BREAKING NEWSȘtiri

Ședințe de îndată convocate pe bandă rulantă de primarul Alin Moldoveanu la Câmpina. Consilierii locali care nu se prezintă, luați în vizor!

Potrivit Legii administrației publice locale, consiliul local se poate întruni în ședință ordinară, în ședință extraordinară și în ședință de îndată. Dacă întrunirea consiliului local în ședință ordinară, lunar, reprezintă regula, ei bine convocarea acestuia în ședință extraordinară sau de îndată reprezintă excepția.

Nu și la Câmpina, unde primarul în funcție, Alin Moldoveanu, și-a făcut un obicei din a convoca ședințe extraordinare de îndată pe bandă rulantă. Numai în prima jumătate a acestui an, inclusiv cu ședința de ieri, 27 iulie, edilul a convocat în total 13 ședințe extraordinare de îndată, programate la diferite ore, începând de la 9.30 dimineața și până la ora 17.00. Practic, în timpul programului său de lucru. Un interval orar care reprezintă, atenție, și programul de lucru al multor consilieri locali, oameni care își câștigă existența având diferite slujbe. Pentru prezența la ședințele locale aceștia sunt retribuiți cu o indemnizație lunară.
Ce este mai grav, este că în unele dintre aceste ședințe convocate efectiv de pe o zi pe alta s-au pus în discuție și proiecte importante pentru municipalitate, cum ar fi, de exemplu, aprobarea bugetului local sau a unor documentații ample, care necesitau un timp de consultare ceva mai mare, dată fiind importanța acestora.
În ședința ordinară a Consiliul Local Câmpina de miercuri, 26 iulie, la punctul Diverse, președintele de ședință Cosmin Raț, consilier din partea POL, a încercat să ridice problema lipsei de la ședințe a unor colegi consilieri, invocând un articol de presă de care cei prezenți nu aveau habar. „În mass-media de astăzi a apărut o informație privind prezența unor consilieri la ședințe și este obligația președintelui, conform codului administrativ, de a lua o decizie sau de a pune în discuție acea problemă. Aș vrea să vă cer un vot de principiu ca președintele următoarei ședințe ordinare să se ocupe și să ne dea o situație și să respecte legea, să facă toate demersurile pentru a vedea dacă într-adevăr acele prezențe sunt adevărate”.

Captură video din transmisia live a ședinței asigurată de Primăria Câmpina

„Nu am înțeles” au spus la unison consilierii locali. Și pe bună dreptate, pentru că nu era mare lucru de înțeles din demersul consilierului POL. Prezența la ședințe poate fi verificată de oricine în procesele verbale publicate, ce-i drept cu mare întârziere, pe site-ul Primăriei. Promptitudinea cu care s-a sesizat consilierul Cosmin Raț față de informațiile apărute în presă este, fără doar și poate lăudabilă, deși trebuie să remarcăm că o face selectiv. Regretabil este faptul că s-a grăbit să paseze responsabilitatea acestei așa-zise „verificări” președintelui următoarei ședințe, motivând că domnia sa nu a avut timp.
A sărit în ajutorul lui Cosmin Raț colegul său de partid, Liviu Briciu, care părea să fie singurul la curent cu informația de presă și care a pus tranșant punctul pe I: „Este bine cunoscut faptul că PSD, o parte din PMP și o parte din USR nu vin la ședințele extraordinare sau de îndată. Aceasta este explicația! Este foarte clar un boicot al acestor partide (…)” Liviu Briciu este de părere că, indiferent la ce oră este programată o astfel de ședință, consilierii ar trebui să facă act de prezență online și să voteze. Cum o fi, numai să voteze!
O părere pe care consilierii PSD Horațiu Zăgan și Andrei Duran nu au împărtășit-o. În principiu pentru că ora de convocare a acestor ședințe se suprapune cu programul de lucru („Suntem salariați, avem stabilite întâlniri, avem program de lucrări, avem fel de fel de lucruri de făcut la slujbă!” –Zăgan), dar mai important, așa cum a punctat Duran, pentru că nu poți vota cu adevărat în cunoștință de cauză atunci când primești documentația pe ultima sută de metri: „Pentru majoritatea acestor ședințe de îndată primim materiale stufoase, două-trei sute de pagini, uneori și cu două ore înainte de ședință. Ori de câte ori situația asta se va repeta, adică primesc spre exemplu marți, la ora 6, materialele pentru miercuri la ora 10, eu nu stau toată noaptea să citesc 300 de pagini. Asta este bătaie de joc la adresa noastră!”

Ședințe de îndată convocate la limita legii

Potrivit legii, inițiativa convocării consiliului local în ședință extraordinară de îndată o poate avea doar primarul și prefectul. La Câmpina s-a putut și altfel la începutul acestei luni, în data de 5 iulie, când opt consilieri locali apropiați primarului Alin Moldoveanu convocau legislativul într-o ședință de îndată. Motivul: prezentarea apărărilor Consiliului Local într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Prahova care avea ca obiect suspendarea hotărârilor adoptate de cei opt consilieri în ce privește proiectele ce includ construirea unui pasaj subteran la Câmpina. În acest caz, nu s-a mai sesizat nimeni, nici presa, nici secretarul general al Primăriei, nici vreun alt consilier local!

Ieri, 27 iulie, la ora 14.00, o nouă ședință extraordinară de îndată a fost convocată de primarul Alin Moldoveanu. Pe ordinea de azi: „prezentarea adresei nr. 32.432/ 26 iulie 2023 referitoare la dosarul nr. 3123/ 105/ 2023 aflat pe rolul Tribunalului Prahova, Secția a II-a Civilă de Contencios administrativ  și Fiscal, având ca obiect suspendare executare act administrativ”.
Consilierii locali au acordat un vot de principiu în sensul respingerii plângerii prealabile a celor două asociații civice câmpinene care au cerut în instanță, pentru a doua oară, revocarea hotărârilor ce vizează construirea unui pasaj subteran la Câmpina, caz în care executivul Primăriei a formulat o nouă întâmpinare ce trebuia aprobată de Consiliul Local.

2 Comentarii  

  1. Acest primar este disperat să facă ” groapa mântuirii cămpinenilor” și este dispus la orice.Să sperăm că vin alegerile și se trezesc cămpinenii.Căt despre justiția română …rămăne o glumă proastă!

  2. Un primar disperat sa faca groapa numita pompos pasaj subteran, decizii pe masura. Campina are, din pacate, cea mai slaba administratie( consiliul local, primar, viceprimar, consilieri…) ever!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare