Știri

Taximetriştii cer să fie verificaţi de organele de control ale Primăriei!

Motivul – înlăturarea celor care lucrează “la negru” şi a evazioniştilor

Puţină lume şi-ar fi imaginat că în România mileniului III ar putea exista o breaslă care să solicite să fie verificată de organele de control ale administraţiei locale. Şi totuşi, acest lucru se întâmplă la Câmpina, unde mulţi taximetrişti par să fi ajuns la limita suportabilităţii din cauza concurenţei neloiale practicate de unii “colegi” care lucrează la negru sau la… mica înţelegere cu clientul. Mai multe detalii despre această situaţie inedită ne-au prezentat doi dintre taximetriştii nemulţumiţi şi dezamăgiţi, Florin Nichifor şi Vasile Ionescu.
“Asta nu e taximetrie, e cărăuşerie!”
Discuţia cu cei doi taximetrişti se înfiripă rapid. “Ce se întâmplă în Câmpina cu taximetria e o bătaie de joc… Sunt colegi de-ai noştri care merg în curse fără a porni aparatul de taxare, stau în staţii fără a avea caseta cu inscripţia de «taxi» şi câte şi mai câte… Asta nu e taximetrie, e cărăuşerie! Am primit scrisori de la compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei, în care se spune, printre altele, că vor veni să verifice şi activitatea taximetriştilor, dar, probabil, nu au nici un interes să facă acest lucru…”, spun la unison cei doi taximetrişti.
“Taximetria «la negru» este o realitate
”Nemulţumirea taximetriştilor este legată şi de proliferarea taximetriei “la negru”. Un fenomen despre care autorităţile locale susţin că nu au cunoştinţă. Chiar la una dintre conferinţele de presă ale Primăriei, viceprimarul Ion Dragomir a spus pe marginea acestui subiect: “Eu nu ştiu să existe taximetrie «la negru», dar dacă există sunt convins că primii care ar fi reclamat această situaţie ar fi tocmai taximetriştii autorizaţi de noi. Repet, nu am cunoştinţă să existe măcar o sesizare în acest sens”.Despre acest subiect, interlocutorii noştri au precizat: “În Câmpina, taximetria «la negru» este o realitate. Şi se vede cu ochiul liber, mai ales în zonele staţiilor de la Cinematograf şi de la Răcitor. Însă, trebuie să fim corecţi şi să spunem că este destul de greu pentru inspectorii de la Primărie să-i prindă pe cei care practică taximetria «la negru». Aşa cum este legea în acest moment, singura modalitate de a dovedi o astfel de situaţie este flagrantul şi nu-i vedem pe inspectorii Primăriei să facă aşa ceva…”
Firme evazioniste şi concurenţă neloială
În Câmpina sunt puţin peste 80 de autorizaţii de taximetrie emise de municipalitate. Fiind o localitate destul de mică, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, este normal că fiecare taximetrist ştie despre ceilalţi ce practici adoptă. “O mare problemă – spun Florin Nichifor şi Vasile Ionescu – este legată de firmele care se ocupă de taximetrie. Acestea au angajat oameni fără a avea formele legale şi carte de muncă. Alţii sunt angajaţi în acte pentru câte două ore pe zi, dar ei stau în staţii de dimineaţă până seara, iar, uneori, chiar şi noaptea. Practic, nu numai că fac o concurenţă neloială celorlalţi taximetrişti oneşti, care au actele în regulă şi plătesc taxele către buget, dar sunt şi evazionişti. Pentru că noi, spre exemplu, funcţionăm ca persoane fizice autorizate şi plătim o sumă fixă ca impozit pentru activitatea pe care o desfăşurăm, indiferent de încasări. În schimb, ei plătesc impozit în funcţie de încasări, iar dacă mai mult mergi fără aparat şi casă de marcat, vă daţi seamă că plata către buget nu e cea corectă.”Cei doi interlocutori s-au arătat sceptici în privinţa posibilei soluţionări a problemelor lor. “De la Primărie nu a fost nimeni în control la noi de ani întregi, nici nu mai aducem aminte de când. De aceea, concluzia noastră este clară: Primăria n-are nici un interes să verifice activitatea taximetriştilor! Nu ştim de ce, dar astfel se încurajează ilegalităţile! Ni s-a spus mereu că dl. Bărbulescu, cel care se ocupă şi de taximetrie din partea Primăriei, este ocupat cu activitatea de transport public. Dar măcar o dată pe an ar putea să-şi fac timp şi pentru noi!”
Soluţii…
Dacă pentru problemele lor, nu au nici o soluţie, mingea aflându-se exclusiv în terenul Primăriei, în schimb, taximetriştii au soluţii pentru descongestionarea traficului. “Ar trebui ca pe străzile Griviţei şi Plevnei să fie create sensuri unice, astfel încât cele două artere să mai preia din fluxul de pe bulevardul central. Primăria trebuie să mai creeze locuri de parcare şi să mărească şi capacitatea staţiilor pentru taximetre, pentru că ar trebui ca numărul locurilor din aceste staţii să nu fie mai mic de o treime din numărul autorizaţiilor emise”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare