Știri

Premieră în chirurgia SanConfind: mastectomia cu reconstrucția sânului extirpat

Recent, la Centrul Medical SanConfind, domnul doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, specializat in chirurgia sânului, a realizat o operație de mastectomie cu reconstrucția imediata a sânului extirpat. Fără îndoială, nu a putut realiza singur această operație dificilă, care a durat aproape cinci ore, alături de el aflându-se alți doi medici pricepuți: un chirurg plastician și un anestezist. Amănunte despre acest caz deosebit vă prezentăm în cele ce urmează.
Screening pentru cancerul de sân
Încă de la debutul discuției noastre, dr. Sebastian Grădinaru a ținut în mod deosebit să lanseze un mesaj către toate femeile: ”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Din păcate, în rândul populației de sex feminin de la noi din țară nu se conștientizează îndeajuns faptul că această boală, cancerul de sân, este printre cele mai răspândite de pe glob. Cu siguranță, este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Vreau să fac acest îndemn pentru screeningul cancerului de sân având motive întemeiate, fiindcă am diagnosticat si am tratat deja în Poiana Câmpina mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar, iar la SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene (și, bineînțeles, nu doar acestea), să nu beneficieze de dotările imagisticii medicale de la SanConfind în cadrul unui program de sceening. Este foarte important să subliniem că atunci când problemele sunt depistate la timp, înainte de a fi evidente clinic, pacienta poate fi vindecată mult mai ușor, șansele de vindecare fiind mult mai mari cu eforturi mult mai mici și cu suferințe ale pacientei respective minime, pentru că nu este nevoie de toate metodele de tratament interdisciplinar (chimioterapie, radioterapie). Totul se rezolvă printr-o operație mult mai simplă, fără sechele și fără mutilare”.
Mastectomia poate învinge cancerul mamar
Astăzi, extirparea sânului unei paciente bolnave de cancer mamar depistat în timp util este mai ușor de suportat, ea nemaifiind chiar așa o problemă, pentru că se poate face reconstrucția sânului imediat, adică in acelasi timp operator cu mastectomia. Este și cazul la care ne vom referi în continuare. ”Pacienta pe care am operat-o la SanConfind mai fusese operată de două ori, în alte spitale. Boala era într-o fază incipientă inițial, iar cele două operații fuseseră făcute pentru o leziune suspectă, dar care nu a fost foarte bine localizată și identificată nici la prima, nici la a doua operație. Ca urmare, această leziune a recidivat, adică tot apăreau leziuni suspecte imagistic, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a recurge la mastectomie. Leziunile suspecte care nu se pot palpa nu sunt depistate nici la un examen clinic spre deosebire de noduli, care pot fi depistați mai ușor, dar existența lor poate însemna deja o anumită fază a cancerului. Însă nu întotdeauna leziunile suspecte sunt doar noduli. Există leziuni suspecte care se văd numai la anumite tipuri de investigații imagistice. Ideal ar fi ca orice cancer mamar să poată fi depistat în stadiul leziunilor suspecte, adică înainte de a fi evidențiate clinic aceste leziuni. Mai exact, înainte de apariția tumorilor. În cazul la care mă refer, fiind vorba despre o pacientă tânără aflată la a treia operație, cu leziuni suspecte la mai puțin de un an de la ultima operație, evidențiate la un examen RMN, am decis, împreună cu ea, că cea mai bună soluție era mastectomia cu reconstrucția sânului. Am ținut cont că, oricum, nu mai puteam asigura un aspect estetic sânului la care se intervenea a treia oară, sân din care mai fuseseră rezecate două fragmente la operațiile precedente. Am făcut foarte bine, pentru că la examenul histopatologic a reieșit că acel sân multiplu operat pe care l-am extirpat mai avea o tumoră invazivă de aproximativ doi centimetri si multe focare de cancer in situ. Meritele pentru reușita acestei operații delicate se cuvin întregii echipe medicale implicate în această intervenție de chirurgie oncologică și reparatorie, în același timp”, ne-a declarat domnul doctor Sebastian Grădinaru.
(PUBLICITATE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare