BREAKING NEWSInterviuri

VIDEO ♦ Femeile din Jandarmerie: echilibru între disciplină, vocație și viață personală

Femeia Jandarm: curaj, determinare, echilibru într-un domeniu de activitate dominat de bărbați – a fost tema emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL realizată de Florin Frățilă luni, 17 martie, la Dada TV Ploiești.
Ce le motivează pe femei să aleagă o carieră într-o instituție de forță? Cum reușesc să facă față provocărilor și să îmbine disciplina militară cu viața personală?
Pentru a răspunde acestor întrebări am stat de vorbă cu locotenent Liliana Maxim Minculescu, fost jurnalist cu o vastă experiență, în prezent purtător de cuvânt în cadrul Grupării de Jandarmi „Matei Basarab” Ploiești, și cu Cătălina Gruia, o profesionistă care și-a început cariera în domeniul tehnicii auto și a ajuns să îmbrățișeze cu pasiune acțiunile operative din cadrul Jandarmeriei.
Vom descoperi împreună cum arată o zi din viața unui jandarm, care sunt cele mai intense momente ale acestei meserii și cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeilor în uniformă. Totodată, vom afla și ce sfaturi au invitatele noastre pentru tinerii care își doresc o carieră în acest domeniu.

Declarații pe scurt

Liliana Maxim Minculescu:

  • Mi-aș fi dorit să încep cariera aceasta încă din tinerețe, de la 18-19 ani, însă acum 20 și ceva de ani criteriile de selecție erau mult mai restrictive decât sunt acum.
  • De la un an la altul avem tot mai multe colege, spre disperarea colegilor noștri, care sub formă de glumă, bineînțeles, de 1 și 8 martie, ne atrag atenția că suntem mai multe decât anul trecut.
  • Femeile în uniformă sunt femei ca toate celelalte. Suntem oameni care ne diferențiem prin pasiuni, prin dorințele noastre, prin aspirațiile și sensibilitățile noastre. Da, uniforma ne dă prestanță și automat, în momentul în care îmbrăcăm această uniformă, ne angajăm să respectăm ceea ce am jurat. Am jurat să respectăm Constituția, legile țării, regulamentele militare. Respectăm o ordine, respectăm o ierarhie.
  • Pentru un băiat, din punctul meu de vedere, milităria înseamnă educație, înseamnă disciplină, înseamnă ordine. Îl face pe un om să se descurce altfel în viață. Îl disciplinezi cu totul altfel. Mi-ar plăcea să-mi văd copiii îmbrăcați în uniformă militară.
  • Jandarmeria nu este o instituție care să bată. Nu! Jandarmeria are cu totul și cu totul alt atribut. Este cea care asigură ordinea publică. Este cea care asigură liniștea cetățeanului care își dorește să trăiască într-un stat sigur, într-un stat liniștit.
  • Dacă știi să explici omului unde a greșit, va accepta și va conștientiza, ca data următoare să nu repete greșeala respectivă. Dacă ești arogant, dacă nu știi să faci lucrul acesta, nu știi să comunici, atunci se mai întâmplă și reversul medaliei.

Cătălina Gruia:

  • Am terminat o facultate de profil tehnic auto și ulterior am vrut să dau examen pentru școala de subofițeri. De două ori am încercat și n-am reușit atunci. Am reușit la un moment dat să găsesc funcția din sursă externă pe auto. Mama s-a temut, nu prea a fost de acord, dar n-a știut până în momentul în care n-am promovat examenul și atunci n-a mai avut încotro.
  • Încercăm să ne depășim condiția de fiecare dată, să arătăm că și noi putem, și noi suntem curajoase, și primim foarte multă susținere din partea colegilor noștri, iar asta ne oferă foarte multă încredere.
  • Am observat, din experiența pe care o am, că ajută mult să fim și noi acolo, mai ales în situațiile în care sunt implicați cetățeni agresivi. Atunci îi temperăm mai ușor, pentru că indiferent de cât de nervos ar fi celălalt, se vede respectul pe care îl poartă față de noi, ca și femei.  De asemenea, în situațiile în care sunt copii, se simte prezența noastră.
  • Am rămas impresionată de faptul că la un eveniment, la un concert, s-a pierdut un copil de părinții lui. Era la o vârstă fragedă și a știut să ne spună numărul de telefon și numele complet al mamei și ne-a fost mult mai ușor să o găsim pe mamă și să-l înapoiem. M-a impresionat foarte mult, pentru că era foarte mic și a reținut numărul de telefon al mamei.
  • După terminarea programului de muncă, merg la sala de fitness zilnic, fac sport și timpul care mai rămâne încerc să-l împart în activități cu prietenii, merg să-mi vizitez familia, citesc.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare