Știri

O activitate educativă privind păstrarea tradiţiilor din zona Munteniei

Joi, 22 martie, elevii clasei I de la Şcoala Gimnazială din comuna Şotrile, coordonaţi de prof. înv. primar Carmen Machedon, au susţinut la Casa de Cultură „Geo Bogza” o activitate cu privire la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Cercului pedagogic al învăţătorilor de la clasa I şi a avut ca scop insuflarea dragostei pentru portul naţional, pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice comunei Şotrile în special şi specifice Munteniei în general, dar şi formarea spiritului patriotic. 
La activitate au participat 36 de copii, 40 de cadre didactice şi câţiva părinţi care au fost invitaţi de iniţiatoare să vorbească despre principalele ocupaţii ale celor care locuiesc în cele şase sate ale comunei. Micii elevi au dovedit că ştiu să-şi prezinte costumele populare cusute chiar de mamele sau bunicile lor, că ştiu să recite, să cânte, să danseze dansuri populare din zona Prahovei şi, de asemenea, au dovedit că ştiu să folosească diferite tehnici pentru a încondeia ouă. Mamele elevilor din Şotrile şi din Vistieru au organizat o expoziţie de ii şi au explicat procesul de confecţionare a unei astfel de valoroase piese de vestimentaţie. Părinţii elevilor din Plaiu Câmpinei au organizat o expoziţie de coşuri împletite şi, de asemenea, au vorbit copiilor şi celor prezenţi despre procesul de fabricare a coşurilor din răchită.
„Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Câţi dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumuseţe, de altfel, pe care le privesc cu dispreţ, spunând că sunt «de când era bunica fată»? Câţi din tinerii de azi ascultă cu plăcere cântece populare?  E vina lor că nu pot selecta din tot ce li se oferă lucrurile de calitate, valoroase din punct de vedere cultural şi spiritual, sau este vina noastră, a dascălilor că, mânaţi de dorinţa de a le preda cât mai multe cunoştinţe din diferite domenii, am uitat să punem accent tocmai pe ceea ce este mai important: lucrurile ce ne definesc pe noi ca români?” – se întreabă retoric Maria Dobrescu, profesoară de limba şi literatura română. 
Prof. înv. primar Doina Sima, responsabilul Cercului pedagogic: „Elevii mici sunt cele mai sensibile fiinţe, dornice să înveţe, să înţeleagă, să simtă. Vârsta lor fragedă nu constituie un impediment în abordarea acestei teme, ci, dimpotrivă, un avantaj căci vom lucra cu nişte minţi şi suflete «nepoluate» încă de alţi factori. Cu multă pricepere, dar mai ales pasiune, putem inocula copiilor dragostea şi respectul pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare