Știri

Un profesor din Băicoi a apelat la greva foamei pentru a-şi obţine drepturile

Mihail Dinu Pătraşcu, în vârstă de 42 de ani, este profesor de istorie la şcoala din Ţintea, ce se află sub coordonarea Grupului Şcolar „Constantin Cantacuzino” din Băicoi. Acesta s-a văzut nevoit să intre în greva foamei pentru a-şi obţine anumite drepturi despre care afirmă că i-au fost încălcate.
„Sunt titular din 2004. Mi s-a luat dirigenţia începând cu 17 septembrie, pe motiv că nu am îndeplinit aşa zise condiţii la ora de consiliere şi orientare, cu toate că am un atestat în acest sens. Mi s-a spus că ar exista un memoriu semnat de zece părinţi. Am cerut doamnei director Gheorghe Mihaela să mi-l arate şi mie, ceea ce nu s-a întâmplat. Dânsa ar fi trebuit să organizeze o şedinţă cu acei părinţi ai căror copii au trecut în clasa a V-a, lucru ce nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi, pentru a mi se aduce şi mie la cunoştinţă care sunt cauzele, despre care nu am înţeles mare lucru. De fapt, le consider nişte baliverne. Mi se reproşează că bat copiii, că vorbesc urât. Acest memoriu a fost prezentat la o şedinţă, doamnei Ţănescu, inspector din cadrul Inspectoratul Şcolar, pe 18 septembrie, care a spus că aşa ceva nu este admisibil şi că trebuie aduse alte argumente. Memoriul era semnat de părinţii unor elevi de clasa a IV-a, cu care eu nu am nici o legătură, în condiţiile în care eu predau la clasele V-VIII. Anul acesta îmi voi susţine ultima probă pentru lucrarea de gradul I. Nu mai pot face acest lucru din următoarele motive: sunt un profesor care are două calificative, dar care nu au nici o valoare. Primul mi s-a da la şcoala Ţintea, în mod fraudulos, de către Consiliul Profesoral, care nu avea nicio treabă. Am făcut o  contestaţie, ajungând la Consiliul de Administraţie, calificativul urcând de la nesatisfăcător la bine. La şedinţa de la inspectorat, doamna Ţănescu a spus că «acest cadru didactic trebuie evaluat de către o comisie metodică pe domeniul socio-umane», unde sunt incluse istoria, geografia, religia şi filozofia. Eu, în schimb, am fost evaluat de către învăţători şi profesori care nu predau aceste discipline, astfel că acel calificativ nu are nici o valoare. Doamna inspector Ţănescu i-a adus la cunoştinţă doamnei director Gheorghe Mihaela că trebuie să fiu evaluat de către această comisie, dar nici până în ziua de azi nu s-a efectuat acest lucru. Vina aparţine în special şefei de catedră, actuala director adjunct Tătaru Steluţa, care a semnat acea evaluare. Fosta directoare Popescu Ancuţa nu a dorit să-şi pună semnătura, semnând în locul ei Tătaru Steluţa. Pentru mine înseamnă un fals în acte, pentru că nu avea voie să semneze”–  ne-a explicat prof. Mihail Dinu Pătraşcu.
La baza tuturor acestor tracasări, profesorul aflat în greva foamei îl consideră vinovat şi pe un alt coleg al său, despre care spune că este profesor de educaţie tehnologică şi fost director la şcoala Ţintea.
„Acest om se comportă ca un patron al şcolii. El a fost director până în 2010, iar acum se laudă că este profesor coordonator. Eu nu ştiu ce înseamnă asta, nu am auzit niciodată de acesta funcţie şi, în plus, nimeni nu a putut să-mi arate vreun document din care să reiasă că Nicolae Cosmineanu ocupă această funcţie. Are acces la documente oficiale şi nu ştiu în ce calitate. I-am făcut plângere penală şi îl dau în judecată pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în acte. Nu mă las până nu îl văd în faţa justiţiei” –  a continuat să mai spună profesorul Mihail Pătraşcu.
Pe de altă parte, cadrele didactice aflate în conflict cu profesorul de istorie spun că au primit reclamaţii de la părinţii elevilor, ceea ce a făcut ca în consiliul profesoral să se ia decizia ca acesta să nu mai primească vreo clasă la care să aibă calitatea de diriginte.
“Am hotărât că nu mai poate să ia dirigenţia pentru că elevii sunt stresaţi, agresaţi. I-a ameninţat pe copii că dacă nu îl vor la clasă, la orele suplimentare, le va da părinţii în judecată” – ne-a declarat Nicolae Cosmineanu, profesor la aceeaşi şcoală şi membru al consiliului profesoral.
După numai o zi de greva foamei, Mihail Pătraşcu a fost chemat la discuţii de către factorii implicaţi în acest caz. În urma protestului său, Ministerul Educaţiei a trimis o echipă a Corpului de Control pentru a analiza situaţia conflictuală care s-a creat la Grupul Şcolar „Constantin Cantacuzino” din Băicoi, în acest moment având loc audieri ale celor implicaţi.
Carmen Negreu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare