BREAKING NEWSInterviuri

VIDEO ♦ Supraviețuitorii Florin Pavel și Ionel Dumitru vorbesc despre masacrul de la Otopeni la 35 de ani de la Revoluție

Au trecut 35 de ani de la Revoluția din 1989 și masacrul de la Aeroportul Otopeni, care a avut loc în 23 decembrie, rămâne încă viu în memoria celor care au supraviețuit ca prin minune. Așa-zișii teroriști, în realitate militari în termen și civili ai Unității de securitate-transmisiuni de la Câmpina, încă mai au puterea să povestească cum au trecut prin focurile iadului în fața unui pluton de execuție format din alți militari români ce apărau aerogara, aflați la comanda unor ofițeri zeloși și fără discernământ. Neîmpăcați cu gândul că după 35 de ani  încă nu s-a aflat adevărul în legătură cu acest asasinat în urma căruia și-au pierdut viața peste 50 de persoane, militari și civili, supraviețuitorii cer în continuare să se facă dreptate în memoria victimelor.
Florin Pavel și Ionel Dumitru, foști militari în termen ai UM 0865 din Câmpina, supraviețuitori ai tragediei petrecute la Otopeni, au făcut mărturii cutremurătoare în cadrul emisiunii „Fața și Reversul”, realizată de Florin Frățilă la DADATV.

Într-o intervenție telefonică, Ionuț Oprea, fondatorul și președintele, Asociației pentru Cultură și Educație „1503” din Câmpina, a semnalat apariția unui album fotografic ce reunește imagini surprinse la Câmpina în acele zile tensionate din istoria recentă a României, pe care l-a tipărit pentru a marca cele trei decenii și jumătate care au trecut de la revoluție.
Vă reamintim că, în demersul publicației noastre de a păstra vie memoria acestor evenimente dureroase, am stat de vorbă, anul trecut, cu prof. Ion Ghica, participant activ la evenimentele din decembrie desfășurate la Câmpina. În aceeași emisiune, realizată în studioul Dada TV, a intervenit telefonic Simion Ene, un alt supraviețuitor al infernului petrecut la Otopeni: „Țin minte că aeroportul era în beznă. S-a deschis focul brusc, fără nicio somație. Am sărit de la locul unde eram, către spatele camionului. Am reușit să sar, iar pe jos erau cadavrele colegilor mei, o parte din cei care cazuseră sau care săriseră”. Adăpostindu-se inițial în roata camionului, Ene Simion a reușit să se retragă târâș către liziera unei păduri aflate în vecinătate. „Nu știam ce se întâmplă, cine și de ce trage în noi”.

Declarații pe scurt

Florin Pavel:

  • Sunt 35 de ani de când ne urmărește această nedreptate care a rămas în urma masacrului de la Otopeni. Trăim un sentiment de furie, pentru că adevărul stă în genunchi în fața minciunii și a dezinformării.
  • Aceste persoane care ar trebui să răspundă pentru tot ceea ce s-a întâmplat la Otopeni au fost recompensate, înaintate în grad, și-au continuat cariera militară. Cum e posibil să fii înaintat în grad, după ce au recunoscut în procese că a fost o greșeală?!
  • Autoritățile nu au făcut nimic în toți acești ani pentru noi. Familiile celor decedați sunt atât de sărace – și îmi cer scuze că spun asta – încât nu-și pot permite să ajungă în fiecare an la întâlnirea din 23 decembrie de la Otopeni.

Ionel Dumitru:

  • În 23 decembrie am fost împușcat de patru ori, trei dintre gloanțe au trecut prin mine, unul a rămas. Am stat mai mult de o sută de zile în spital și am avut o groază de probleme de sănătate. Statul mi-a dat o pensie de 2600 de lei.
  • Eram jos, rănit, împușcat, când a venit la mine un ofițer de aviație, m-a bătut cu piciorul în cap și mă întreba: Pentru ce luptați voi, mă? Ce căutați aici?” Ulterior, același ofițer a chemat un militar în termen dintre cei care au tras asupra noastră și a zis: Bă, împușcă-l pe-ăsta!” Apoi a plecat.
  • Gelu Voican Voiculescu a avut nesimțirea, tupeul, să vină la comemorare la Otopeni, acum 3-4 ani. (…) Când vor dispărea aceste persoane, vom afla și adevărul.
  • Cred cu tărie în redeschiderea acestui proces, cred că cineva va avea curajul să ia la mână, cu seriozitate, tot ceea ce s-a întâmplat la Otopeni și, în general, la evenimentele din 1989, pentru că eu nu o pot numi revoluție.
  • Vom fi liniștiți în momentul în care se va restabili adevărul! Din păcate, până acum, nimeni nu și-a asumat acest lucru.

2 Comentarii  

  1. Se știe exact cine a dat ordinul de tragere și cine sunt vinovați dar cum Justiția este tot foști securiști și copii de securiști cum sa spună adevărul făcut de mana lor pătate de sânge, ?? Ca tot ei o duc bine și atunci și azi un exemplu este Dumitru Dragomir

  2. Gelu Voican Voiculescu trebuia sa vină,ca sa creeze o „realitate”,care s-o disloce pe cea adevarată.După decolarea elicopterului cu Ceausescu în el,noi toti am TRAIT în filmul 3D numit”Revolutia in direct”,în regia lui Sergiu Nicolaescu😆!Nu un roman a inventat filmul 3D(Theodor Ionescu)???Am aflat si eu de curand.Nu stiam! Pai dacă asemenea lucruri nu stim,care sunt menite sa ne stimuleze creativitatea tehnică,d-apai”cine a tras în noi după 22″!??Nu cumva,per ansamblu,se urmareste îmbrobodirea……….???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare