După decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia persoanele confirmate pozitiv cu noul coronavirus nu mai pot fi ţinute în izolare sau carantină în lipsa unei legi speciale, tot mai mulţi români au depus cerere de externare începând de vineri, 3 iulie.
Până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate peste 500 de astfel de cereri, iar în judeţul Prahova, în intervalul 3 – 8 iulie, 71 de persoane infectate cu noul virus SARS-CoV-2 au părăsit spitalele.
Medicii afirmă că unii dintre ei prezentau forme moderate spre grave ale bolii, însă în ciuda eforturilor de a-i convinge să rămână, aducându-le la cunoştinţă pericolul la care se expun, atât pe ei, cât şi pe cei din jur, majoritatea au ignorat sfaturile şi au plecat din spital.
La Spitalul Minicipal din Câmpina situaţia se află sub control.
Azi dimineaţă, în Spitalul Municipal se aflau 42 de persoane depistate pozitiv și 9 sunt asimptomatice. În ultima săptămână, aici s-au înregistrat 6 decese, pacienţii având vârste înaintate şi alte comorbidităţi. În ceea ce privește pacienţii care au depus cerere pentru a părăsi spitalul, până astăzi au fost depuse doar 3 astfel de cereri. Este vorba despre o familie formată din mamă, tată şi un copil.
La nivelul judeţului Prahova, de la începutul pandemiei și până astăzi, 679 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, dintre care 33 au decedat, iar 151 au fost declarate vindecate şi externate.
În spitalele din judeţ unde sunt trataţi bolnavi COVID-19, în secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 14 pacienţi, dintre care 9 sunt ventilaţi mecanic.
În cursul zilei 8 iulie au fost efectuate mutiple controale la bolnavii aflaţi în izolare la domiciliu, la șoferii din trafic, cât şi în cadrul anumitor societăţi comerciale, fiind aplicate 90 de sancţiuni în valoare de 34.840 de lei.
Prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, i-a îndemnat pe toţi cetăţenii români să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă noul coronavirus: „Ne confruntăm cu o creştere susţinută a numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 pe teritoriul judeţului nostru, o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o pe durata stării de urgenţă, atunci când regulile erau respectate cu mai multă stricteţe. Inţelegem dorinţa fiecăruia de a avea viaţa de dinainte, însă nu trebuie să omitem că încă ne confruntăm cu acest virus pe care îl putem ţine în frâu, respectând nişte reguli minime de protecţie sanitară şi la îndemâna oricui : purtarea măştii, păstrarea distanţei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igieniyarea frecventă a mâinilor şi a suprafeţelor comune cu care intraţi în contact. Este perioada vacanţelor, a concediilor, dar nu şi pentru noul coronavirus. Avem de-a face zilnic cu zeci de noi îmbolnăviri, aproape săptămânal este identificat câte un nou focar, ne confruntăm cu multe cazuri grave în secţiile de Terapie Intensivă şi cu o creştere a numărului de decese, cu personal medical epuizat, dar, totodată şi cu o avalanşă de dezinformări. Conştientizaţi pericolul acestei boli, fiţi responsabili şi limitaţi, prin respectarea măsurilor amintite mai sus, răspândirea virusului! Nu ezitaţi să-i îndemnaţi să se conformeze regulilor de protecţie şi pe cei pe care-i vedeţi că se abat de la ele sau, în cazul în care refuză să o facă, să semnalaţi acest lucru autorităţilor! Oricât de apăsătoare este situaţia cu care ne confruntăm de atâtea luni, trebuie să fim responsabili, să acţionăm unitar, astfel încât să fim noi cei care o ţinem sub control şi nu invers. Este o luptă pentru sănătate şi pentru viaţă”.
La rândul său, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a afirmat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă: „Nu putem pierde ce am câştigat până acum. Noul coronavirus a schimbat vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemul medical. Pericolul a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. Unica raţiune a acestor măsuri restrictive a fost stoparea unui scenariu negru. A fost nevoie de o intervenţie rapidă din partea autorităţilor, şi de un comportament solidar din partea cetăţenilor. Ţine de responsabilitatea fiecăruia să revenim la normal : să purtăm mască, să păstrăm distanţa de 2m, să ne spălăm pe mâini, asta ne spun medicii. Aceste măsuri nu sunt menite să ne îngreuneze viaţa, ci să ne ajute să ne bucurăm de ea în condiţiile actuale”.
Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate. Dintre acestea, 20.969 de pacienţi au fost vindecaţi şi 1605 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.