După 8 luni de pandemie, România înregistrează 212.492 de cazuri de coronavirus și 6.470 de decese, aflându-se printre țările cele mai afectate ale Europei. De asemenea, județul Prahova stă la fel de prost în statistici. Luni, 26 octombrie, tocmai am depășit pragul de 9.000 de infectări, iar la capitolul decese suntem aproape de 300. Trăim cu toții un octombrie roșu!
România se confruntă acum cu un al doilea val de coronavirus care este mai agresiv decât primul. Pe 14 mai s-a încheiat starea de urgență în țara noastră, după două luni în care am fost consemnați să stăm la domiciliu pentru a limita răspândirea coronavirusului. De atunci suntem într-o permanentă stare de alertă, însă lucrurile evoluează exponențial, atingând praguri nebănuite.
Am depășit pragul de 9.000 de cazuri în Prahova
Dacă la începutul pandemiei Prahova era un județ cu puține cazuri raportate, în ultimele două luni a ocupat poziții fruntașe în clasamentul național. Astfel, la 26 octombrie 2020 au fost raportate, la nivelul județului Prahova, 9.002 de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testați pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 296 au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese înregistrate au fost în rândul a trei persoane de sex masculin (62, 81, 83 ani) și a unei persoane de sex feminin (79 ani). Cu excepția bărbatului, în vârstă de 62 de ani, pentru care nu au fost consemnate antecedente medicale, ceilalți aveau comorbidități.
De asemenea, pe 26 octombrie au fost raportate 114 de cazuri noi.
2,08 – Incidența cumulată a cazurilor active din Prahova, din
ultimele 14 zile, raportată la 1.000 de locuitori (26 octombrie)
Din păcate, județul nostru nu stă bine nici în privința locurilor disponibile din spitalele prahovene. Dintre cele 412 de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, 362 sunt ocupate. Mai mult decât atât, îngrijorător este faptul că la ATI, toate locurile alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina, devenit unitate suport COVID, ne-a declarat săptămâna trecută că secția de la Terapie Intensivă este plină, toate cele opt paturi fiind ocupate cu pacienți COVID. De asemenea, și secțiile Boli Interne și Chirurgie și-au depășit capacitatea.
Până în prezent, conform centralizării DSP Prahova, au fost efectuate un număr de 32.996 de teste în județ, nefiind incluse și testele efectuate la cerere.
De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 2.213 decizii de izolare și 10.830 decizii de carantină.
Au fost efectuate verificări la 1.769 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 3347 de persoane, 773 de autoturisme au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului și 286 de societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.
În urma acestor demersuri, au fost aplicate 452 de sancțiuni (125 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților conform Legii 55/2020, cinci pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor conform Legii 55/2020, șapte pentru fapte de natură economică în context COVID-19, 286 sancțiuni aplicate în cadrul acțiunilor punctuale, 29 pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei)
Valoarea totală a amenzilor a fost de 166.900 lei.
Totodată, au fost deschise și trei dosare de cercetare penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Evoluția cazurilor zilnice în Prahova, în luna octombrie
Județul Prahova a depășit pragul de 100 de infectări pe 7 octombrie, iar de atunci numărul de noi cazuri a crescut de la zi la zi. Cele mai multe s-au înregistrat pe 23 octombrie când în județul nostru au fost confirmate 189 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Focare cu coronavirus în Prahova
Cele mai recente focare de coronavirus au fost identificate în ultimele zile, de Direcția de Sănătate Publică Prahova la doi agenți economici din Ariceștii Rahtivani și Ploiești și un focar la Spitalul Municipal Câmpina (desemnat spital-suport COVID-19).
Astfel, în cazul operatorului economic din Ariceștii Rahtivani, au fost confirmați 17 angajați dintre 25 testați. Ca urmare a acestui lucru, a fost reconfigurat programul de lucru și s-a efectuat dezinfecția spațiilor. Persoanele confirmate cu noul coronavirus au fost izolate, au fost identificați contacții direcți ai acestora și s-a dispus carantinarea lor.
La agentul economic din Ploiești, 31 de angajați dintre 212 testați au avut rezultate pozitive la testarea pentru identificarea SARS-CoV-2. Angajații au fost testați în vederea efectuării unui training în afara țării pentru un proiect nou. Toți cei depistați pozitiv sunt izolați și sunt asimptomatici în prezent, iar contacții direcți ai acestora au fost carantinați. Și aici activitatea a fost reorganizată astfel încât să nu afecteze procesul de producție și spațiile au fost igienizate.
De asemenea, la Spitalul Municipal Câmpina a fost identificat un al doilea focar. După ce săptămâna trecută au fost confirmate trei cazuri într-un birou de servicii administrative, într-o clădire separată, care nu afectează activitatea spitalului, duminică alți cinci angajați au fost testați pozitiv. Este vorba despre cadre medicale ale Secției Obstetrică-Ginecologie. Personalul medico-sanitar s-a izolat, s-a refăcut graficul de lucru, iar acum activitatea se desfășoară în condiții normale.
Infectări în rândul oficialităților
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a anunţat în weekend-ul care a trecut, într-o postare pe Facebook, că a fost diagnosticat cu COVID-19. În acest moment el este internat la un spital din Capitală și a fost nevoit să depună online jurământul pentru un nou mandat, programat pentru luni, 26 octombrie. De asemenea, primarul a declarat că va semna electronic documentele și va păstra o legatură video cu echipa din administrație.
Școli închise în Prahova
În luna octombrie Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina a fost prima unitate școlară din oraș care a fost închisă din cauza pandemiei. Astfel, Colegiul a trecut în scenariu roșu începând cu 15 octombrie 2020 pentru o perioadă de două săptămâni, după ce o profesoară a fost confirmată cu infecție SARS-CoV-2. Acest lucru înseamnă că nu mai vin la școală nici copiii și nici profesorii, toți elevii învățând de acasă, în sistem online. „Faptul că facem ore online este o măsură de protecție“, ne-a declarat atunci prof. Roxana Stan, directorul Colegiului.
Pe 23 octombrie 2020, ziua în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri COVID în Prahova – 189, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova s-a întrunit pentru a modifica scenariile de lucru pentru mai multe unități de învățământ. Astfel, pentru alte 19 unități de învățământ preuniversitar din județul Prahova s-a dispus suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” și trecerea la Scenariul 3 (participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online), la propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, avizate de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Direcția de Sănătate Publică Prahova, pe o perioadă de 14 zile.
1. Grădinița cu program normal nr. 1, Vălenii de Munte
2. Școala Gimnazială Cioranii de Sus, com Ciorani , cls. V-VIII
3. Liceul Tehnologic Cioranii de Jos, com Ciorani, cls. V-XII
4. Liceul Teoretic „Gr. Tocilescu” Mizil, cls. A XII-a A
5. Colegiul National „Al.I.Cuza” Ploiești
6. Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Ploiești-cls a IX-a A
7. Școala Gimnazială „ Toma Caragiu” Ploiești
8. Școala Gimnazială. Com Secăria, cls a VII-a
9. Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte
10. Școala Gimnazială. „Sf Vineri” Ploiești, cls a II-a B
11. Colegiul Național „Militar D. Cantemir” Breaza
12. Colegiul Național „I.L.Caragiale”, municipiul Ploiești, cls. 0-IV
13. Gradinița cu PN (2 grupe), sat Brazi-structură a Școlii Gimnaziale, comuna Brazi
14. Liceul Tehnologic „Toma Socolescu”, municipiul Ploiești
15. Liceul „Carol ”, orașul Plopeni
16. Școala Gimnazială, sat Catina-structuri ale Școlii Gimnaziale, comuna Florești
17. Colegiul „M. Cantacuzino” Sinaia
18. Liceul Tehnologic „C. Cantacuzino”, Baicoi, cls a-IX-a C
19. Școala Gimnazială „T. Savulescu”, Izvoarele –cls. A IV-a
(R.A.I)