Săptămâna trecută, la Casa de Cultură “Geo Bogza”, arhimandritul Ambrozie Iurasov le-a vorbit câmpinenilor despre mântuire în lumea contemporană. Arhimandritul Ambrozie este unul din cei mai influenţi duhovnici din Rusia, prin a cărui binecuvântare şi efort a fost infiinţat postul de radio „Radonej”, care emite emisiuni şi programe ortodoxe 24 de ore din 24, şi ale cărui transmisiuni prin satelit acoperă nu doar întreg spaţiul Federaţiei Ruse, ci şi al Europei şi Asiei. A devenit cunoscut cititorilor din România şi Republica Moldova graţie scrierilor sale traduse în română, dar şi datorită numeroaselor conferinţe ţinute prin mai multe oraşe ale României. Prelegerea sa de la Casa de Cultură (un act de cultură religioasă de o rară frumuseţe), despre lucrurile sfinte care ar trebui să ne călăuzească în viaţă, despre cât de sărac este bogatul (în averi materiale) care a pierdut credinţa în Dumnezeu, a captivat atenţia a sute de câmpineni, sala de spectacole în care s-a desfăşurat evenimentul fiind aproape plină.
Arhimandritul rus este o personalitate a ortodoxiei răsăritene şi a cunoscut, în mult rânduri, prigoana autorităţilor comuniste sovietice. Ultima oară, la începutul anilor 1990, atunci când a întemeiat mănăstirea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din oraşul Ivanovo, una dintre cele mai mari mănăstiri din Rusia, numărând peste 200 de călugăriţe.
Pe scena Casei de Cultură, de unde a vorbit auditoriului prin intermediul traducătoarei sale, o măicuţă din Basarabia, părintele Ambrozie a fost întâmpinat cu căldură şi cu pâine şi sare de doi copii. Înainte de a se arăta privitorilor, un mic grup de corişti bisericeşti i-au cântat de lângă scenă arhimandritului emoţionanta cântare religioasă “Cu noi este Dumnezeu”, imnul bisericesc potrivindu-se de minune cu lansarea cărţii “Cu noi este Dumnezeu”, ultima lucrare semnată de părintele Ambrozie. La începutul întâlnirii cu localnicii din zona Câmpina (am remarcat cu bucurie că în sală erau multe persoane în vârstă, dar şi mulţi tineri), părintele a vorbit despre marea bogăţie sufletească alături şi în dragoste de Dumnezeu şi de aproapele nostru: “Dacă ai pierdut bogăţia, înseamnă că, de fapt, nu ai pierdut nimic. Dacă ai pierdut sănătatea, înseamnă că ai pierdut jumătate din ce puteai să pierzi. Dar dacă ai pierdut credinţa în Dumnezeu, înseamnă că ai pierdut totul”, le-a spus celor din sală.
După prelegerea de început, prelatul rus a răspuns numeroaselor întrebări venite de la cei din sală. Stareţul mănăstirii de la Ivanovo este un desăvârşit teolog şi apărător al ortodoxiei. Întrebat cum putem dobândi şi păstra curăţenia sufletului, părintele Ambrozie a dat un răspuns remarcabil, exprimându-şi părerea că “nu trebuie să ne gândim direct la acest lucru. L-am întrebat odată pe Mitropolitul Iosif de Almata cum să dobândesc curăţia inimii. El mi-a spus că nu trebuie să ne gândim direct la acest lucru. Trebuie să dobândim mai întâi curăţia a ceea ce este sub inimă. Dacă vom reuşi să dobândim curăţia trupească, atunci va urma şi curăţia sufletului. Gândirea, sentimentul şi voinţa liberă, toate acestea să le oferim lui Dumnezeu. Atunci când omul şi-a curăţit sufletul de murdărie, simte o bucurie şi o pace odihnitoare. Pentru a ne curăţa şi mântui sufletul, Sfinţii Părinţi ne sfătuiesc să ţinem calea de mijloc, care este calea de aur, adică să rămânem foarte aproape de Biserica-mamă şi să nu trăim după cum voim noi, ci să ascultăm de Biserică. Am întrebat odată o fetiţă de patru ani: “Dacă un înger nu ar asculta de Dumnezeu, ci va trăi aşa cum va vrea el, cu cine va semăna?” Si ea mi-a spus: “Cu un prostănac!” De aceea, trebuie să ascultăm pe mama noastră, Biserica, pentru ca să fim feriţi să credem în alte învăţături decât cele adevărate. Totodată, trebuie să nu uităm că Mântuitorul Hristos ne-a lăsat pentru mântuirea noastră Sfânta Euharistie. În timpul Dumnezeieştii Liturghii, pâinea şi vinul se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului, iar omul, apropiindu-se de potir, îl ia în sine pe Hristos cel viu, deci nu o parte a Trupului lui Hristos, ci pe Însuşi Hristos întreg. Trupul lui Hristos se uneşte cu trupul nostru, iar Sângele lui curge prin sângele nostru, şi astfel omul devine o celulă din Trupul tainic al lui Hristos. Trebuie să iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele, iar dacă vom împlini aceste două porunci, atunci ne vom mântui”. A.N.
47 de ani de monahism misionar
Părintele arhimandrit Ambrozie Iurasov este duhovnicul Mănăstirii Ivanovo din Rusia, pe care a înfiinţat-o în anul 1990. Astăzi, în aşezământul monahal de lângă Catedrala “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din oraşul Ivanovo îşi lucrează mântuirea peste 200 de maici. Părintele Ambrozie este fondator şi duhovnic al Frăţiei Ordodoxe Radonej, Centrul de Presă al Patriarhiei Ruse, unde se adresează tinerilor în cadrul unor emisiuni creştine radiofonice şi televizate. Este un predicator talentat şi se remarcă printr-o bogată activitate publicistică pe teme apologetice, catehetice şi omiletice, concretizată prin cele 11 cărţi cu conţinut duhovnicesc, dintre care câteva sunt traduse şi în limba română. Este redactor la gazeta “Cuvânt de mângâiere” şi preşedintele Fundaţiei de Asistenţă Spirituală şi Educaţie Morală “Înălţarea”. Părintele Ambrozie Iurasov este duhovnicul aparatului de conducere al Ministerului de Interne al Rusiei, coordonează activitatea Departamentului pentru asistenţă religioasă din penitenciare şi este preşedintele Comisiei episcopale de canonizare a noilor mucenici ruşi. Pentru întreaga activitate şi pentru zelul său misionar, a fost distins în Rusia cu peste 50 de medalii şi ordine primite. Din cei 75 de ani pe care îi are, 47 de ani sunt de slujire monahală.
Da a fost foarte interesant si emotionant "Credinta "are granita deschisa….. nu-i trebuie pasaport !