Știri

Amintirile unui nonagenar, fost elev al Liceului „Dimitrie Barbu Ştirbey”, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţare

„La împlinirea celor 100 de ani ai liceului teoretic de băieţi „Dimitrie Barbu Ştirbey” (care acum poartă denumirea de „Nicolae Grigorescu”), aş dori să aştern pe hârtie, cronologic, parcursul promoţiei anului 1948 în istoria liceului, căutând să descriu perioada pe care am trăit-o ca elev. 
Din promoţia 1948 au făcut parte copiii născuţi în anul 1929, anul de început al construcţiei actuale a liceului, care de fapt își deschisese porțile cu zece ani în urmă, în 1919, în reședința Principelui Dimitrie Barbu Știrbey.
Am început liceul în anul 1940, după trecerea examenului de admitere, pentru care am fost strânşi într-o clasă elevi ai școlilor primare din oraș, din împrejurimi și mai de departe, care s-au înscris la acest examen. Spun „mai de departe” deoarece mulți au fost atrași de faima și prestigiul liceului din Câmpina. Îmi amintesc de un coleg din clasa I, Mănăstireanu Marin, pe care întrebându-l din curiozitate cum a ajuns din comuna Curcani (aproape de Oltenița) să se orienteze către acest liceu, trecându-le cu vederea pe cele din București sau Ploiești, mi-a explicat că învăţătoarea lui, observând că învață bine, i-a spus tatălui său: «Domnule Mănăstireanu, Marin învață foarte bine. Dați-l la liceul Dimitrie Barbu Știrbey din Câmpina, despre care am auzit că este un liceu foarte bun». 


Și așa a fost! Am avut profesori foarte buni, pe care încerc să-i enumăr, deşi mi-e imposibil să îi menționez pe toți cei care ne-au marcat parcursul școlar: Şoldea Anchidian la limba română – refugiat din Ardeal; Aurel Nestor – directorul liceului, profesor de română; Ștefănescu Mihai la limba franceză; Ștefănescu Elena la limba germană; Anghel Alex. la istorie; Samoilă Alex. la limba latină; Dimitriu Victor la geografie; Tudose Tănase la matematici; Săvulescu Constantin la științele naturale; Ștefan Popescu la fizică și chimie – primul director al liceului; Stanciu Gheorghe – dirigintele nostru; Bronzetti la filosofie; Mihalcea la desen şi Ionescu Constantin la muzică, organizatorul și dirijorul corului. Tuturor le-am fost recunoscători pentru pregătirea și modelul pe care ni l-au dat pentru viață și comportament.
În 1939 începuse războiul, astfel că promoția noastră a fost marcată de ample şi succesive schimbări, dar şi de bombardamente. Astfel:
– 1940. Dezmembrarea României Mari prin cedarea Basarabiei, Bucovinei, Ardealului de Nord, a Dobrogei de Sud (cadrilaterul); cutremurul din 10 noiembrie a afectat construcția liceului de fete «Iulia Hașdeu», care au fost nevoite să se mute în liceul nostru.
– 1941 – 1943. În prima lună a vacanțelor de vară, elevii făceau muncă de război, care consta în participarea la diferite lucrări și culegerea de plante medicinale. De exemplu, s-a muncit la Şcoala Ţărănească de la Poiana Câmpina, în ferma acesteia, unde ne-am ocupat de curățarea buruienilor de pe poteci și de plivitul brazdelor. Alți colegi munceau în familie, la brutărie, la croitorie etc.
– 1943. Au avut loc bombardamentele de la 1 august ale aviației americane, când a fost distrusă o parte din oraș și din rafinărie.
– 1944. Odată cu intensificarea bombardamentelor americane, după bombardarea Ploieștiului la 5 aprilie, au fost întrerupte cursurile și liceul s-a mutat la Cornu, în clădirea școlii primare. Aici am dat examenul de capacitate pentru trecerea în clasa a V-a, întrucât Câmpina și liceul fuseseră bombardate. A venit  ziua de 23 august, au încetat bombardamentele și elevii au început să strângă resturile și molozul pentru a contribui la refacerea liceului. În acel an, cursurile au început în luna noiembrie.
– 1947. A început perioada comunistă, regele a abdicat, România a devenit republică. Profesorii și elevii au trebuit să se adapteze noilor cerințe şi legilor impuse de conducerea țării din acea vreme.
– 1948. Am ajuns în clasa a VIII-a. Am fost ultima serie a liceului teoretic de băieți Dimitrie Barbu Știrbey și a fost ultimul bacalaureat înainte de reformă. Bacalaureatul l-am dat scris la limba română și matematici și oral la celelalte materii. Profesorii examinatori erau de la alte licee din țară, iar președinte a fost Gheorghe Zapan, profesor universitar de filozofie la Universitatea București. Examenul oral a fost cu asistență publică.
După terminarea şcolii, ne-am răspândit în toată țara și ne-am reîntâlnit cu colegele noastre de la liceul de fete la 10, 20, 25, 30, 35, 40, 50 de ani de la absolvire, iar după aceea anual, primăvara la București și toamna la Câmpina. Obiceiul l-am păstrat, deși ne-am împuținat continuu şi am rămas numai câțiva. Anul acesta, în 2019, este primul în care nu ne-am mai întâlnit, auzindu-ne numai la telefon.
Deși au fost perioade grele, îmi amintesc că nu ne lipseau întâlnirile cu colegele de la liceul de fete, ceaiurile dansante, organizarea unor piese de teatru în comun cum au fost: „Extemporalul”, „O noapte furtunoasă”, „Chestiunea rusă”, la care dirigintele nostru, d-l Stanciu Gheorghe, ne ajuta foarte mult.
Îmi amintesc cu plăcere de serbările datinilor organizate înainte de Crăciun cu elevii din ultimele clase la Sala Monovici, astăzi dărâmată, aflată la intersecția Bulevardului cu strada Plevnei. Ultima astfel de serbare a fost de Crăciunul anului 1947, din clasa VII-a, după care nu a mai avut loc.
Mulți dintre elevii seriei noastre au urmat cursuri universitare, devenind profesori, doctori, ingineri, avocați și au ocupat funcții importante.
Sunt mândru şi bucuros că am făcut parte din promoţia anului 1948 a Liceului „Dimitrie Barbu Ştirbey” şi sunt recunoscător profesorilor care ne-au instruit și îndrumat în viață, iar colegilor cu care am petrecut acești opt ani le păstrez o amintire deosebită.
Sunt convins că generațiile de profesori și elevi care ne-au urmat, multe la număr, au avut rezultate deosebite și au păstrat faima și prestigiul liceului care și-a deschis porțile în urmă cu 100 de ani. Un gând de recunoştinţă port şi generațiilor viitoare de elevi și profesori, cărora le urez să păstreze nealterată această moștenire”.
Iuliu Blechthal
Octombrie 2019

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare