Știri

Românii petrec la mare şi la munte, în timp ce la ATI sunt tot mai mulți pacienți internați

ULTIMA ORĂ. În ultimele 24 de ore, în România au fost depistate 456 noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, fiind raportate alte 13 decese. La Terapie Intensivă sunt internați 243 de pacienți. Până în prezent, 532 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Sâmbătă, 12 iulie, în România, s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane infectate cu noul coronavirus, 698, iar votul privind legea izolării şi a carantinei a fost amânat din nou de senatorii PSD.

Foto: litoralulromanesc.ro
Grătarele se încing, bikini sunt scoşi de la naftalină şi hai la distracţie! În plină pandemie, din nefericire, acestea sunt imaginile care domină România. Oricine se află la mare sau la munte în acest weekend, sau doar priveşte ştirile, poate observa clar că majoritatea românilor aflaţi în vacanță nu respectă înndemnul autorităţilor de a purta masca şi de a păstra o distanţă de 2 metri. Măsurile de relaxare se pare că au fost prost înţelese, mai ales după ce în 3 iulie, Curtea Costituţională a României a decis să  le acorde bolnavilor de Covid-19 libertatea de a părăsi spitalele şi de a nu mai sta în autoizolare. Mulţi cetăţeni condamnă decizia CCR, printre care şi fostul preşedinte, Traian Băsescu, care a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că autorităţile s-au grăbit, iar dacă se va ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, preşedintele ţării Klaus Iohannis ar trebui, cel puţin formal, să propună din nou starea de urgenţă.
Multe ţări au închis deja graniţele pentru români, printre care: Malta, Norvegia, Finlanda, Danemarca, ţară care cere dovada unei rezervări de cel puţin 6 nopţi de cazare. Totodată, sunt mai multe ţări din Europa care cer persoanelor venite din România să intre în izolare pentru un anumit număr de zile, precum: Estonia, Letonia, Lituania, Irlanda, Slovenia şi Slovacia. De vineri, şi Marea Britanie şi Irlanda de Nord vor proceda similar. În schimb, în Austria şi Grecia românii trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID-19, efectuat în ultimele 4 zile. Nici autorităţile de la Viena nu fac excepţie: au inclus ţara noastră pe lista ţărilor din zona roşie.
Dr. Bogdan Nica, şeful DSP Prahova a lăsat un mesaj dur pe Facebook despre situaţia gravă pe care românii au creat-o prin nepăsare: 
„Aud frecvent următorul raţionament: <Nu ştiu de ce ne chinuie ăştia cu măsurile lor, oricum vaccin nu e, tratament specific (etiologic) nu, mai bine relaxare totală, ne îmbolnăvim şi ne imunizam, care moare, care trăieşte!>
Pe lângă fatalismul mioritic al acestei gândiri «suedeze» care şi-a dovedit ineficiența, se pare că imunitatea e şi nu prea… şi mai spun oameni serioşi că rămân sechele, uneori destul de grave.
Consider că nu s-au înţeles principiile de bază ale luptei împotriva Covidului:
1. Lock – down, ca să rupem lanţul de transmitere şi să aibă răgaz sistemul sanitar să “absoarbă” cazurile.
2. Izolarea (în spital, cei bolnavi – la domiciliu, contacții) deci evităm că aceşti pacienţi să transmită altora.
3. Carantina unor localităţi/ cartiere unde sunt focare sau transmitere comunitară intensă – prevenim extinderea epidemiei în zonele învecinate.
4. Măsuri şi reguli de protejare a populaţiei: purtarea măştii, dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor, distanţare spaţială, evitarea manifestaţiilor, evitarea aglomerării în spaţii închise, etc.
5. Testarea conform metodologiei internaţionale: contacți simptomatici, grupe de risc, bolnavi oncologici, pacienţi dializaţi, infrastructura critică etc.
6. Şi mai este nevoie, ca să fie bine, de un element. Care, din păcate, e deficitar la noi. Complianța, adică participarea activă a populaţiei la prevenirea contaminării: respectarea regulilor…
După cum constat cu amărăciune, mulţi fie nu cred în boală sau în gravitatea ei, fie sunt adepţii unui fatalism precum enunţul cu care am început postarea, fie se simt lezaţi în libertatea lor constituţională şi cred că libertatea înseamnă şi imunitate la Covid. Fac parte dintre cei care au ieşit de multe ori în stradă, începând din 1989 şi preţuiesc foarte mult toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm azi. Şi insist să credem în ele. Dar, prin funcţia pe care o am, ştiu exact câte eforturi se fac pentru salvarea unor vieţi şi cât de multe cazuri grave apar zilnic , spre disperarea colegilor din spitalele Covid şi din ATI. Aşa că o să insist obsesiv în a vă spune, stimaţi prahoveni, că situaţia e periculoasă. Suntem la un pas de o tragedie care poate fi evitată doar prin colaborarea populaţiei. Să nu ziceţi că nu v-am spus!”, a incheiat postarea şeful DSP.
Prim-ministrul Ludovic Orban a aşteptat sâmbătă votul senatorilor privind legea carantinei şi a izolării, însă, spre surprinderea tuturor, votul a fost amânat din nou: “Sunt la capătul răbdării”, a declarat revoltat premierul. Orban acuză PSD că “se încăpăţânează să pună beţe în roate”, deşi consideră această lege absolut necesară. Se pare că legea ar trebui să intre la vot tocmai luni: „Există riscul ca persoanele infectate sau care sunt suspecte de coronavirus să se plimbe libere fără ca autoritățile să poată lua măsuri de izolare, care înseamnă izolarea virusului. Nu pot să înțeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ care este vital. Este evident că avem o creștere a numărului de cazuri, că avem nevoie de o pârghie legislativă”, a adăugat el.
Şi senatorul PNL, Alina Gorghiu, a criticat atitudinea PSD, mărturisind că orice zi este vitală pentru noi în această situaţie. Senatorul PNL le-a cerut social-democraţilor „să înceteze să exploateze electoral pandemia COVID-19” şi să nu tragă de timp, în mod nejustificat.
Roxana TUDOSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare