Liniștea mormântală care pare să domnească în aceste zile în Primăria Câmpina ridică semne serioase de întrebare cu privire la modul în care este gestionată administrația locală în ultimele luni ale mandatului primarului Alin Moldoveanu. Pe rețele sociale și nu numai, cetățenii își exprimă îngrijorarea față de lipsa vizibilă de implicare și față de comunicarea deficitară cu care primarul încă în funcție a tratat pe toată lumea timp de patru ani, continuând să o facă cu și mai mare apăsare pe final de mandat.
În sediul Primăriei bate vântul!
Și nu vorbim doar despre vântul schimbării. Numeroși cetățeni se plâng că, în ultimele săptămâni, au trecut pragul instituției pentru a obține informații și clarificări legate de diversele probleme pe care le au, însă au plecat dezamăgiți, deoarece nu l-au găsit niciodată pe primar la birou pentru a le răspunde întrebărilor. Mai mult, unii susțin că au ajuns să nu găsească aproape pe nimeni în sediul Primăriei, de exemplu într-o zi de joi, pe la orele prânzului.
Întrebările adresate reprezentanților Primăriei întâmpină aceeași indiferență și atunci când vine vorba despre presa locală. De exemplu, ziarul Oglinda de Azi s-a confruntat frecvent în ultimii patru ani cu dificultăți în a obține informații. Toate solicitările adresate Primăriei Câmpina de publicația noastră, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, au primit răspuns doar în termenul maxim de 30 de zile, deși legea impune un răspuns în cel mult 10 zile, în funcție de complexitatea solicitării. Vă asigurăm că n-am solicitat niciodată ceva care să impună un volum de lucru care să dea peste cap activitatea administrației locale.
Lucrări abandonate, proiecte nefinalizate
Unul dintre cele mai evidente semne ale lipsei de implicare este stadiul în care se află numeroase lucrări publice. Fie că vorbim de investiții realizate cu fonduri extrabugetare ori cu fonduri de la bugetul local, proiecte importante pentru comunitate par să fi fost abandonate pe parcurs. Iar explicațiile oficiale întârzie să apară.
Pe bună dreptate, cetățenii se întreabă dacă aceste sincope sunt cauzate de lipsa fondurilor, de o planificare defectuoasă sau pur și simplu de o demobilizare generală în cadrul administrației locale venită pe fondul pierderii alegerilor locale de către primarul Alin Moldoveanu.
Cele mai multe probleme sunt legate, în ultimul timp, de activitatea Hidro Prahova. Fie că vorbim de calitatea apei potabile, despre conducte sparte și defecțiuni în rețea, despre canalizare ori lipsa ei, cetățenii nu găsesc niciun responsabil disponibil ori dispus să le răspundă la întrebări. Nici la Hidro Prahova, nici la Primărie!
Despre mizeria care domnește în tot orașul nu mai vorbim, ar trebui să-i dedicăm un articol separat, cu poze, așa cum îi place domnului primar.
Site-ul Primăriei, o oglindă a indiferenței
O altă dovadă a delăsării și a lipsei de transparență este starea deplorabilă a site-ului oficial al Primăriei Câmpina. De luni de zile, ba chiar ani în unele cazuri, platforma online nu a mai fost actualizată, iar unele informații sunt depășite. Cetățenii nu pot afla cu ușurință despre proiectele aflate în curs de desfășurare, despre evenimentele locale sau despre hotărârile recente luate de autorități. Situația emiterii autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism nu a mai fost actualizată din luna mai 2024, procesele verbale ale ședințelor Consiliului Local și hotărârile adoptate de legislative nu au fost aduse la zi din luna iunie. Nu mai vorbim de capitolul „Publicație locală Info Câmpina” (neactualizat din 2020) ori despre lamentabilul capitol „Câmpina în imagini”, unde fotografiile disponibile sunt vechi și irelevante pentru felul în care arată orașul astăzi.
Site-ul unei primării care se respectă ar trebui să fie actualizat în mod regulat și să ofere informații transparente cu privire la activitatea instituției, fiind principalul instrument de comunicare între administrație și cetățeni.
Cetățenii își pun speranțe în noua conducere
Situația actuală din Primăria Câmpina reprezintă un semnal de alarmă cu privire la modul în care este gestionată administrația locală. Ignorați și lipsiți de orice sprijin, cetățenii așteaptă acum preluarea mandatului de către Irina Nistor, primarul nou ales, în speranța că vor găsi o rezolvare la problemele cu care se confruntă. Rămâne de văzut dacă noua conducere va reuși să readucă la viață o administrație locală care, sub mandatul anterior, pare să fi pierdut legătura cu comunitatea.