Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că au fost emise 1,6 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente și mese calde, obiectivul fiind acela ca în această săptămână să se depășească pragul de 2 milioane de carduri prin intermediul cărora românii cu venituri mici vor primi, în patru tranșe, până la sfârșitul anului 2022, 1.000 de lei de persoană.
Programul guvernamental Sprijin pentru România vine în ajutorul unui număr de peste 2,5 milioane de români aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, anunță într-un comunicat de presă Ministerul mai sus menționat.
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:
1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului),
2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română
3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.
Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar de împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române. „Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări” – se mai spune în comunicatul de presă.
Detalii despre carduri
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele: Edenred: 021 301 33 03; Sodexo: 021 204 46 64; UP România: 0374 66 22 73
Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:
Luni – Poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
Marţi – Emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;
Miercuri – Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;
Joi şi vineri – Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;
Prin urmare, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Cine primeşte voucherele sociale:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Bună ziua,cînd se da acest ajutor de 250 lei,eu am pensie de invaliditate 1000 lei ,mă incadrez la aceste bonuri sau card și de unde se ridică
Regret doamnă dar cred că ar trebui să îi întrebați pe tovarășii ăștia de conduc Romănia: Iohanis, Ciucă, Ciolacu, Kelemen Hunor( pe ăsta să îl întrebați în ungurește) și alții ca el.Să îi întrebați și ce fac cu atăția bani căstigați fără să facă nimic! Din ce s-a scris acești tovarăși nh au mai avut bani să tipărească toate cardurile…