Știri

Sute de vizitatori la Castelul Hasdeu în Noaptea Muzeelor

Sărbătoarea europeană a muzeelor din acest an, care s-a desfășurat începând cu seara zilei de sâmbătă (ora 17.00), până la primele ore ale dimineții de duminică (ora 2.00), a adus un număr record de vizitatori la Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu”, găzduit de Castelul „Iulia Hasdeu”, construit de marele savant enciclopedist în amintirea genialei sale fiice răpuse prematur, la vârsta de 18 ani, de o nemiloasă tuberculoză. Anul acesta au fost aproape 900 de persoane care au trecut pragul edificiului în Noaptea Muzeelor. 
Spre comparație, anul trecut, același eveniment a atras două treimi din numărul vizitatorilor din acest an. Jenica Tabacu – directorul muzeului și muzeograful Dragoș Stanciu au stat până noaptea târziu pentru a da explicațiile potrivite și a răspunde întrebărilor tuturor turiștilor.  În deschiderea evenimentului, la Castelul Iulia Hasdeu a avut loc și o lansare de carte („Măștile vii” de Denisa Udroiu), urmată de două recitaluri de poezie: Cristina Lascu a citit din poeziile Iuliei Hasdeu, iar scriitorul Florin Dochia din poeziile volumului propriu, „Nopți cu Inanna Lee”. 
Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte, vizitarea lor fiind gratuită. Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.  Aproximativ 3000 de muzee europene au participat anul acesta la Noaptea Muzeelor. Din România, aproape 300. 
Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” şi-a ferecat și anul acesta porțile după terminarea programului obișnuit de vizitare de la finalul săptămânii. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare