Știri

Simpozion medical la SanConfind Poiana Câmpina: „Tratamente inovative care reduc riscul de intervenții chirurgicale”

Se consideră o realitate unanim recunoscută aceea că profesia de medic este o meserie nobilă. Ce poate fi mai nobil decât să salvezi vieți, să faci oamenii să se nască pentru a doua oară (ba, în cazul obstetricianului, să contribui decisiv chiar la prima lor naștere), să lucrezi cu mâini meșteșugite prin țesuturile și sângele bolnavului pentru a face să nu se oprească nici seva roșie a vieții, nici organele interne pe care le inundă. Ori să redai sănătatea și pofta de a trăi omenește prin tratamente bine gândite, țintite, miraculos vindecătoare.
Hotărât lucru, medicul are una dintre cele mai nobile meserii de pe fața pământului, și chiar dacă printre doctori există și unii care nu vor să fie nobili (puțini, din fericire), când te duci bolnav la un medic, indiferent de suferință, te duci cu respect, cu măcar un fior de teamă și unul de nădejde, sperând că va reuși să-ți găsească tratamentul vindecător fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. S-ar putea spune că e firesc, e omenește să ne temem de operații: chiar și cea mai simplă dintre ele are un oarecare risc; mic, dar posibil. De aceea, când doctorul ne vindecă fără să fie nevoie de operație, îl privim ca pe un prieten salvator.
Acest articol este despre simpozionul medical găzduit de Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina, în care s-a discutat despre un subiect mereu actual: tratamentele medicale inovative care reduc riscul de intervenții chirurgicale.

Un eveniment bine primit

Evenimentul s-a desfășurat recent în Cafeteria SanConfind, fiind apreciat de toți cei prezenți. La el au participat mai mulți doctori din diferite specialități medicale: chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, ortopedie-traumatologie, medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, medicină fizică și de reabilitare. Printre invitați s-au numărat medici de familie din zona Câmpina, dar și medici specialiști din Ploiești și Brașov. Cei doi speakeri au fost dr. Ion Constantinescu (medic primar obstetrică-ginecologie) și dr. Viorel Albu (medic specialist ortopedie-traumatologie). Înainte de începerea prezentărilor și a discuțiilor, directorul medical al Spitalului SanConfind, dr. Ion Radu Sgarbura (medic primar chirurgie generală) le-a adresat un cuvânt de bun-venit oaspeților spitalului, subliniind totodată importanța temei supuse spre dezbatere pentru medici și pacienți deopotrivă.

Doctorul Ion Constantinescu

Dintre cei doi speakeri, primul care s-a adresat audienței a fost domnul doctor Ion Constantinescu, șeful secției Obstetrică – Ginecologie din Centrul Medical SanConfind, care printre altele, a ținut să menționeze: ”Sunt mai multe momentele în care noi evităm chirurgia în ginecologie. Ele pot fi din punct de vedere medical – acolo unde avem contraindicații de a folosi chirurgia, fie că vorbim despre boli cerebro-vasculare, cardio-vasculare, diabet și alte diferite comorbidități -, mergând până la refuzul pacientei de a opta pentru chirurgie.

Există și cazuri de tipul acesta, pe care noi încercăm să le temporizăm, să le evităm sau să le tratăm conservator. V-aș da câteva exemple mai la îndemână, să zicem, de patologii frecvente care ne pot face să ne gândim la alternativa intervenției chirurgicale. Prima dintre cele vizând partea de ginecologie la care m-am gândit ar fi sângerările excesive la femeie, recunoscute astăzi ca fiind cele care cresc rata de histerectomii de hemostază, în special în America. În SUA există o rată uriașă, aproape de 50% de histerectomii, care se fac pentru aceste sângerări anormale. Dezechilibrele hormonale, patologiile uterine, fibroamele uterine, adenomioza, endometrioza chiar, toate sunt cazuri în care putem avea contraindicații de a folosi chirurgia. Există pe piață multe lucruri care lasă chirurgia deoparte, printre primele apărute aflându-se steriletele cu eliberare progresivă și lentă de hormoni, de progesteron”.

Doctorul Viorel Albu

Ortopedia SanConfind este tot mai cunoscută datorită faptului că tratează cu succes tot felul de afecțiuni ortopedice, maladii ale coloanei vertebrale etc. Precizând că la SanConfind se fac numeroase protezări de șold și de genunchi, domnul doctor Viorel Albu a atras atenția că necroza de cap femural și luxația congenitală de șold (displazia) pot fi probleme de sănătate cu care se pot întâlni tot mai des la persoanele tinere.

Șeful compartimentului Ortopedie din SanConfind, a ținut să facă, la rândul său, câteva observații: ”Este neobișnuit ca simptomele osteoartritei (inflamație care cuprinde atât articulația, cât și partea osoasă din jur – n.red.), să afecteze maxilarul. Cel mai dur os al omului este mandibula. Artrita la umăr, la gleznă și la încheietura mâinii nu sunt prea dureroase. Însă în momentul când durerile nu mai pot fi tratate nonchirurgical, se apelează la operație”.

Seminarul a fost de folos pentru toți medicii participanți, care au avut astfel posibilitatea să cunoască mai bine noile produse medicale apărute pe piața de profil, cu ajutorul cărora se pot amâna sau evita operațiile, dar și să afle ce intervenții chirurgicale se fac la Spitalul SanConfind ca să-și poată îndruma pacienții acolo unde au cele mai mari șanse de vindecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare