Știri

Noi reguli pentru pacienţii COVID. Ce schimbări vor fi adoptate pentru persoanele internate şi pentru asimptomatici

Conform unui document publicat ieri seară în Monitorul Oficial, vor intra în vigoare noi reguli în legătură cu internarea şi tratarea pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu noul virus SARS-CoV-2. Potrivit noilor decizii luate în urma Ordinului Ministrului Sănătăţii, se vor modifica procedurile prin care pacienţii COVID sunt preluaţi de spitale. Totodată, au fost publicate şi precizări importante legate de pacienţii asimptomatici: dacă starea lor este stabilă, aceştia vor sta în izolare acasă, unde vor fi trataţi şi monitorizaţi de către medicul de familie, iar retestarea după 14 zile nu va mai fi necesară, informează Digi24. 

Cu ajutorul acestor reguli, DSP va avea o imagine mai clară asupra acţiunilor ce trebuie luate în cazul în care personalul medical va fi insuficient pentru cazurile venite în spital – caz în care va fi necesar să ceară să fie detaşat, şi, de asemenea, prin acest nou Ordin este schiţat traseul pacientului Covid testat pozitiv. 
Un pacient care are simptome de infecție respiratorie acută rămâne în primul rând acasă, sună la 112 și la medicul de familie, apoi așteaptă ambulanța, care îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor. Dacă deja are simptome grave, este internat în spital, i se acordă îngrijiri și i se face între timp testul. 
Dacă are simptome uzuale, i se recoltează probe pentru test, după care rezultatul va fi trimis la DSP și DSP-ul comunica rezultatul pacientului. 
Pacienții confirmați cu COVID-19 sunt direcționați apoi de către DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanță, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizează în funcție de gravitatea pacientului respectiv. 
În ceea ce-i privește pe pacienţii asimptomatici, dar fără modificări biologice, aceștia pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme ușoare poate fi izolat în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, decizia aparținând tot medicului. 
Formele medii și severe vor fi internate în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul. 
Conform actului normativ, urgenţele medico-chirurgicale din spitalele non-covid ale pacienţilor care prezintă şi test coronavirus pozitiv, vor fi transferaţi la spitale suport numai după ce urgenţa tradusă prin efectuarea procedurii chirurgicale s-a efectuat cu succes, iar starea pacientului este bună. 
În cazul în care urgențele medico-chirurgicale ale pacienților cu COVID din spitalele de fază 1 și 2 nu pot fi operate acolo, pacienții vor fi transferați în spitalele suport, cu măsurile necesare de izolare și cu avertizarea în prealabil a spitalului. Practic, dacă un pacient COVID are nevoie de o operație și este internat într-un spital de boli infecțioase unde operația nu poate fi făcută, atunci el va fi transferat într-un alt spital unde operația se poate realiza. 
De asemenea, o altă noutate este faptul că asimptomaticii vor putea sta acasă unde vor fi trataţi de către medicul lor de familie, iar retestarea după 14 zile, obligatorie anterior noilor hotărâri adoptate aseară, nu va mai fi necesară. Aceste măsuri vor putea fi aplicate doar în cazul în care starea de sănătate a pacienţilor asimptomatici rămâne stabilă în aceste două săptămâni. Vindecarea şi tratamentul vor fi stabilite de medicul de familie. După aceste 14 zile de izolare, pacientul asimptomatic se poate întoarce la serviciu, dar cu condiţia ca alte 10 zile în afară de cele 14, să păstreze distanţa faţă de colegii de serviciu şi să poarte mască. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare