Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina a găzduit astăzi, 25 februarie, o conferință de presă dedicată bilanțului primului an de activitate al programului CREAATiV – Centrul pentru Reabilitare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri. Evenimentul marchează un pas important în eforturile de combatere a consumului de droguri și de sprijinire a adolescenților aflați în dificultate, programul CREAATiV reprezentând o inițiativă unică în România.
Într-un context național în care studiile privind consumul de droguri la adolescenți sunt limitate, raportul prezentat în cadrul conferinței oferă date esențiale, precum și propuneri concrete bazate pe experiența acumulată în primul an de activitate. Modelul de intervenție implementat la Voila poate deveni un exemplu de bune practici pentru întreaga țară, având potențialul de a transforma psihiatria pediatrică din România.
La conferință au fost prezente personalități din diverse domenii, inclusiv reprezentanți ai autorităților locale și ai instituțiilor din domeniul sănătății și asistenței sociale, precum și specialiști implicați direct în proiect: reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, reprezentanți ai DGASPC și DSPB, Melania Medeleanu – fondatorul Asociației Zi de BINE, dr. Irina Minescu – managerul Spitalului Voila și medic psihiatru pentru copii și adolescenți, dr. Eugen Hriscu – coordonator al programului therapeutic și viceprimarul Livia Lupu din partea administrației locale.
Raportul CREAATiV include informații detaliate despre:
- Consumul și dependența de droguri la copii și adolescenți;
- Schema de implementare a programului CREAATiV (un parteneriat public-privat);
- Programul terapeutic CREAATiV (viziune, valori, tematică și soluții);
- Rezultatele CREAATiV și statistici privind consumul de droguri la adolescenți;
- Concluzii și perspective pentru psihiatria pediatrică din România.
Raportul arată că „în perioada 1 martie 2024 – 10 februarie 2025, 99 de minori au finalizat programul C.R.E.A.A.T.i.V. Dintre aceștia au fost reinternaţi 15 copii. Majoritatea copiilor nu au avut reinternări”.
Statisticile prezentate în raport detaliază distribuția pacienților după cum urmează:
- pe grupe de vârstă: 63% dintre pacienţi au fost adolescenţi între 16 și 19 ani, iar 37% au avut între 12 și 15 ani;
- după sex: 57% băieţi, 43% fete;
- după tipul de localitate: 81% provin din mediul urban, comparativ cu doar 19% din mediul rural;
- după judeţe: cei mai mulţi pacienţi provin din București (29%), Prahova (9%) și Argeș (6%);
- după mediul de provenienţă: 79% provin din familie, 18% sunt copii în plasament;
- conform consumului pe sexe: băieţii consumă mai mult cannabis (36%) și stimulante (28%), în timp ce fetele au un consum mai ridicat de hipnotice și sedative (15%) și etnobotanice (20%);
- conform diagnosticului la internare: 27% au fost internaţi cu diagnostic de tulburări mixte de conduită și emoţionale; 25% au fost internaţi cu diagnostic de tulburare de conduită hiperkinetică; 23% au fost internaţi cu diagnostic de tulburări mentale și de comportament datorate consumului de droguri multiple;
- conform numărului de reinternări: 85% dintre pacienţii care au finalizat programul C.R.E.A.A.T.i.V. nu au mai solicitat altă internare, 11% au revenit o dată, 4% au revenit de două ori în program;
- conform prevalenţei tipului de drog consumat – diferenţe urban vs. rural: cannabisul (47%) și stimulantele (38%) sunt cele mai consumate substanţe.
Inaugurat pe 28 februarie 2024, C.R.E.A.A.T.i.V. este astăzi un spaţiu de internare modern, cu 24 de paturi dedicate adolescenţilor cu adicţii, din cele 60 de paturi ale secţiilor de psihiatrie pediatrică ale Spitalului. „Viziunea care a stat la baza creării C.R.E.A.A.T.i.V. a fost aceea a unui centru rezidenţial unde tinerii cu probleme legate de consumul de droguri să poată găsi un spaţiu sigur, modern, prietenos, care se desparte vizual de orice experienţă anterioară într-un spital de psihiatrie, unde să fie feriţi pe termen mai lung de tentaţia consumului, extrăgându-i din mediul unde consumul problematic de droguri a avut loc și unde să primească sprijinul medical și psihologic de care au nevoie pentru a realiza o schimbare sănătoasă în stilul lor de viaţă, la întoarcerea acasă” – Dr. Eugen Hriscu, coordoonator program terapeutic, supervizare și training.
Programul CREAATiV este rezultatul unui parteneriat public – privat între Asociația Zi de Bine, Spitalul de Psihiatrie Voila și Clinica Atelier PSY, ai căror specialiști împărtășesc aceeași viziune: reducerea adicțiilor și sprijinirea tinerilor pentru a avea un viitor mai sănătos.
Te-ar mai putea interesa:
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!