Știri

Poliţia Locală a căpătat noi atribuţii pentru fluidizarea traficului rutier

Poliţiştii locali pot aplica amenzi pentru staţionări neregulamentare ale maşinilor
De curând, Poliţia Locală Câmpina a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova – Serviciul Rutier, privind atribuţii conexe ale poliţiştilor locali în sancţionarea unor abateri rutiere. Concret, în acest protocol s-au stabilit reguli privind gestionarea activităţii de circulaţie care conferă atribuţii în plus celor trei politişti locali responsabili cu acest domeniu. Astfel, cei trei lucrători ai Poliţiei din subordinea Primăriei vor putea aplica amenzi şoferilor care opresc, staţionează sau parchează neregulamentar autovehiculele pe care le conduc pe străzile municipiului. 
“Toate noile noastre atribuţii sunt prevăzute în Codul Rutier actual, aprobat în 2002, dar ele nu au fost aplicate până acum, pentru că nu aveam încheiat un protocol cu IJP în acest sens. Poliţia Comunitară s-a înfiinţat în 2005, iar în 2010 instituţia a devenit Poliţie Locală în subordinea primarului municipiului, primind sarcini şi atribuţii în plus, pe lângă cele referitoare la activitatea fundamentală de menţinere a ordinii publice. Prin acest protocol rcent încheiat cu IJP, lucrătorii noştri nu mai au doar statut de observatori şi însoţitori pasivi ai lucrătorilor Poliţiei Naţionale din municipiul Câmpina, ci pot acţiona şi singuri, în anumite limite, la fluidizarea traficului rutier şi la disciplinarea conducătorilor auto câmpineni. Pe noi, de fapt, nu ne interesează decât acei şoferi certaţi cu regulile de bună convieţuire în comunitate care îşi parchează maşinile după bunul plac.  Nu putem spune că ei reprezintă un mare pericol pentru circulaţia rutieră, dar atitudinea lor, modul în care îşi parchează maşinile, îngreunează foarte mult traficul rutier, iar noi tocmai în această privinţă vrem să-i disciplinăm. Lucrătorii noştri nu îşi vor lua aerul că sunt mari poliţişti de circulaţie, nu ne putem compara sau substitui poliţiştilor din Poliţia Naţională, dar cetăţenii trebuie să ştie că cei trei poliţişti locali de la Rutieră pot aplica singuri amenzi şi puncte de penalizare pentru oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor în locuri nepermise, iar sancţiunile noastre se centralizează, conform protocolului, în baza de date a IJP Prahova. Pot să vă spun că, de o lună de zile, de când am început această activitate, se simte o îmbunatăţire a situaţiei maşinilor parcate neregulamentar. Zilnic, lucrătorii noştri au aplicat cam 8-10 sancţiuni. Poliţiştii locali de la Rutieră nu pot opri însă maşini în trafic pentru diferite controale, acest atribut revenind, în continuare, exclusiv Poliţiei Naţionale. Noi îi putem însoţi pe cei de la Poliţia Naţională în astfel de acţiuni, dar numai aceştia sunt cei care ne coordonează”, ne-a declarat Carmen Gheorghe, directorul Poliţiei Locale Câmpina. 
Numărul de trei poliţişti locali cu atribuţii în domeniul Circulaţiei Rutiere poate fi considerat insuficient pentru un municipiu, dar efectivele Poliţiei Locale, de 43 de lucrători cu tot cu conducere, au astăzi activităţi şi atribuţii în multiple domenii. Activitatea principală rămâne totuşi cea de ordine publică, pentru care sunt repartizaţi cei mai mulţi poliţişti locali de teren, 21 la număr, împărţiţi în patru ture (în echipe de trei-patru persoane). Restul poliţiştilor locali asigură activitatea de dispecerat (la sediul instituţiei), activitatea de control (comercial, urbanism, mediu, circulaţie rutieră; atribuţii stabilite în 2010), activitatea de pază a unor instituţii publice importante (printre care şi Primăria Câmpina).  A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare