După mai multe tentative eşuate de a identifica soluţia potrivită pentru candidatura la funcţia de primar al Câmpinei, PSD pare pregătit să reintre în arenă prin nominalizarea lui Nicolae Moisescu, pe care îl trimite în lupta politică a cărei miză este dreptul de a guverna oraşul în mandatul 2020-2024. De formaţie profesională inginer mecanic, cu o vechime în muncă de peste 30 de ani, fără experienţă politică şi administrativă, Nicolae Moisescu se arată pregătit şi promite să reformeze atât organizaţia politică la care a aderat cât şi administraţia publică locală.
– Domnule Moisescu, pentru început, vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre d-voastră legat de studiile absolvite, de cariera profesională pe care aţi urmat-o, dar şi câte ceva despre familie.
– M-am născut la Câmpina, în anul 1958 și, cu mici excepții, mi-am trăit întreaga viaţă în urbea pe care noi toți o prețuim și o iubim. Cursurile gimnaziale le-am urmat la Școala Generală nr. 7, iar cele liceale la Liceul „Nicolae Grigorescu”. Pentru că rigorile vremii au impus-o, am efectuat un an de stagiu militar la Bacău și mi-am continuat educația ulterior în cadrul Facultății de Mecanică, Mașini Unelte și Scule din Iași. Odată absolvent și licențiat inginer m-am întors acasă, iar activitatea mi-am început-o la Neptun Câmpina, în anul 1983. Parcursul în perioada următoare a fost unul într-o normalitate a vremurilor. Am avansat de la inginer stagiar la inginer, apoi la şef de atelier, şef de producție și director de producție, fiind implicat, printre altele, în proiecte de anvergură precum cele destinate Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă și Fabricii de Apă Grea de la Halânga, Turnu Severin. Începuturile și activitatea mea la Neptun în această perioadă mi-au marcat cariera ulterioară, oferindu-mi posibilitatea de a-mi dezvolta în paralel cu competențele tehnice, competențe de management. Am avut șansa de a coordona încă de la început, din poziția de inginer, un colectiv de 30 de oameni, iar pe finele acestei perioade petrecute alături de Neptun responsabilitatea mea ajunsese sa fie extinsă unei echipe de 180 de oameni.
În pasul următor din carieră am decis să mă alătur echipei Fontec (Turnătoria Neptun), în anul 2007. Din poziția de director, am avut ocazia să-mi pot pune amprenta pe îmbunătățirea condițiilor de muncă ale colegilor mei, 85 la număr, dar și să limitez impactul pe care turnatoria îl avea asupra mediului. Am înnoit parcul de utilaje cu scopul de a crește performanța colectivului și am modernizat instalațiile de purificare și filtrare a noxelor cu cele mai performante echipamente la acel moment. Pașii în carieră m-au purtat mai departe şi între anii 2007 – 2017 am condus Secția Prelucrări Mecanice din cadrul Confind Câmpina, un colectiv de 100 de oameni.
În anul 2017 m-am alăturat echipei Heurtey Petrochem, o societate franceză, cu reprezentanța în România, la Buzău. În această perioadă, detașat la Buzău şi departe de urbea natală, am fost responsabil de Departamentul de Produse Noi (utilaje pentru petrochimie). Fiecare dintre proiectele dezvoltate au fost proiecte unicat destinate exploatărilor de petrol din Orientul Mijlociu, Kazahstan, SUA și Franța.
Nu am putut sta prea mult departe de casă şi de locurile pe care le îndrăgesc și astfel, începând cu primăvara anului 2019, m-am întors la societatea Neptun Câmpina. Aici îmi desfășor în prezent activitatea, coordonând colectivul de 185 de oameni al Secției de Prelucrări Mecanice.
Câmpinean sadea, provin dintr-o familie de petroliști cu tradiție. Ambii bunici au lucrat la începutul secolului al XX-lea la societățile „Steaua Română” și „Astra Română”, iar tatăl meu a lucrat peste 45 de ani la Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice – ICPT Câmpina.
În anul 1978 am cunoscut-o pe soția mea Mariana, cu care am construit un cămin și care mi-a fost alături în tot acest timp. În anul 1983 s-a născut primul nostru copil, Vlad, astăzi medic chirurg ortoped la Spitalul de Ortopedie Azuga, iar doi ani mai târziu a venit pe lume Cătălin, al doilea băiat, care în prezent este reprezentantul în România al unei companii ce activează în domeniul medical.
Am un frate, inginer mecanic, în prezent pensionar, care a fost și sportiv de performanță – a jucat baschet de la echipa Petrolistul Câmpina (în anii 1965-1966), la Politehnica Iași și în lotul național al României până în anul 1987. Am învățat alături de el importanța si impactul sportului în dezvoltarea normală a tinerilor, unul dintre principiile mele de viaţă găsindu-şi esenţa în dictonul latin „Mens sana in corpore sano”. Este unul dintre motivele pentru care încă practic fotbalul recreaţional, alte pasiuni ale mele fiind automobilismul şi lectura.
– Sunt mulţi ani de când oamenii politici îi dezamăgesc constant pe români şi sondajele de opinie indică o mare neîncredere în aceştia din partea societăţii. Nu este riscant să intraţi în politică în această perioadă dificilă, după o viaţă dedicată meseriei, familiei şi altor valori ce n-au avut legătură cu acest fenomen?
– Cu siguranţă este un risc, dar trăiesc în această comunitate şi nu pot rămâne indiferent faţă de ceea ce se întâmplă. După o carieră profesională cu multe realizări am ajuns la maturitatea necesară şi experienţa de viaţă care îmi permit să mă implic mai mult în societate. Cred că este de datoria fiecăruia dintre noi, la un moment dat, să lăsăm egoismul deoparte şi să facem mai mult pentru comunitate. În acest moment, implicarea mea în politică şi opţiunea de a candida se întâmplă pe fondul unei propuneri, sosite în mod surprinzător, cel puţin pentru mine, de la unul dintre liderii PSD Câmpina. Nu sunt activist cu ştate vechi în acest partid şi n-am mai făcut politică. Mi s-a propus să candidez la prima funcţie administrativă a oraşului şi în urma consultărilor cu familia şi prietenii am acceptat.
– Totuşi, nu sunteţi la prima tentativă de a face politică, din câte am aflat. Este adevărat?
– Aşa este. În anii 90 am fost simplu membru la organizaţia PD Câmpina. Am făcut acest pas la rugămintea domnului doctor inginer Traian Mocuţa, un om de o valoare extraordinară. Îl cunoştea bine pe tatăl meu, alături de care a lucrat mulţi ani la Institut. Experienţa politică din acel moment a fost una de scurtă durată, pentru că părerile mele nu coincideau că ceea ce se întâmpla acolo. Am renunţat destul de repede şi m-am dedicat meseriei până în prezent.
– Aţi acceptat propunerea de a candida conştient fiind de faptul că PSD este unul dintre partidele cu un istoric extrem de controversat. Vă simţiţi atras de doctrina social-democrată?
– Toată viaţa am trăit şi mi-am desfăşurat activitatea în mijlocul oamenilor de nivel mediu, a muncitorilor şi cred că acest lucru a influenţat formarea mea ca om. Le ştiu necazurile şi bucuriile, empatizez cu această clasă socială şi cred că mă reprezintă. Sufletul meu este mai aproape de social democraţie şi mă simt bine când pot să îi ajut pe oameni, să le rezolv problemele. Din păcate, istoricul controversat la care vă referiţi şi mai mai ales ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în PSD este o piatră de moară atârnată de gâtul oricărui om de bună credinţă care vrea să facă ceva în acest partid. După părerea mea, fiecare trebuie să îşi poarte crucea, să răspundă pentru faptele lui. Personal, mă pot integra fără probleme în acest partid, chiar dacă nu agreez politicienii care au probleme cu legea. Cred în reformarea PSD şi alături de echipa mea voi reîmprospăta organizaţia de la Câmpina. Sper să se întâmple la fel în cât mai multe organizaţii din ţară, astfel încât PSD să se poată reforma la nivel naţional. Implicarea mea în acest partid va aduce schimbări la nivelul organizaţiei locale, pentru că este nevoie de oameni tineri, dinamici, curaţi şi conectaţi la prezent. Fireşte că PSD Câmpina are încă rezerve de cadre valoroase, oameni la care am văzut dorinţa de schimbare, de a face lucruri bune şi mă bucură acestă constatare. Am să încerc să construiesc o nouă echipă şi nu mă voi lăsa influenţat mai mult decât se cuvine. Credinţa mea fermă este că PSD Câmpina se va prezenta în alegerile locale cu o altă faţă, cu o schimbare de atitudine, ceea ce va putea reprezenta o alternativă viabilă în plan administrativ şi politic pentru comunitate. Câmpinenii aşteaptă reformarea administraţiei publice locale, schimbări de mentalitate şi asta ne propunem să facem. (F.F.)