La Trofeul Memorial “Oprea Berechet”, închinat marelui îngrijitor şi iubitor de cai alintat de prieteni nea’ Oprică, au participat atât începători, cât şi avansaţi, atât călăreţi, cât şi amazoane. Una dintre marile atracţii ale competiţiei a fost, fără îndoială, evoluţia copiilor şi a juniorilor înscrişi, echitaţia putând fi practicată de la vârste fragede.
Concursul a inclus 11 probe de sărituri peste obstacole, dintre care una pe echipe, aceasta din urmă având ca recompensă pentru câştigători trofeul “Oprea Berechet”, cea mai mare distincţie a întrecerii. Obstacolele au avut înălţimi variind între 0,90 m şi 1,20 m. Premiile puse în joc s-au ridicat la valoarea totală de 25.000 de lei. În competiţie au fost înscrişi 70 de cai de la 16 cluburi de echitaţie din întreaga ţară.
Nea’ Oprică
În ultimele zile ale săptămânii trecute s-a deschis sezonul de echitaţie la Câmpina, spre bucuria iubitorilor de cai şi de călărie. La baza hipică de pe Muscel a avut loc primul dintre cele şapte concursuri de echitaţie pe care clubul câmpinean Sport Horse le va organiza în acest an, unul dintre ele fiind cu participare internaţională.
Primul turneu din seria amintită, Memorial “Oprea Berechet”, a fost organizat în amintirea de neuitat a celui care a fost Oprea Berechet, un excepţional îngrijitor şi iubitor de cai, un suflet mare şi nobil, ce ne-a părăsit anul acesta, în dimineaţa zilei de 29 ianuarie 2010. A ştiut să treacă prin viaţă cu demnitate şi discreţie, mistuit de pasiunea şi grija sa pentru cai. Cunoscut ca nea’ Oprică de toată mişcarea ecvestră din România, a fost un tehnician veterinar fără pereche, considerat de mulţi ca unul dintre cei mai buni oameni de cai din ţară. Un mânz nărăvaş sau un armăsar greu de strunit se îmblânzeau sub privirea sa, mângâiaţi şi calmaţi numai de vocea lui liniştitoare.
A considerat întotdeauna că perfomanţa în echitaţie şi hipism ţine şi de psihicul calului, nu doar de condiţia fizică şi antrenamentul acestuia. Adesea, înainte de concursuri, dormea lângă cai şi le vorbea toată noaptea, îi peria şi îi făcea să se simtă importanţi, chiar dacă erau într-un loc străin, cu vecini noi. Îi făcea să se simtă acasă şi când erau la mare depărtare.
Sfaturile şi experienţa sa au fondat bazele Clubului Sportiv Sport Horse din Câmpina. Totul, de la prima piatră la ultimul cal venit, a fost opera lui. Membrii clubului, al cărui vicepreşedinte a fost Nea Oprică, au hotărât ca, în fiecare an, primul concurs să îi poarte numele, ca să ne aducă aminte că trebuie să fim mai buni cu aceste superbe animale. Prin bătrâni circulă o legendă potrivit căreia dacă Dumnezeu ar mai fi dat şi a 11-a poruncă, ea ar fi sunat: “Să iubiţi caii”. Prin tot ce a făcut de-a lungul vieţii, nea Oprică a făcut ca legenda să devină realitate.