Prin operațiile realizate la Spitalul SanConfind, renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu cel mai mare spital privat prahovean, colaborare pe care o avea în vedere de ani de zile. Dată fiind notorietatea chirurgului, ai cărui pacienți vin din toate județele, Centrul Medical SanConfind va deveni, în următorii ani, un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda s-a născut în România și a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. Palmaresul său profesional numără mii de operaţii pe cord deschis, la care se adaugă alte mii de intervenții chirurgicale vasculare în care inima nu a fost implicată. Printre marile sale reușite se află o premieră mondială (prima disecţie de aortă prin canularea arterei brahiale), precum și una naţională, efectuată la Târgu Mureş în anul 2009: bypass-ul coronarian pe cord bătând. E profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) din Arad şi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Debrecen. La București, a înființat Cardionet Hospital, un spital privat specializat în chirurgia cardiovasculară, care și-a câștigat rapid un bine meritat renume.
Prima operație
Nu cu mult timp în urmă, la spitalul din Poiana Câmpina, prof. dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară, a operat un pacient de 79 de ani. Intervenția a durat două ore și s-a numit: endarterectomie carotidiană dreaptă cu petic de lărgire PTFE, în anestezie de plex cervical. În următoarele săptămâni, domnul doctor a dus la bun sfârșit și alte operații complicate, asupra cărora vom reveni într-un viitor articol. În intervenția amintită mai sus, doctorul Galajda Zoltán a făcut echipa cu dr. Tudor Paduraru – medic primar ATI la spitalul Militar București, cu dr. Cristian Zlate – medic specialist chirurg, și dr Oncica – medic rezident chirurgie. În sală au fost prezente trei asistente medicale de la SanConfind: Irina Bădulescu, Adriana Crețu și Alexandra Mănescu. Pacientul a fost externat cu stare generală foarte bună, fără complicații post-operatorii, revenind apoi pentru o altă necesară intervenție. Așa cum am menționat în introducerea materialului, domnul doctor deține multiple superspecializări și competențe din domeniul chirurgiei cardiovasculare; acestea au fost obținute la Paris, Tel Aviv, Istanbul și Budapesta. În decursul anilor, a condus mai multe echipe de chirurgie cardiovasculară, atât în România, cât și în străinătate, în spitale de stat și centre private. Are peste 4000 de intervenții complexe, dintre care mai bine de 2000, operații pe cord deschis. Este specialist în tehnica de revascularizare miocardică “off pump” (pe cord bătând), având o solidă experiență în tehnici de plastie a valvei mitrale. Dintre realizările sale remarcabile am sublinia încă o dată: prima operație publicată pentru disecție de aortă cu canularea arterei brahiale; prima publicație a tehnicii de recoltare a grefonului radial prin procedeu minim invaziv fără endoscop; brevet de invenție al unui dispozitiv de fixare a cordului în operațiile „off pump”.
Un spital impresionant
După intervenția chirurgicală asupra inimii pacientului de 79 de ani, domnul doctor ne-a declarat: ”De mult îmi doream să realizez la SanConfind operații de chirurgie cardiovasculară, împreună cu echipa Cardionet. Îmi place spitalul vostru, îl apreciez în mod deosebit pe domnul inginer Ioan Simion, un om care, după ce a clădit biserica unui spital din Câmpina, a vrut să facă și un spital la marginea Câmpinei… și astfel s-a născut acest spațiu deosebit, care mi-e aproape de suflet. Atunci când am venit în România, mi s-a spus, mai mult sau mai puțin în glumă, că trebuie să lucrez la București, că de acolo se dă ora exactă în medicina românească. Am fost la București, unde lucrez din 2017, voi lucra în continuare în București, însă așa cum la acul magnetic al busolei trebuie calculată o mică deviație (cei care zboară știu să citească de pe hartă această mică deviație), aș zice că, pentru ora exactă în chirurgia cardiovasculară, acul busolei va devia puțin spre Câmpina, spre SanConfind. Și spun asta, întrucât spitalul de la Poiana Câmpina este de un lux și de o dotare cum mai rar poți întâlni în spitale. Nu vreau să jignesc niciun spital privat din România, dar ceea ce găsiți aici este ceva spectaculos. În prezent, unitatea este dotată pentru orice operație cardiovasculară și are o echipă medicală plină de ambiție și de bun-gust profesional. Nu am văzut aici acele orgolii întâlnite, din păcate, în sistemul de sănătate, începând de la asistente până la medici. Însă am simțit aici empatia pentru bolnavi, dorința de ajutor pentru cel suferind. Într-un oraș mic, cum este Câmpina, nu te-ai aștepta să găsești o asemenea instituție sanitară… atât de înzestrată și atât de pretențioasă. Îl cunosc pr domnul Simion de multă vreme, și încă de la primele noastre întâlniri îmi doream să pornesc la SanConfind o chirurgie cardiovasculară competitivă, de excepție, și sunt bucuros că am reușit acest lucru. Ceea ce este foarte important pentru chirurgia cardiovasculară ce se va face la SanConfind este că avem aici o extrem de dotată secție de recuperare medicală, unde bolnavii se pot recupera imediat după operație, într-un timp cât mai scurt. În Baza de Recuperare SanConfind, pacienții operați pot face tratamente cu balnekinetoterapie în bazine cu apă sărată încălzită, cu nămol sapropelic adus direct de la Techirghiol, cu fizioterapie performantă, cu robotică medicală etc”.
Salvatorul inimilor
Prof. dr. Zoltán Galajda este invitat adesea la congrese europene de chirurgie toracică și cardiovasculară pentru a-și prezenta metodele care au reușit să-i încununeze strălucita carieră profesională. Are un palmares operator deosebit, atât ca număr, cât și ca și grad de dificultate a cazurilor operate. Nu ai cum să nu rămâi impresionat de acest om cu suflet mare, la care nu știi ce să admiri mai întâi: profesionalismul său desăvârșit sau empatia nețărmurită cu care își îngrijește fiecare pacient. A salvat din situații critice mulți bolnavi pe care alți chirurgi cunoscuți nu au îndrăznit să-i opereze din cauza complicațiilor ce ar fi putut să arunce pacienții respectivi în neființă sau în nemișcare. Acum zece ani, a salvat de la paralizie o tânără din Alba Iulia, purtată degeaba pe drumuri pe la diverse clinici din ţară şi din străinătate. Doctorul Zoltan Galajda, numit în recenziile de pe site-uri ”salvatorul inimilor”, a operat-o după ce fata fusese refuzată de clinici renumite din Europa, din cauza riscului producerii unei paralizii după intervenție. Domnul doctor i-a redat tinerei speranța, ajutând-o să înceapă o nouă viață. Nu putem încheia fără a menționa recenzia unei paciente operate de domnul doctor, care a postat fericită pe site-ul Cardionet Hospital: ”Excelență deplină!!!! Profesionist cu empatie și omenie! Dacă 10% din omenire i-ar semăna, societatea pământeană ar fi un Rai”.