Știri

170 de tineri pianişti din toată ţara participă la Festivalul Concurs „Iulia Hasdeu” de la Câmpina

COMUNICAT DE PRESĂ
FESTIVALUL CONCURS DE INTERPRETARE PIANISTICĂ „IULIA HASDEU” de la CÂMPINA a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. În acest an concursul se va desfăşura DUMINICĂ, 15 mai 2016, începând cu ora 10, în  cele două săli dotate cu pian ale Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza” şi la Sala praznicală a Parohiei Bisericii Sf. Nicolae, Cartier Slobozia. 
Organizat sub egida UNESCO de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu – 2009” Ploieşti, în parteneriat cu Consiliul Local Câmpina, Primăria Municipiului Câmpina, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Societatea Filarmonică Câmpina, Asociaţia Culturală UNESCO „Iulia Hasdeu” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, acest concurs are ca scop stimularea şi dezvoltarea disponibilităţilor creative ale tinerilor care studiază pianul, indiferent de forma de învăţământ pe care o frecventează: licee de muzică, şcoli de muzică, şcoli de arte şi meserii sau învăţământ privat.
Regulamentul concursului prevede obligativitatea ca participanţii să interpreteze o piesă din repertoriul românesc pentru pian. Vom  asculta deci şi în acest an, pe scenele din Câmpina, lucrări dedicate tinerilor pianişti de către compozitorii români: George Enescu, Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Mihail Jora, Filip Lazăr, Tudor Ciortea, Myriam Marbé, Nicolae Chilf, Hilda Jerea, Liviu Comes, Constantin Silvestri, Leontina Coban, Liviu Dandara, Diamandi Gheciu, Dan Voiculescu, Erwin Junger, Carmen Petra Basacopol, Dan Dediu, o întreagă pleiadă de muzicieni cu nimic mai prejos decât contemporanii lor europeni şi extraeuropeni.    
Cerinţa pentru intrarea în concurs este prezentarea în prealabil, alături de fişa de înscriere, a unei lucrări plastice (desen sau pictură) sau a unei lucrări literare. Desenele şi picturile fac obiectul unei expoziţii de artă plastică deschisă în ziua concursului în holul Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, iar lucrările literare şi plastice premiate sunt publicate în pliantul concursului, valorificându-se astfel toate laturile creativităţii artistice a participanţilor.
Anul acesta, la competiţie s-au înscris în jur de 170 tineri pianişti din Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Cîmpulung-Muscel, Bârlad, Bacău, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Galaţi. 
Cinci jurii alcătuite din profesori de la liceele şi şcolile participante vor evalua prestaţia tinerilor pianişti. Preşedinţii acestor jurii sunt cadre didactice cu experienţă, recunoscute pentru competenţa lor: Veronica Sbenghe, Horia Sabin Drăgoi, Brânduşa Inovan, Mihnea Drăgoi, Cristina Ralea. De menţionat este faptul că aceşti inimoşi dascăli nu sunt remuneraţi pentru efortul lor. O fac cu plăcere, dragoste, şi devotament, dar mai ales, atraşi de atmosfera caldă, senină, luminoasă pe care o creează gazdele concursului. 
Manifestarea se va constitui şi de această dată într-o sărbătoare a muzicii culte, cu atât mai mult, cu cât, fiecare concurent va interpreta în mod  obligatoriu o piesă din repertoriul pianistic românesc. Expoziţia de desene din Holul Casei de Cultură „Geo Bogza” îi va bucura deopotrivă pe micii creatori ai lucrărilor, pe dascăli, părinţi şi bunici, precum şi pe spectatorii atraşi de manifestare.  
Se cuvin mulţumiri organizatorilor: Consiliul Local Câmpina, (reprezentat de dl. Administrator Remus Bădulescu), Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” (reprezentată de doamna Mihaela Păun şi Ion Dumitrescu), părintele paroh Petru Moga, domnul Marian Dulă, membru în comisia de Cultură şi nu în ultimul rând, profesoarele Irina Ungureanu, directoarea concursului şi Marta Crina Micu secretara competiţiei.

Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu – 2009” Ploieşti,
Conf. Univ. Dr SANDA HÎRLAV MAISTOROVICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare