Prietenele mele erau fericite pentru că aveau machiajul asigurat când mergeau la evenimente. La insisţentele lor m-am hotărât să transform pasiunea în meserie. Am avut parte de un profesor de make-up care mi-a împărtăşit un domeniu necunoscut pentru mine până atunci, machiajul cu aerograful. M-am îndrăgostit de acest aparat şi pot spune că după doi ani îl stăpânesc în totalitate. 
Au urmat apoi multe specializări, cu oameni deosebiţi. „Când elevul e pregătit, apare şi profesorul”… s-a aplicat şi în cazul meu.
– Ce te inspiră atunci când lucrezi?
– Când lucrez mă inspiră fizionomia fiecărei femei. Pentru mine, machiajul este ca o pictură! Am ajuns să simt faţa, se creează o conexiune ce depăşeşte relaţia obişnuită dintre client şi furnizor de serviciu. 
– Contează tendinţele în munca ta sau crezi că machiajul este o artă care se adaptează fiecărei femei în parte?  
– Tendinţele contează atunci când faci machiaj de podium. În rest, consider că acesta trebuie adaptat fiecărei femei în parte. În România este popular machiajul profesional doar de puţini ani şi femeile sunt dornice de nou şi sunt foarte deschise, ascultă cu interes sfaturile pe care le dau, sunt foarte surprinse să observe cât de bine li se potriveşte o nuanţă de ruj la care ele nu s-au gândit niciodată.
– Eşti o femeie cunoscută în Câmpina, atât de cei mari, cât şi de cei mici… Faptul că te bucuri de popularitate, te motivează în vreun fel?
– Cel mai mult mă motivează satisfacţia clientelor mele pe partea de make-up şi bucuria copiilor care intră în parc. Consider că dacă acesta este punctul de plecare în orice lucru pe care îl faci, atunci, cu siguranţă, va avea succes. Pasiunea pentru meserie şi respectul faţă de oameni reprezintă pietrele de temelie ale vieţii mele.
– Ţi-ai propus să devii o femeie de succes?
– Mi-am dorit să le redau femeilor încrederea în ele însele. Unele întâmplări, mai puţin fericite din viaţa nostră, ne fac să uităm că suntem fiinţe minunate. În momentul în care se aşază pe scaunul de make-up, fiecare femeie îşi scoate în evidenţă aşa-zisele „defecte”… În doi ani am întâlnit o singură doamnă care era mulţumită de ea însăşi. Ceea ce le ofer oamenilor este mai mult decât un make-up, este o stare de spirit. 
– Crezi că o femeie are nevoie de curaj pentru a porni pe un astfel de drum?
– Întotdeauna avem nevoie de curaj în viaţă, mai ales de curajul de a ieşi din zona de confort. E important să ne eliberăm de scuze şi să cerem mai mult de la noi. 
– Ai avut puncte de cotitură în carieră? Cum le-ai depăşit? 
– E mult spus puncte de cotitură, mai degrabă m-am confruntat cu necesitatea luării unor decizii dificile. Consider că în spatele unui rău aparent există un bine ascuns. 
– A intervenit vreodată teama în calea realizărilor propuse?
– A intervenit numai teama de a nu mă ridica la înălţimea aşteptărilor mele. Sunt perfecţionistă şi vreau ca fiecare femeie, care este machiată de mine, să fie mulţumită. Ceea ce s-a şi întâmplat.
– Îţi plac provocările?
– Provocările ne ajută să mergem mai departe, să evoluăm. În acelaşi timp, pe mine mă „ajută” să nu mai dorm până când nu sunt mulţumită de rezolvarea lor.
– Care este cel mai mare risc pe care ţi l-ai asumat în cariera ta?
– Cel mai mare risc mi l-am asumat în momentul în care m-am hotărât să practic meseria de make-up artist pe o piaţă nouă şi printr-o metodă revoluţionară. Am investit mult în produse şi cursuri şi asta pentru că toţi apreciem calitatea şi serviciile personalizate.
– Este obţinerea succesului un proces continuu, care trebuie menţinut?
– Consider că acest succes despre care vorbim este ultimul lucru la care cineva trebuie să se gândească atunci când pleacă pe un drum nou în viaţă. Eu m-am concentrat pe satisfacţia clientului. Totul se schimbă când noi avem o viziune diferită şi orientată spre oameni.
– Există egalitate între femei şi bărbaţi în afaceri?
– Bărbaţii beneficiază de mai mult timp pentru partea de business. Noi creştem copiii, ne ocupăm de casă, avem un mic dezavantaj. În rest, nu văd ce ne-ar putea sta în cale!
– Ce fel de obstacole întâmpină o femeie de afaceri în România?
– Cele pe care le întâmpină orice om care dezvoltă o afacere în România. Dacă ne ghidăm după nişte principii bine stabilite de la care nu ne abatem, cred că putem avea succes. Nu consider că există o concurenţă între femei şi bărbaţi, fiecare ne bucurăm de avantaje şi dezavantaje.
– Dacă ar fi să faci o radiografie a femeii de azi, cam cum ar arăta aceasta?
– Ne-am luptat mult pentru egalitatea în drepturi cu bărbaţii şi am ajuns să facem extrem de multe lucruri. Suntem mame, femei de afaceri sau avem job-uri solicitante, avem grijă de casă, uităm de noi şi ne mai aducem aminte rar. Ritmul vieţii este foarte accelerat şi riscăm să ne pierdem pe noi însene.
– Ce bariere vrei să spargi în continuare, ce alte ţeluri ai în vizor? 
– Am deschis un studio nou într-o zonă centrală. A fost unul din visurile mele. Merg la cursuri pentru a învăţa tehnici noi. Am descoperit anul trecut o nouă pasiune legată de cea de make-up, este vorba despre stilizarea sprâncenelor printr-o metodă nouă, hiperrealistă. În domeniul în care lucrez, apare ceva nou în permanenţă. Singurul lucru care nu se schimbă la mine în studio este muzica, fiind pasionată de salsa, toate machiajele sunt realizate pe fondul sonor de salsa, kizomba sau bachata.
– Cum arată o zi de concediu în viaţa unei femei de carieră cu copii şi atât de puţin timp liber?
– Nu mai ştiu cum arată, pentru că n-am mai fost în concendiu de doi ani. Pot să vă spun cum arată o zi obişnuită din săptămână… Mă trezesc la ora 7.00 şi pregătesc copiii pentru şcoală, de la 9.00 petrec câteva ore la parc, în sezon, şi apoi câteva ore la studio. Merg la sală de câteva ori pe săptămână şi la salsa de două ori.
– Există o reţetă a succesului pe care ai vrea să o împărtăşeşti femeilor?
– Credeţi în voi! Ieşiţi din zona de confort! Nu uitaţi că având grijă de voi, puteţi avea grijă de cei din jur!
Andreea Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare