Știri

Opoziţia reacţionează faţă de ceea ce se întâmplă în Câmpina şi în ţară

La sfârşitul săptămânii trecute, liderii locali ai principalelor partide care formează USL s-au întâlnit din nou cu presa. Prima conferinţă de presă a USL Câmpina din acest an s-a desfăşurat în biroul parlamentar al senatorului social-democrat Georgică Severin. La întâlnirea cu jurnaliştii, au participat, în afara parlamentarului câmpinean, viceprimarul Ion Dragomir – preşedintele PSD Câmpina, Virgil Guran –  preşedintele PNL Câmpina şi vicepreşedintele liberalilor câmpineni, Daniel Ioniţă. S-a discutat despre situaţia actuală a Câmpinei, marcată de recentele manifestaţii publice de protest desfla pietonalul de la Ceas, precum şi evoluţia politică a României în urma puternicelor mitinguri şi marşuri îndreptate împotriva actualilor guvernanţi de la Bucureşti, desfăşurate în Piaţa Revoluţiei şi în zeci de oraşe din ţară.

Virgil Guran neagă orice implicare a PNL 

în mitingurile locale anti-PDL

La recenta conferinţă de presă a USL Câmpina, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, a răspuns acuzaţiilor aduse de primarul Horia Tiseanu pe un site local, potrivit cărora liberalii locali au organizat acţiunile de protest desfăşurate la Ceas, în primele trei zile ale săptămânii trecute.

Liderul liberal le-a relatat ziariştilor, de asemenea, despre desfăşurarea mitingului USL de la Bucureşti, printre ai cărui organizatori s-a numărat, dar şi despre anumite acţiuni ale Poliţiei, care nu ar respecta întocmai spiritul şi litera Constituţiei. Mai exact, Virgil Guran a vorbit despre ridicarea unor elevi de la Energetic, din faţa liceului, de către o maşină a Poliţiei, pentru motivul de a fi strigat pe stradă împotriva actualilor guvernanţi şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Acest incident s-ar fi întâmplat joi, la câteva zile după o altă acţiune cu iz de intimidare şi forţă întreprinsă tot de Poliţia Municipală.
Astfel, în prima zi a săptămânii trecute, înainte de începerea primului miting de la Ceas, doi elevi de la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, care au iniţiat pe Facebook acţiunile de protest, au fost invitaţi la sediul Poliţiei pentru a face anumite precizări în legătură cu demersul lor. Primarul Horia Tiseanu este un vajnic internaut, cunoscut prin desele sale postări pe site-uri sau pe reţelele de socializare, ca replică la criticile ce i se aduc de către diverşi cetăţeni (în paranteză fie spus, nici edilul nu duce lipsă de numeroşi “postaci”, ale căror postări îl laudă conştiincios). Cu toate că Tiseanu a văzut pe Facebook cum s-a format curentul de opinie al utilizatorilor Facebook şi cum s-a ajuns, în mod spontan, la chemarea oamenilor la Ceas, nu s-a sfiit să acuze PNL Câmpina de organizarea mitingurilor de protest.
Potrivit declaraţiilor făcute pentru max-media.ro de către purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Daniel Radu, poliţiştii ar fi acţionat legal, întrucât  “Poliţia are dreptul să ia măsuri de prevenţie atunci când există indicii că se prefigurează un miting neautorizat, pentru a preîntâmpina eventualele incidente violente şi pentru a lua măsuri din timp. Într-adevăr, un echipaj de poliţie a mers la domiciliul celui care a scris mesajul pe acel site de socializare, pentru a afla ce intenţii are în legătură cu acest eveniment. Nu a fost sancţionat în niciun fel, doar l-au legitimat”.
Declaraţia face referire la un singur elev chemat “să dea explicaţii”, dar conform surselor noastre, care doresc să-şi păstreze anonimatul, ar fi vorba despre doi elevi puşi în această situaţie.

 Revenind la conferinţa de presă a USL, Virgil Guran făcut câteva menţiuni importante în legătură cu desfăşurarea mitingului USL de la Bucureşti, considerat cel mai important miting politic al opoziţiei din ultimii ani. “Am participat de la PNL Prahova cu 1000 de persoane. Cifra, vă asigur, nu este umflată, pentru că fiecare colegiu a trimis circa 80 de demonstranţi. Au fost mulţi manifestanţi şi din partea PSD Prahova, aşa că pot spune că Prahova a fost bine reprezentată la acest miting. A fost impresionant faptul că oamenii au manifestat paşnic, deşi pe chipurile multora se citea disperarea. Nu am avut incidente la miting, în schimb delegaţia noastră a avut un incident pe drum. Pentru intimidare, la intrarea în Capitală, unul dintre autocarele noastre a fost drastic controlat, iar oamenii percheziţionaţi la sânge, pe motivul inventat de jandarmi, cum că s-ar fi aflat că am deţine materiale pirotehnice. Nimic mai fals. La apropierea cameramanilor unor televiziuni, jandarmii au renunţat din senin la percheziţie. Au fost, după mine, cu mult peste 15.000 de persoane la mitingul USL, venite din toate colţurile ţării, ale căror doleanţe au fost clar exprimate: demisia lui Traian Băsescu, demisia guvernului Boc, anularea alegerilor comasate şi organizarea unora înainte de termen. Unele televiziuni aservite puterii au susţinut că oamenii ar fi primit fiecare 30 de roni. Nici vorbă de aşa ceva. Anticipatele ar putea aduce ordine şi linişte în ţară, mai ales că, în continuare,  actuala putere (atât cea naţională, cât şi cea locală), ne denigrează şi ne persiflează pe noi, cei din opoziţie, acuzându-ne ba că am fi la originea revoltelor populare, ba că le-am confisca politic. Mitingurile spontane din centrul Câmpinei, urmate de marşuri de protest, au fost puse pe seama PNL-ului de primarul Tiseanu. Acesta stă toată ziua pe internet şi polemizează cu câmpinenii care îl critică pe diferite site-uri. Nici nu ştiu când mai are timp pentru administrarea oraşului. Chiar şi aşa prost, cum o face. După părerea mea, nu are nicio relevanţă cum s-au organizat mitingurile de la Câmpina, din Piaţa Universităţii sau din oraşele unde oamenii au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirile în mod paşnic. Important este, după mine, dacă oamenii au dreptate sau nu. La Câmpina sau oriunde în ţară. Şi eu zic că au dreptul să se revolte, fără a fi violenţi, pentru că actualii guvernanţi şi-au bătut joc de ei, umilindu-i şi sărăcindu-i în ultimul hal. Tiseanu nu trebuie să se frământe atât cine a i-a chemat pe oameni la mitingurile de protest, ci cum ar trebui să acţioneze el, ca reprezentant al puterii, pentru ca problemele oamenilor să-şi găsească rezolvarea.”

Senatorul Georgică Severin va cere în Parlament
să fie anchetate toate violenţele jandarmilor
asupra demonstranţilor paşnici
Amfitrionul întâlnirii liderilor USL Câmpina cu jurnaliştii locali, senatorul social-democrat Georgică Severin, a informat, în cadrul conferintei de presă respective, că are de gând să ceară, în plenul Camerei Superioare a Parlamentului, o anchetă în legătură cu toate abuzurile şi violenţele exercitate de jandarmi asupra manifestanţilor paşnici din Piaţa Universităţii. “Nu pot accepta  ca un manifestant căzut la pământ să fie lovit cu furie, cu bocancii şi cu bastoanele de cauciuc din dotare, de către jandarmii însărcinaţi cu asigurarea ordinii la acţiunile publice de protest.” Aflând de la antevorbitorul său, liderul liberal Virgil Guran, despre elevii de la Grupul Şcolar Energetic care ar fi fost ridicaţi, joi, în faţa liceului, de o maşină a Poliţiei pentru scandarea unor lozinci antiguvernamentale, senatorul a cerut ziariştilor care îi identifică pe liceenii respectivi să le transmită că, dacă lucrurile s-au petrecut aşa cum se aude, şi dacă elevii vor dori să-i solicite sprijinul, o pot face prezentându-se la cabinetul său senatorial, situat deasupra BRD Câmpina. Referindu-se la mitingurile desfăşurate în Câmpina, senatorul a precizat că nu a dorit să participe la ele doar pentru ca “administraţia Tiseanu să nu susţină că am încercat să politizez evenimentul.” În opinia senatorului, “un alt semnal încurajator pentru opoziţie este faptul că au început să se trezească românii din străinătate.”

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare