Știri

7 mai 2016, ziua în care Câmpina a îngheţat brusc

Câmpina pare că se depărtează tot mai mult de statutul de localitate cu cele mai multe zile însorite dintr-un an. Pentru că, în ultimul deceniu, am avut parte de tot felul de fenomene meteorologice atipice pentru această zonă, care au culminat, în ziua de 7 mai 2016, cu unul extrem: o grindină care a asediat oraşul vreme de aproape 40 de minute. 
O grindină extrem de rară nu prin dimensiunile pietrelor sale de gheaţă (care, din fericire, nu au fost cât oul de porumbel), ci prin timpul îndelungat în care s-a abătut asupra oraşului, înspăimântându-i toată suflarea, şoferii aflaţi în trafic fiind cei mai terorizaţi. O grindină abătută un timp atât de îndelungat asupra oraşului a făcut ca pe străzile cîmpinene, în special în zona de sud, să se aştearnă un strat de gheaţă de 5-10 cm. În unele locuri, torentele de apă formate au adunat gheaţa pe marginea drumului chiar în straturi groase de aproape 20 cm. Curios este şi faptul că partea de nord a oraşului a fost mult mai puţin afectată. 
Grindina aceasta nemaivăzută (nemaiîntâlnită nici în viaţa celor mai bătrâni câmpineni) a căzut în mai multe localităţi din judeţ (Ploieşti, Breaza, Comarnic, Bănești, Telega, Brebu, Poiana Câmpina, Bărcănești, Tinosu, Râfov și Puchenii Mari), dar Câmpina a fost cea mai afectată. Pompierii militari din cadrul ISU Prahova au muncit ore în şir pentru a înlătura urmările nefericite ale grindinei de poveste. Ei au evacuat apa din gospodăriile oamenilor şi au eliberat carosabilul de mantia grea de gheaţă aşternută în ciuda anvelopelor de vară ale maşinilor. Redăm un fragment din comunicatul ISU Prahova din ziua respectivă, comunicat care, într-un mod curios, a menţionat în textul său mai puţine localităţi afectate de grindină: “Ca urmare a avertizării meteorologice cod galben de ploi şi grindină, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat inundaţii în şase localităţi: Cmpina, Ploiesti, Puchenii Mari, Tinosu, Banesti si Barcanesti. Aproximativ 60 de pompieri militari au intervenit în sprijinul localnicilor şi au evacuat apa din 47 gospodarii (10 locuinţe şi 37 curti), un beci, un pasaj pietonal, 2 străzi, precum şi din casa scării unui bloc de locuinţe.” La Câmpina, au fost inundate mai multe străzi: Orizontului, Chișinău, Câmpului, Rezervoarelor, Bulevardul Nicolae Bălcescu. Cele mai lovite de grindină (care a înfundat canalizările, revărsând apa în gospodăriile oamenilor), au fost străzile din cartierul Slobozia.  Au fost şi mai multe cazuri de acoperişuri găurite. În timpul căderii grindinei, temperatura aerului a scăzut brusc până la 2-3 grade Celsius. 
Pompierilor li s-au alăturat lucrătorii din Poliţia Locală şi cei de la compania de salubritate Floricon Salub. Împreună au reuşit să ţină piept asaltului grindinei şi să rezolve toate situaţiile neplăcute. Prima intervenție a fost pe str. Orizontului, unde asfaltul a crăpat pe o porțiune de 7 metri. Zona a fost încercuită, iar circulația a fost permisă doar pe un singur sens, pentru a se permite lucrările de intervenţie desfăşurate pe sensul de circulaţie restricţionat. Pe străzile Câmpului şi Chișinău s-a intervenit urgent pentru scoaterea apei din gospodării.  Echipe de intervenție de la Florion Salub au reuşit cu ajutorul unor excavatoare cu lame să îndepărteze gheața de pe străzi şi din intersecții, dar şi din curțile și beciurile oamenilor. Mulţi câmpineni care stau la curte se tem că roadele pomilor şi recoltele grădinilor vor avea de suferit. Resturi de gheaţă se puteau vedea pe străzi chiar şi în după-amiaya zilei următoare, iar carosabilul de pe multe artere de circulaţie ale oraşului s-a înverzit, de la frunzele aşternute pe pământ, răpuse de pietrele de gheaţă. 
Ironia sorţii face ca tot pe vremea aceasta, dar în urmă cu patru ani, să se aprobe în Consiliul Local Câmpina contractul de comodat încheiat între municipalitate şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Sistemului Naţional Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor (DSNACP). Proiectul iniţiat de consilierii PDL presupunea darea în folosinţă gratuită a unui teren de 1.500 mp de teren, situat în Câmpina, pe dealul Muscel. Prin atribuirea terenului său în folosinţă gratuită către DSNACP, legislativul câmpinean dorea amplasarea acolo a unor rachete antigrindină. Cu câţiva ani în urmă, un proiect identic fusese propus de către consilierii PSD, dar acesta nu a reuşit să treacă, deoarece nu a fost pe placul consilierilor PDL. Un reprezentant al DSNACP a făcut precizarea că se doreşte punerea în funcţiune a încă trei puncte de lansare, Câmpina, Vărbilău şi Băicoi, creând un triunghi în ansamblul sistemului deja existent la nivelul judeţului Prahova, judeţul cu cele mai multe baterii antigrindină din ţară. Anul trecut, tot pe la sfârşitul primăverii, Guvernul României a aprobat, printr-o hotărâre, obiectivele şi finanţarea etapei a XVI-a, din 2015, a “Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010-2024”. 
Pentru etapa din 2015 a programului amintit s-au alocat fonduri de 6,642 milioane de lei, asigurate din bugetul de stat. Cheltuielile legate de întreţinerea şi exploatarea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova pentru asigurarea protejării unor suprafeţe cuprinse între 120.000 de hectare şi 200.000 de hectare sunt evaluate la 8-10 euro/ha. Cât de benefice sunt rachetele antigrindină din Prahova? Iată o întrebare pe care grindina din 7 mai 2016 o întăreşte, dar îi şi umileşte răspunsul. Cheltuielile legate de întreţinerea şi exploatarea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova pentru asigurarea protejării unor suprafeţe cuprinse între 120.000 de hectare şi 200.000 de hectare sunt evaluate la 8-10 euro/ha. 
Grindina căzută puţin după începerea campaniei electorale o fi vreun semn pentru politicienii noştri angajaţi în bătăliile electorale pentru cucerirea Primăriei şi a Consiliului Local? O minciună amăgitoare şi aducătoare de voturi poate fi uneori mai periculoasă decât grindina cât oul de porumbel. Gheaţa grindinei se topeşte într-o zi-două, dar un politician mincinos şi nepriceput ne poate îngheţa sufletele prin acţiunile sale păguboase patru ani după ce va ajunge în fruntea oraşului prin voturi ale unor alegători înşelaţi. De aceea, trebuie să cântărim foarte bine înainte de a ne da votul unui candidat. Să sperăm că grindina ce a provocat atâtea spaime şi pagube nu va fi întrecută de grindina de promisiuni electorale deşarte ale candidaţilor la alegerile locale din 5 iunie.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare