BREAKING NEWSȘtiri

Viitorul sustenabil al Câmpinei, prin ochii tinerilor liceeni

În contextul schimbărilor climatice care afectează tot mai intens comunitățile din întreaga lume, un grup de liceeni din Câmpina a fost invitat să își imagineze viitorul orașului lor. Sub îndrumarea Secretariatului Pactului Climatic European, acești tineri au participat la un exercițiu de imaginație care i-a provocat să construiască scenarii pentru un viitor sustenabil, ținând cont de caracteristicile și provocările locale.
Oraș cunoscut odinioară drept „capitala aurului negru”, Câmpina a oferit un cadru ideal pentru a discuta tranziția de la o economie bazată pe combustibili fosili la una orientată spre protejarea mediului. Exercițiul creativ al liceenilor a gravitat în jurul conceptului de Buen Vivir, un model care propune armonizarea relațiilor dintre oameni și natură și care pune accent pe valorile comunitare.

Această experiență le-a permis elevilor să înțeleagă nu doar riscurile asociate cu schimbările climatice, ci și să exploreze soluții inovatoare. Atelierul de viitoruri posibile de dezvoltare locală și participarea la Climate Fresk au fost facilitate de REPER21 și s-au derulat pe 20 și 22 septembrie, la Câmpina, în contextul Câmpina YOUth ART Festival 2024, organizat de GEYC.
Un alt moment cheie al evenimentului a fost participarea tinerilor la jocul de echipă Climate Fresk, un instrument educațional interactiv ce combină datele științifice cu gândirea critică și dialogul. Jocul le-a oferit participanților o înțelegere holistică a schimbărilor climatice și a stimulat acțiunea pentru un viitor sustenabil.
Aceste activități fac parte dintr-un demers mai amplu inițiat de Pactul Climatic European, menit să crească gradul de conștientizare și implicare a cetățenilor în acțiunile de combatere a crizei climatice. Pactul își propune ca până în 2050 să atingă obiectivul de zero emisii nete de gaze cu efect de seră în întreaga Uniune Europeană, să disocieze creșterea economică de utilizarea resurselor și să asigure că niciun cetățean sau localitate nu va fi lăsată în urmă.
Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivelul Uniunii Europene de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene, iar în România activitățile sunt gestionate de organizația REPER21 și agenția DC Communication.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare