De câteva luni, DLAF a demarat o anchetă la plângerea făcută de un anonim, care afirmă, în petiţia sa, că la realizarea pasajului rutier de la DN1, construit cu fonduri europene, nu s-au respectat indicaţiile proiectului tehnic. Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) asigură, sprijină şi coordonează îndeplinirea obligaţiilor ce revin României privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene. DLAF este instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene. DLAF se organizează ca o structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, şi este finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Pe de altă parte, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o structură de parchet specializată în combaterea corupției mari și medii. Este creată ca un instrument necesar în descoperirea, investigarea și aducerea în fața instanței a cazurilor de corupție medie și mare. Prin activitatea sa, contribuie la reducerea corupției, în sprijinul unei societăți democratice apropiate de valorile europene. DNA, ca structură având competențe clar definite pe zona de combatere a corupției mari și medii, a fost creată după un model adoptat de mai multe state europene – Spania, Norvegia, Belgia, Croaţia. Serviciile teritoriale ale DNA funcționează în localități unde se află sedii ale Curţilor de Apel și sunt conduse de procurori șefi, aflați în subordinea directă a procurorului șef al DNA. Aceștia sunt numiți pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului șef al direcției. Aşadar, DLAF nu este DNA, iar din acest simplu şi temeinic motiv, în Primărie, de câteva săptămâni, nu se află inspectori DNA, aşa cum greşit a informat un ziar ploieştean on-line, ci inspectori DLAF.
La ultima lor şedinţă, consilierii municipali au hotărât angajarea Cabinetului de avocatură ”Elena Teodorescu”, pentru a reprezenta salariaţii Primăriei în faţa inspectorilor DLAF, în investigaţiile acestora privind derularea proiectului european ”Modernizare Calea Daciei” şi construirea pasajului rutier. Primarul Horia Tiseanu le-a explicat consilierilor că este imperios necesar să fie angajat un avocat în faţa căruia să fie audiaţi salariaţii executivului local implicaţi în proiectul european: “În cadrul acestei investigaţii făcute de DLAF, se solicită documente, se audiază salariaţi din cadrul Aparatului propriu al Primarului care au participat la derularea proiectului. De aceea consider că la aceste proceduri trebuie să fie asigurată asistenţa juridică de specialitate”. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!