Consumul de droguri în rândul adolescenților și tinerilor din România a ajuns la cote alarmante, lucru recunoscut public și de premierul României, Marcel Ciolacu, care de la tribuna electorală a partidului pe care îl conduce promite măsuri radicale de combatere a fenomenului. Acesta a subliniat recent eforturile Ministerului de Interne de a stopa traficul de droguri și de a implementa măsuri concrete de prevenție, în special în școli, alături de restructurarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), o instituție ineficientă în menirea sa. Totuși, aceste promisiuni rămân la nivel declarativ, în timp ce zilnic, copii de doar 11-14 ani au acces la droguri fără prea mare efort.
Deși legislația pedepsește traficanții, cei mai mulți rămân neprinși, iar consumatorii, tot mai tineri, sunt victime ale acestor tentații distructive. Statul, depășit de situație, oferă doar statistici și face campanii de informare total depășite.

În acest peisaj sumbru, există și o lumină de speranță. Proiectul CREAATIV de la Spitalul de Psihiatrie Voila, realizat cu sprijinul managerului spitalului, Irina Minescu, alături de Asociația Zi de Bine și specialistul psihoterapeut Eugen Hriscu. Acest centru unic în România, dedicat tratamentului tinerilor cu adicții, oferă o alternativă și un model de urmat. Aici sunt oameni care au înțeles pe deplin gravitatea fenomenului și care se împlică activ în a trata această boală a dependenței, care macină vieți, oferind o șansă tinerilor și adolescenților care ajung în pragul colapsului.
Despre succesele acestui proiect, la șase luni de la lansare sa, și despre provocările cu care se confruntă în a ajuta tinerii să-și refacă viețile, am stat de vorbă cu dr. Irina Minescu, managerul Spitalului Voila, invitata emisiunii „Fața și Reversul” realizată de Florin Frățilă la DADA TV Ploiești.
Irina Minescu, declarații pe scurt:
- Primii pacienți au fost internați începând cu luna martie acestui an și Asociația Zi de Bine oferă în continuare suport prin sponsorizarea celor doi psihologi care fac terapiile de grup și consilierea cu copiii din program. Adică în afara programului efectiv din spital, din timpul zilei până la ora 2 sau 3 și după amiaza, trei zile pe săptămână, minorii sunt prinși în aceste ore de terapie de grup foarte importante, de altfel, în tratarea dependențelor.
- Cele mai bune rezultate le are medicația asociată cu intervenția psihoterapeutică, cu consilierea individuală de grup, cu terapia familiei. Toate astea le oferă, în mare parte, pe perioada internării, acest proiect CREAATIV.
- S-a dat o prevedere legislativă prin care se vor înființa 8 centre regionale pentru minorii cu dependențe și probabil că proiectul CREAATIV va sta la baza structurii acelor centre. Cel puțin așa am înțeles din discuțiile de astă-vară cu ministrul Sănătății.
- În străinătate am fost într-o vizită de lucru, tot cu ajutorul Asociației Zi de Bine și a domnului dr. Hriscu. Am vizitat două centre de psihiatrie de copii de lângă Paris. Acolo nu există specialitate separată, există psihiatrii care au supra-specializare pentru copii. Și să știți că diferența o reprezenta structura de personal. Ei aveau foarte mulți psihologi, foarte mulți asistenți sociali, era o echipă extinsă care se ocupa de problematica fiecărui pacient, ceea ce nouă ne lipsește.
- Impactul pe care consumul de droguri la un minor îl are asupra microclimatului familial și social este devastator. Familia nu știe unde să apeleze, ce să facă, de multe ori este rușinată, se simte vinovată și atunci acționează de multe ori fără un efect pozitiv.
- Spitalizarea este doar o parte din intervenție în dependența de droguri. Intervenția trebuie să fie pe toate planurile, adică și la școală, chiar din clasele mici, prin cursuri de prevenție, prin a nu avea acces oricine în școală, prin a nu putea ieși copiii din școală în timpul orelor, o intervenție în familia respectivă.
- Din luna martie până acum am tratat un număr de 86 de copii. Acum avem 14 adolescenți în program. Tragedia acestui grup este că vârsta este de 13-14 ani. Este cumva incredibil și pentru noi, ca medici, efectul pe care consumul de substanțe îl are asupra circuitelor cerebrale. Observăm un regres cognitiv, adică nu mai sunt olimpicii care erau, le scad rezultatele școlare și nu mai poți avea un dialog cu ei decât despre consumul de substanțe, despre grupul de prieteni, ceea ce este tragic.
- Acum avem opt copii care au 13 și 14 ani care consumă și ne spun: „Eu consum de doi ani. Am început cu alcool, acum nu mai beau alcool, dar am fumat, am tras pe nas cristal, am luat ketamină”. Este înfiorător când îi asculți, pentru că ei nu au structurile cognitive maturizate astfel încât să poată lua decizii corecte și minimalizează consumul. Să știți că niciunul nu vine de bunăvoie, toți spun: eu dacă vreau să mă las, mă las!
- Cred că Agenția Națională Antidrog a fost gândită mai mult pentru prevenție sau măcar ar trebui să se ocupe de prevenție. Ei nu au partea asta curativă și de asta cred că este binevenită decizia de a trece ANA în subordinea Ministerului Sănătății, lucru care s-a întâmplat ca prevedere legislativă, probabil urmează și organizarea.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!