În Raportul privind finanțele publice locale pe anul 2022, publicat de Curtea de Conturi a României, au fost identificate mai multe nereguli și erori financiare la Primăria Câmpina care au condus la prejudicii pentru bugetul local. Controlul efectuat de inspectorii Curții de Conturi în anul 2023 a vizat activitatea pe anul 2022 a Primăriei Câmpina și a entităților subordonate cu personalitate juridică.
Printre problemele identificate se numără neemiterea deciziilor anuale de impunere, neînregistrarea unor venituri rezultate din sumele plătite în plus de contribuabili, plăți nejustificate ori chiar nelegale.
Curtea de Conturi a constatat, de asemenea, că la Câmpina nu s-a respectat clasificația bugetară în încadrarea cheltuielilor, fapt care a condus la raportări eronate. Mai mult, inventarierea creanțelor nu a fost realizată corect, ceea ce a dus la pierderi suplimentare.
Principalele nereguli identificate au fost următoarele:
– neinventarierea creanțelor, inclusiv suma de 252.555 lei pentru un debitor aflat în insolvență;
– neemiterea deciziilor anuale de impunere în cazul veniturilor fiscale datorate de către persoanele fizice, care afectează colectarea corectă a veniturilor bugetare;
– neînregistrarea unor venituri din sume plătite în plus;
– nerespectarea clasificării bugetare, ceea ce a contribuit la raportarea eronată a cheltuielilor;
– abateri privind nerespectarea principiilor contabile;
– nu s-a asigurat funcționarea sistemului de control intern managerial, astfel încât acesta să fie viabil și capabil să preîntâmpine apariția erorilor în activitățile desfășurate;
– plăți nejustificate pentru lucrări și servicii supraevaluate sau nerealizate în sumă totală de 33.272 lei;
– plăţi nelegale pentru lucrări supradimensionate prin înscrierea unor cantităţi mai mari decât cele real executate;
– înregistrarea în contabilitate a unor datorii către furnizor în sumă de 1.243.396 lei, care s-a efectuat în anul 2023 și nu la data nașterii obligațiilor, fiind afectată balanța de verificare și situațiile financiare ale anului 2022;
– abateri privind menținerea în mod nejustificat în categoria activelor fixe a unor bunuri în sumă totală de 35.670 lei care nu îndeplinesc condițiile legale pentru a fi încadrate în această categorie.
Opinia de audit pentru UAT Câmpina a fost „cu rezerve”, iar rezultatele auditului au indicat prejudicii în valoare totală de 38.000 lei și abateri financiar-contabile de 1.613.000 lei, în total 1.651.000 lei (aproximativ 330.000 de euro), o sumă ce reflectă importante nereguli din administrarea bugetului local. Cu aceste excepții, „situațiile financiare ale entității prezintă, sub toate aspectele, o imagine reală și fidelă” – notează inspectorii Camerei de Conturi Prahova în Raportul de audit financiar.
Prejudicii în valoare de peste 450 milioane de lei identificate în urma auditurilor la 31 de UAT-uri din Prahova
Potrivit raportului citat, în 2023 au fost efectuate 31 de audituri financiare, în urma cărora au fost constatate erori și abateri financiare la toate unitățile verificate. Unitățile administrative teritoriale la care au fost identificate erori sunt: Consiliul Județean Prahova, Ploiești, Câmpina, Băicoi, Breaza, Mizil, Plopeni, Sinaia, Ariceștii Zeletin, Bălțești, Bărcănești, Berceni, Boldești Grădiștea, Chiojdeanca, Ciorani, Cocorăștii Mislii, Cornu, Dumbrăvești, Filipeștii de Pădure, Fulga, Gorgota, Gura Vadului, Jugureni, Lapoș, Plopu, Sângeru, Șirna, Vărbilău, Vâlcănești.
Valoarea totală a prejudiciilor și a abaterilor financiar-contabile însumează peste 450 milioane de lei.
Unele dintre cele mai mari nereguli au fost constatate la Primăria Breaza, acolo unde suma totală a prejudiciilor și abaterilor financiare se ridică la 119.369.000 lei.
Cum Cornu….ce se întâmplă.Nu Banesti,nu Telega,nu Soțiile.O CJ pe lista,dregătorul suprem polul excelentei în șifonarea bankrolului obștesc.Nu sunt fonduri.Sa vina foncirea la anu sa le plătesc taxele.La munca bai bugetarilor.Sa va stea taxele în gat.Traiti de pe urma noastră,frecatul mentei e sport național.
Si astia de la Curtea de conturi (cu pensii speciale NESIMTITE si bonus din ce „prejudicii” identifica) exagereaza, ca intotdeauna, ca sa-si ia bonusul la salariu, dar, sunt convins ca actualul viitor fost primar si-a facut si el de cap, la ordinele lui Dobre si a celor de la Ploiesti. Cine da banii inapoi, asta e intrebarea 🙂
Noi o sai dam simplu cu impozite și taxe inventate