Știri

Noi lămuriri legate de colectarea selectivă a deșeurilor menajere

„Nu vom aplica tarife penalizatoare asociaţiilor de proprietari de la blocuri până nu rezolvăm problema infrastructurii”– explică Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub
Decizia Consiliului Local Câmpina de a majora, începând cu 1 ianuarie 2020, tarifele la gunoiul menajer, a adus un val de nemulțumiri în rândul populației, mai ales în ceea ce privește tariful penalizator aplicat abonaților ce nu colectează selectiv. Cele mai multe reacții negative, pe paginile de socializare unde apar știri legate de acest subiect, se referă la modul în care operatorul de salubritate, Floricon Salub, preia gunoiul de la abonați, respectiv la faptul că angajații societății amestecă deșeurile menajere cu cele reciclabile, zădărnicind astfel efortul cetățenilor de a colecta selectiv. Un alt aspect, reclamat frecvent de cei nemulțumiți, este modalitatea prin care operatorul demonstrează cine colectează selectiv și cine nu, în condițiile în care, spun ei, prețul penalizator este destul de mare și infrastructura de colectare nu este bine pusă la punct. Reproducem în continuare doar câteva dintre zecile de comentarii ce însoțesc știrile de presă: „Cum se va face verificarea pentru gunoiul selectiv sau neselectiv? Vin gunoierii cu aparat foto să facă poză la fiecare casă? Cum s-au gândit ei să aplice tariful corect pentru fiecare? Asta e o aberație, iar Floriconul  în purul stil românesc va aplica tariful cel mai mare, evident. Găsesc ei o chichiță pentru asta, sunt sigur” (Claudiu C.); „Noile tarife la gunoi au fost făcute de niște oameni care nu sunt sănătoși la cap… Păi cei care sunt 5-6 în casă trebuie să plătească mai mult decât factura la curent sau la apă… Ce face un pensionar cu venit de 600 sau 700 lei pe lună? Cred că încasările vor scădea drastic… Oricum n-aș vrea să fiu în pielea încasatoarei!” (Dan G.); „ Deșeurile se încarcă la grămadă. Noi selectăm și ei le amestecă în mașina de gunoi. N-ar trebui mașini diferite care să colecteze pe  sortimente? Eu așa cred” (Viorica N.)
Foarte multe mesaje conțin și alt gen de întrebări, constatări și verdicte pe care nu le putem reproduce ori dezbate în acest material de presă. Pentru a obține noi lămuriri în sensul celor arătate mai sus, ne-am adresat d-lui Florin Constantinescu, proprietarului societății Floricon Salub, care ne-a declarat: „Am văzut și eu că sunt oameni nemulțumiți. Noi încercăm să facem tot ce se poate pentru a implementa cât mai ușor noul sistem de gestionare a deșeurilor menajere. Legile naționale și europene sunt foarte complicate, se succed foarte repede și suntem obligați să le aplicăm din mers. Referitor la ceea ce reclamă oamenii, vă spun că în a doua sâmbătă din lună colectăm sacii galbeni – hârtie, carton, pet, doze bere și în a patra sâmbătă din lună colectăm sacii galbeni și cei verzi. Programul este comunicat foarte clar, am făcut multe informări în acest sens și o să mai facem. Mașinile ce colectează reciclabilele sunt altele decât cele pentru gunoiul menajer și angajații nu au voie să le amestece. Cine observă acest lucru să ne anunțe imediat și vom lua măsurile care trebuie. În ceea ce privește modalitatea de a depista cine colectează selectiv și cine nu, am mai spus că angajații noştri fac poze la abonatul unde observă că deșeurile sunt amestecate și le trimit spre aplicația de la firmă. Verificăm și ulterior facturăm, după caz, tariful penalizator. Sistemul este destul de simplu și eficient la case, dar la blocuri avem încă probleme. Ca o noutate, vă spun că nu vom aplica tarife penalizatoare asociațiilor de proprietari de la blocuri până nu vom rezolva problema infrastructurii. Cât privește tarifele stabilite de Consiliul Local, am explicat de multe ori, transparent, cum sunt calculate. Îi înțeleg pe oameni și le mai spun încă o dată că doar colectând selectiv și plătind cu toții serviciile de salubritate putem să scădem tariful”.

2 Comentarii  

  1. Cine poate sa [va mai] creada ca, odata marit tariful, il veti scadea ?! Intai asigurati infrastructura, investiti, apoi emiteti pretentii europene, nu doar scumpiti serviciile oferite ! (Asigurati tomberoane separate de tomberonul menajer, nu doar 3 saci din plastic, colorati ! La curte, unde sa depozitez sacii cu deseuri selectate, tinand cont ca-i ridicati doar de 2 ori/luna ? Afara, in ploaie, in zapada ?! Si in ce sa scot sacii in fata portii, tinand cont ca nici trotuare n-avem ?!) Iar Primaria accepta scumpiri aiurea, fara sa-i pese de infrastructura de toata jena…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare