Miercuri, 29 august 2024, în jurul orei 19.00 (ora locală), la adresa 81 N Broadway, Des Plaines, Chicago, domnea o atmosferă animată pur românească. Se inaugura parțial noul sediu al Romanian Heritage Center, coordonat de generosul său președinte, Steve Bonica – organizator al unor dintre cele mai importante evenimente culturale pentru comunitatea românilor din SUA și fondator al revistei Romanian Chicago Tribune.
Așa cum era de așteptat, deschiderea noului Centru Cultural Român a reunit români din diverse confesiuni de pe teritoriul SUA, alături de câțiva invitați din România, printre care și doi câmpineni. Steve Bonica a împărtășit următoarele impresii despre eveniment pe pagina sa de Facebook: „O seară minunată și emoționantă alături de lideri ai comunității creștine românești, precum ÎPS Nicolae, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române din cele două Americi, părintele Ioan Gheorghe Nemeș – preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române Nașterea Domnului din Chicago, părintele Remus Orian – paroh al Bisericii Greco-Catolice Sf. Mihail din Aurora, cea mai veche biserică românească din statul Illinois (înființată în 1908), reverendul Ilie Utu Tomuța – directorul Misiunii Genesis din Chicago, pastorul dr. Adrian Amarandei (Biserica Adventistă Română din Addison, Illinois), pastorul Marius Văduva (din echipa pastorală a Bisericii Baptiste Române Logos din Niles), pastorul Petrică Lorincz (din echipa pastorală a Bisericii Penticostale Betania din Niles), pastorul Ionel Țuțac (fondatorul Muzeului Bibliei din Timișoara) și pastorul Nicolae Geantă – profesor, scriitor și eseist, alături de fiica sa, Sefora Geantă (ambii din zona Câmpina, România)”.
Prima parte a serii a fost dedicată prezentării colecției de Biblii a pastorului Ionel Țuțac. Printre exemplarele remarcabile expuse s-au numărat: Biblia Vulgata de la Blaj, Biblia Cornilescu – ediția Princeps, Biblia tipărită de Richard Wurmbrand pe hârtie de ziar, mici ediții ale Noului Testament, Biblia-breloc a pastorului american Billy Graham, Noul Testament al astronautului James Irwin, Biblia sub formă de microfilm purtată pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, Biblia Evrika – cea mai mică Biblie tipărită în România, Nano Biblia – cea mai mică Biblie din lume, gravată pe cip, și Cea mai mare Biblie scrisă de mână din România.
A doua parte a serii i-a avut în prim-plan pe Nicolae și Sefora Geantă, care și-au lansat cărțile despre SUA chiar pe tărâm american.
Nicolae Geantă, profesor la Liceul Tehnologic „C-tin Istrati” din Câmpina, a vorbit despre volumul său Jurnal de America, în care surprinde viața yankeilor în diverse ipostaze, pe durata pelerinajelor sale în Statele Unite. A descris experiențele trăite în timpul călătoriilor cu Ogarul Cenușiu (Greyhound), vizitarea „Sky Deck”-ului din Willis Tower, interacțiunea cu comunitățile Amish, viața nocturnă din centrele orașelor americane și vizita la casa memorială a pastorului Billy Graham, considerat unul dintre cei mai mari evangheliști din toate timpurile. Geantă a detaliat de asemenea viața în bisericile americane și la megaconvențiile penticostale românești din SUA, precum și extremele climatice întâlnite – de la secetele din Arizona și Texas, la frigul din Illinois. Pastorul Luigi Mițoi de la Bethany Chicago a descris volumul ca fiind „un mic manual de geografie, istorie, sociologie, religie și filosofie”. Spre final, Nicolae Geantă a citit eseul său intitulat „Ce le lipsește americanilor”, amintind că, deși aceștia au beznă pe străzi, nu au flori la ferestre, nu au radare și nici panouri fonice pe autostrăzi, nici garduri sau biblioteci în case, principalul deficit în SUA este lipsa cumpătării la mâncare, motiv pentru care scaunele din restaurantele americane sunt făcute din fier pentru a rezista… greutăților.
Sefora Geantă, traducător și absolventă a unui master în Studii Româno-Americane la Universitatea din București, a captivat publicul cu volumul său The Romanian American Odyssey. Cartea explorează viața românilor care s-au stabilit în SUA, bazându-se pe un studiu realizat în rândul a peste 525 de româno-americani. Sefora a vorbit despre dificultățile întâmpinate în realizarea studiului, dar și despre concluziile interesante privind mentalitățile și identitatea hibridă a diasporei. În cele cinci capitole, autoarea abordează aspecte culturale, lingvistice și identitare, inclusiv o analiză a rom-englezei, un limbaj specific românilor din America, precum și comportamentele diferite între generațiile de români – de la reticențele celor mai în vârstă față de România, până la atitudinile pozitive ale tinerilor născuți în SUA față de țara de origine a părinților și bunicilor.
Seara s-a încheiat cu un dineu bogat, organizat în mare parte datorită preparatelor pregătite de Gabriel Boboc, renumit în comunitatea românească din Chicago pentru delicioșii săi Kürtos Kolacs și serviciile de catering.
Foarte frumos ! Iti umple inima de bucurie sa vezi acesti crestini impreuna ! Felicitari organizatorilor !