Știri

Pe scurt…

Evaluarea calităţii din şcoli, apanajul unui singur partid? “Mi-e silă de nu mai pot! Îşi iau ei tot! Până şi amărâtele astea de comisiii la şcoli! Este incredibil!” – spunea cu năduf un consilier local înaintea ultimei şedinţe a Consiliului Local. Pe moment, nu am înţeles despre ce era vorba. Ştiam doar că era vorba de… ei. Probabil, cei din celebrul slogan: “Ei cu ei…” Ne-am lămurit cânds-a dezbătut un proiect propus de Marian Nistor şi care se referea la aprobarea numirii reprezentanţilor Consiliului Local în consiliile de administraţie şi în comisiile pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din unităţile de învăţământ preuniversitar. În ambele organisme este vorba de aceeaşi oameni pentru fiecare insituţie de învăţământ, şi anume: Marian Nistor (Grădiniţa 10), Alin Moldoveanu (Şcoala “Hasdeu”), Monica Clinciu (Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”), Viorel Bondoc (Grupul Şcolar Construcţii de Maşini), Lucian Cercel (Grupul Şcolar Energetic), Florin Marcu (Grupul Şcolar Petrol) şi Daniel Telegescu (Grupul Şcolar Forestier). Nu ar fi de notat decât intervenţia ironică a consilierului Horaţiu Zăgan: “Alianţa PD-L – PSD funcţionează din plin, chiar dacă nu sunt decât oameni din PD-L şi sincer afirm că nu e vorba de o tentativă de politizare a unităţilor de învăţământ”. Şi s-a trecut la vot: 13 “pentru” (PD-L, PNDC, PIN) şi 6 “împotrivă” (PSD şi PNL). Deci s-a clarificat şi sloganul: “Ei cu ei…”
S-au aprobat indicatorii economici pentru mai multe investiţii. Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local s-au aflat nici mai mult nici mai puţin decât 15 proiecte privind aprobarea unor indicatori tehnico-economici ai unor investiţii viitoare. Practic, o formalitate peste care s-a trecut foarte repede, cu zâmbetul pe buze, votându-se tot într-o veselie generală. Înainte de a vă prezenta valorile acestor indicatori – mai ales că reprezintă bani cheltuiţi din buzunarul dvs – ni s-a părut foarte interesant de constatat că, la fel ca şi în alte ocazii, toate aceste proiecte sunt iniţiate de membri ai PD-L (cu tot cu PNDC), unii dintre ei aflându-se chiar în faţa unei premiere. O fi doar o coincidenţă! Iată, însă, şi valorile promise (în lei vechi): – modernizare Str. Fabricii – 368m – 6,458 miliarde;- canalizare Str. Ardealului şi Str. Unirii – 255m – 2,002 miliarde lei;- canalizare Str. Mărăşeşti – 450m – 4,070 miliarde;- canalizare Str. Simion Bărnuţiu – 350m – 2,665 miliarde;- canalizare Al. Crizantemelor – 90m – 1,332 miliarde;- consolidare Al. Scărişoarei – 93m – 4,188 miliarde;- modernizare Str. Sulfinei – 166m – 2,507 miliarde;- modernizare Str. Lacului şi Al. Stânjeneilor – 267m – 4,888 miliarde;- canalizare Al. Crinului – 80m – 1,641 miliarde;- canalizare Str. George Bariţiu – 235m – 1,960 miliarde;- modernizare Str. Fântânii – 180m – 3,825 miliarde;- modernizare Str. Alunului – 320m – 4,483 miliarde;- consolidare şi amenajare maluri Lacul Bisericii şi zona adiacentă – 26,320 miliarde;- modernizare Str. Arinului – 516m – 8,151 miliarde;- canalizare Str. Castanilor – 205m – 1,760 miliarde.În total, este vorba de modernizare sau canalizare a 3.575m, pentru care se alocă o sumă totală uriaşă de 76,25 miliarde lei vechi.

Aleşii urbei vor relantisoare. La finele şedinţei Consiliului Local, la “Diverse”, tot mai mulţi consilieri au solicitat Executivului montarea de relantisoare în diverse zone ale Câmpinei, fiecare încercând să aducă şi un argument cât mai solid în favoarea propunerii sale. Astfel, este vorba despre Marian Nistor, care a solicitat montarea unor relantisoare pe Strada Erupţiei, în zona Şcolii Generale “Ion Câmpineanu”, dar şi de Horaţiu Zăgan, care a solicitat acelaşi lucru, dar pentru Strada Primăverii. Tiseanu şi Dragomir şi-au notat sârguincioşi în agendele lor aceste solicitări, rămând acum să vedem când se vor pune ele în practică.
Sunt şi consilieri cărora le pasă de trotuare! Alte probleme ridicate de consilieri fac referire la situaţia unor trotuare din Câmpina. Chiar dacă, practic, toţi consilierii au maşină, totuşi, au fost unii care s-au gândit şi la modul în care arată trotuarele localităţii. Elvis Arghir: “Se parchează în c ontinuare maşini pe trotuare pe B-dul Carol I, în cartierul Câmpiniţa, astfel încât pietonii sunt nevoiţi să coboare pe carosabil, expunându-se inutil unor riscuri majore”. Gena Preda: “Pe perioada lucrărilor executate de Distrigaz în diverse locuri, poate nu ar fi rău dacă aţi insista pe lângă ei să pună măcar în dreptul trotuarului nişte podeţe de lemn, astfel încât oamenii, indiferent de vârstă, să poată trece în siguranţă, fără a fi nevoiţi nici să sară peste şanţuri, nici să ocolească pe carosabil”. Gheorghe Sandu: “Pe trotuarul din faţa Judecătoriei s-a desfăşurat o lucrare – a fost pozat un cablu electric. Şanţul a fost astupat superficial şi cred că trebuie insistat pentru ca trotuarul să fie readus măcar la starea iniţială”.
Dragomir Enache şi câteva probleme. La fel ca şi colegii săi, consilierul Dragomir Enache a ridicat la “Diverse” mai multe probleme, spre atenţia Executivului: “Am reţinut un mod anacronic de comunicare cu conducerea Spitalului Municipal, fiind inadmisbil ca acesta să fie în situaţia de a rămâne fără curent, iar la nivelul administraţiei locale nimeni să nu ştie nimic. Exista un proiect pentru realizarea unui nou imobil pentru Grădiniţa 4, care este trecut chiar şi în scrisoarea primarului către câmpineni, dar am constatat că nu mai apare, iar acei copii îşi vor desfăşura activitatea în cotinuare într-o clădire insalubră. În fine, antrenorul Pavel de la atletism s-a plâns că-şi desfăşoară activitatea de performanţă în frig. Chiar nu se poate găsi o soluţie?” Primarul Tiseanu i-a răspuns că “am considerat că mai putem amâna realizarea Grădiniţei 4, în condiţiile crizei, aceasta nefiind singura lucrare pe care am retras-o momentan. În privinţa încălzirii la baza sportivă a Grupului Petrol, aici vrem să obţinem fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98% pentru această investiţie”.

Energopetrol, cea mai ieftină companie la Bursă. Criza economică profundă care a afectat şi România a generat mişcări şi pe piaţa bursieră. Din păcate, mişcările sunt departe de dorinţele proprietarilor de companii listate la Bursă şi asta numai dacă avem în vedere că suma de 500.000 euro ar fi suficientă pentru ca orice investitor să poată achiziţiona compania Energopetrol Câmpina. Potrivit publicaţiei “Ziarul Financiar”, Energopetrol a obţinut anul trecut un profit net de 297.000 de lei (81.000 de euro), în creştere cu 6,9% faţă de cel realizat în 2007, în condiţiile în care nu foarte multe companii listate se pot lăuda că au realizat profit anul trecut. Afacerile companiei s-au majorat în 2008 cu 17,8%, ajungând la 23,9 milioane lei (6,5 milioane euro). La finele anului 2008, Energopetrol avea datorii totale de aproape 18 milioane lei (4,6 milioane euro), iar valoarea contabilă a companiei, care semnifică în fapt suma pe care aceasta ar obţine-o dacă şi-ar vinde toate activele la preţul la care le-a achiziţionat, după ce şi-ar plăti toate datoriile, se cifra la aceeaşi dată la 9,9 milioane lei (2,5 milioane euro). Energopetrol are circa 285 de salariaţi, asociaţia acestora (PAS) controlând, de altfel, firma, având o pondere de 48,8% din acţiuni.
Pentru unii, nu e criză! De vineri, 20 martie, acţiunile Elsid Titu ne se mai tranzacţionează pe piaţa RASDAQ. Decizia a fost luată de acţionariatul majoritar al acestei firme reprezentat de societatea câmpineană Metaleuroest. Elsid şi-a bugetat pentru acest an un profit brut record, de 61,5 milioane lei (14,3 milioane euro), în creştere cu 54% faţă de cel realizat în 2008, care s-a ridicat la 35 milioane lei (9,5 milioane euro). Elsid prognozează pentru acest an venituri în creştere cu 4,7%, de 353,1 milioane lei (82,1 milioane euro). Bugetul de investiţii pentru anul 2009 se ridică la 50 milioane euro.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare