Vineri, 23 ianuarie, de la ora 12.30, la Grupul Şcolar Forestier Câmpina a avut loc sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor. Manifestările au fost conduse de directorul Grupului Şcolar Forestier, profesorul de istorie Gheorghe Râncu, acesta vorbind despre însemnătatea actului de la 24 ianuarie 1859 în istoria modernă a României, dar şi despre personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. Într-o altă prelegere, col (r) Marian Dulă a vorbit despre rolul armatei şi semnificaţia militară a actului istoric de la 24 ianuarie 1859. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei, ai Consiliului Local,ai Casei de Cultură „Geo Bogza”, ai Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, precum şi cadre didactice şi elevi. În afara alocuţiunilor despre însemnătatea acestui moment istoric, elevii de la Grupul Şcolar Forestier au prezentat şi câteva momente artistice inspirate din literatura dedicată aceluiaşi moment istoric de acum 150 de ani.
…şi la Unitatea de jandarmi
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Unirea principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, personalul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor pentru Comunicaţii, Informatică şi Logistică Jandarmi Câmpina a organizat şi desfăşurat, în perioada 22 – 23 ianuarie, mai multe manifestări dedicate acestui eveniment din viaţa ţării. Astfel, a avut loc o întâlnire a cadrelor unităţii, în cadrul căreia s-a prezentat o expunere despre însemnătatea acestui eveniment. Printre altele, s-a subliniat că Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române. Împrejurările istorice nu au permis unirea simultană a celor trei ţări româneşti – Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Statul naţional român s-a format treptat, începând cu unirea din 1859 şi încheindu-se în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român a fost încununată cu Marea Unire de la 1 Decembrie.Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor, la Unitatea de jandarmi din Câmpina s-au mai desfăşurat şi alte acţiuni, dintre care amintim: concursuri cultural educative“Cupa 24 Ianuarie”, organizarea unei expoziţii de carte în sala de conferinţe a unităţii şi prezentarea unor expuneri ale cursanţilor din unitate, despre importanţa actului unirii.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!