Știri

Reparaţiile unităţilor de învăţământ au mulţumit pe toată lumea

La Câmpina, reparaţiile şi igienizările care s-au făcut în această vară unităţilor de învăţământ, cu fonduri alocate de către Consiliul Local, au mulţumit, în general, pe toată lumea. Conducerile grădinitelor, şcolilor şi liceelor câmpinene au cerut fonduri mai mari de la Primărie (uneori, poate chiar peste necesităţi, ştiind că, oricum, solicitările vor fi diminuate). Chiar dacă sumele alocate (în limita posibilităţilor), au fost mai mici decât cele solicitate,  lucrările executate de firmele contractante au acoperit necesităţile stringente, iar calitatea execuţiei a fost bună. Aşa stând lucrurile, deschiderea noului an şcolar a găsit toate grădiniţele, şcolile şi liceele în regulă. Lucrări de mică amploare (la acoperişuri), urmează a se executa, în unele locuri, dar această situaţie nu a constituit un impediment pentru deschiderea noului an şcolar în condiţii corespunzătoare. Cea mai mare atenţie a fost îndreptată, ca întotdeauna, spre cele mai mici vlăstare şcolare, vizibil emoţionate, la fel ca şi rudele care le-au însoţit. Anul acesta, o dată cu mica reformă a învăţământului primar promovată de ministrul Ecaterina Andronescu, în simpatiile publicului participant la festivităţi, “bobocii”  claselor întâi au fost serios concuraţi de “bobocii” claselor pregătitoare. Acestea din urmă au fost introduse, pentru prima dată, în sistemul şcolar, dar este posibil ca, anul viitor, ele să revină în sistemul preşcolar, în cadrul grădiniţelor. Şcolile câmpinene au găsit spaţiile şi mobilierele necesare (în special, bănci de mici dimensiuni nou-fabricate), pentru aceste clase pregătitoare. În acest sens, nu s-a înregistrat nicio problemă. De fapt, cu excepţia unor lucrări minore, ce urmează sau sunt în curs de executare, se poate spune că pregătirea unităţilor de învăţământ pentru noul an şcolar 2012-2013 a fost realizată la timp şi în mod corespunzător. Pentru lucrările de reparaţii şi igienizări ale unităţilor de învăţământ, municipalitatea a alocat circa 900.000 de lei.
Cele mai ample reparaţii, în valoare de 255.000 de lei, s-au făcut la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, în mare parte reparaţii interioare pentru extinderea bibliotecii şi amenajarea unor săli de clasă, dar şi reparaţii şi igienizări la grupurile sanitare, precum şi repararea şi înlocuirea unor jgheaburi şi burlane (această ultimă lucrare urmând a fi începută la 1 octombrie şi finalizată în următoarele două-trei săptămâni).
Şcoala Centrală a primit 8000 de lei, care au fost folosiţi pentru verificarea centralei termice (inclusiv avizul ISCIR), vopsirea gardului şi montarea unor indicatoare în caz de pericol. Unitatea de învăţământ a mai primit 8000 de lei pentru predarea unei părţi din arhiva şcolii către Arhivele Statului,  problemă pentru rezolvarea căreia este necesară o sumă mult mai mare, care se speră că va fi obţinută la o viitoare rectificare bugetară.
Sume importante au fost alocate pentru reparaţiile efectuate la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” (100.000 de lei pentru  reabilitarea a şase săli de clasă de la etaj – schimbarea pardoselii, zugrăvit,  înlocuit uşi, igienizări), dar şi pentru cele de la Şcoala Generală „Alexandru Ioan Cuza” (122.000 de lei pentru înlocuirea tâmplăriei din lemn cu tâmplărie PVC, modernizarea faţadelor exterioare, reparaţiile unor garduri şi montarea unor garduri noi ş.a.).
La Liceul Tehnologic Energetic (noua denumire a Grupului Şcolar Industrial Energetic), s-au alocat 50.000 lei, cu care au fost executate următoarele lucrări: reparaţia acoperişului la corpul A (inclusiv atelierele), reparaţiile instalaţiilor termice la corpurile D şi B, vechile centrale termice ale acestor clădiri nemaifiind acceptate de către ISCIR. Conducerea liceului ar dori să obţină fonduri de la municipalitate pentru construirea unei mari şi moderne centrale termice capabile să asigure încălzirea întregului liceu, deci care să poată încălzi toate corpurile de clădiri, unitatea de învăţământ amintită având cele mai multe clădiri, răspândite de-o parte şi de alta a străzii Griviţei.
La Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini, 29.000 de lei au fost cheltuiţi pentru revizia unor cazane termice, reparaţii burlane şi montare parazăpezi la corpul C al unităţii. Aici este absolut necesară demararea unei investiţii urgente, de mare importanţă pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, şi anume înlocuirea unuia dintre cele două mari cazane ale centralei termice (cazan care nu mai poate funcţiona), cu două cazane mai mici, automatizate, care vor funcţiona în cascadă, făcându-se astfel economii la consumurile de energie, dar şi la personalul de întreţinere.
Alte lucrări importante de reparaţii s-au executat la Şcoala Generală „Ion Câmpineanu” (finalizare asfaltare teren de sport, reabilitare şi vopsit faţadă, reparaţii glafuri etc., cu costuri totale de 102.000 lei), Şcoala Generală „BP Hasdeu” (40.000 de lei pentru înlocuit uşi, igienizare săli de clasă, montat parchet, lucrări de reparaţii grupuri sanitare, execuţie copertină), Grădiniţa nr. 10 „Julia Hasdeu” (montat gresie, igienizări); Grădiniţa nr. 5 (montat gresie, igienizări), Grădiniţa nr. 6 (placare polistiren exterior şi vopsit faţadă), costurile ultimelor trei investiţii amintite ridicându-se la valoarea de 30.000 lei. Pentru înlocuirea acoperişului Grădiniţei nr. 8 au fost necesari 50.000 de lei din fondul pentru situaţii de urgenţă, încă 5000 de lei primiţi de grădiniţă de la Consiliul Local fiind folosiţi pentru reparaţia unei terase. La Grădiniţa nr. 9,  înlocuirea integrală a instalaţiei electrice, înlocuirea parţială a tâmplăriei, reparaţiile acoperişului şi igienizările aferente au costat 23.000 lei.
Lucrările executate în această vară au fost mai mult decât mulţumitoare (şi ca nivel al calităţii, şi ca timp de execuţie), de vreme ce controalele efectuate de reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică nu au găsit nimic în neregulă. Cu o mică excepţie: inspecţia realizată la Grădiniţa nr. 8 a constatat că toate reparaţiile necesare fuseseră realizate, dar nu se terminase curăţenia şi igienizarea spaţiilor interioare. (A.N.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare