Joi, 9 decembrie, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova informa oficial Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric – „Suntem România” că a fost declanșată procedura de clasare în lista monumentelor istorice a obiectivului „Rafinăria Steaua Română situată în Municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr. 15”, instituția făcând astfel cunoscut asociației, care a solicitat clasarea acestui obiectiv încă din luna iulie 2021, că “începând din data de 9.12.2021, obiectivul Rafinăria Steaua Română intră sub incidența prevederilor cuprinse în Legea nr. 422/ 2001 și orice intervenție asupra imobilului se va realiza cu respectarea reglementărilor în domeniul protejării monumentelor istorice și în baza avizului emis de către Direcția Județeană pentru Cultură Prahova”.
Vă reamintim că aceeași asociație a solicitat în regim de urgență, la 1 septembrie 2021 și a obținut în data de 4 noiembrie declanșarea procedurii de clasare în lista monumentelor istorice și a ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Telega, prima cale ferată din România, destinată transportului de sare, constuită între anii 1882-1833 și folosită ulterior și pentru transportul petrolului.
La sfârșitul lunii octombrie a anului în curs, Rafinăria Steaua Română a fost achiziționată de compania Soceram pentru suma de 5 milioane de euro, noul proprietar declarându-și publică intenția de a construi în acest perimetru generos un parc cu locuri de joacă pentru copii, un muzeu al industriei câmpinene, precum și clădiri comerciale sustenabile energetic.
ONG-ul care a obținut astăzi începerea procedurii de clasare în lista monumentelor istorice a Rafinăriei și-a exprimat intenția de a colabora cu noii proprietari, în sensul valorificării nedistructive a valorilor tehnice, istorice, culturale și educative a obiectivului.
Potrivit președintelui Asociației, Alex Stoian, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova va avea la dispoziție 12 luni pentru a întocmi dosarul de clasare în lista monumentelor istorice, în baza unei cercetări amănunțite. Ulterior dosarul va fi înaintat către Comisia Națională pentru Monumente Istorice, care va hotărî dacă obiectivul întrunește condițiile pentru a a fi declarat monument istoric de interes local, național sau european.