Conflictul dintre clinica Romgermed şi Spitalul Municipal Câmpina durează de zece ani
Miercuri, 20 martie, printr-o sentinţă defintivă, Judecătoria Mizil a desfiinţat ordonanţa de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova într-o cauză în care clinica Romgermed a fost acuzată de înşelăciune şi uz de fals. Spitalul Municipal Câmpina, care se consideră parte vătămată în cauză, a atacat decizia Parchetului General. Iniţial, dosarul s-a aflat pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Câmpina, dar la cererea reprezentanţilor Romgermed a fost strămutat la Judecătoria Mizil. Conflictul dintre Spitalul Municipal şi clinica Romgermed durează de aproximativ zece ani şi vizează un contract de asociere în participaţiune cu scopul de eficientizare a activităţii din laboratorul de analize al spitalului. Mai concret, începând cu anul 2008, clinica Romgermed ar fi trebuit să vină cu echipamente specifice activităţii de laborator şi să suporte salariile personalului aferent.
Conducerea Spitalului Municipal a acuzat că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Ancheta a început după ce noua conducere a Spitalului Municipal Câmpina, asigurată de dr. Călin Tiu, a descoperit că în contractul deţinut de Romgermed erau prevăzute penalizări de întârziere de plată în valoare de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, iar în documentul aflat în posesia Spitalului Municipal aceste prevederi nu existau. Cercetările au fost preluate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, care au decis în cele din urmă să claseze cauza, adică să dispună neînceperea urmăririi penale. În documentul de clasare al procurorului se arată, între altele, că „expertiza efectuată în cauză nu a putut stabili data probabilă a falsificării filei nr. 3 din contract, concluzionând că nu se poate stabili cu certitudine ce tip de imprimantă s-a folosit, respectiv nu se poate individualiza acea imprimantă, fiind necesară identificarea cartuşelor folosite la acel moment, lucru practic imposibil”. Mai exact, procurorii au susţinut că nu pot dovedi că reprezentanţii clinicii Romgermed sunt cei care au falsificat acea filă din contract.
Dosarul în care clinica privată Romgermed este acuzată de uz de fals şi înşelăciune cuprinde şi un prejudiciu de 471.146 lei.