Știri

„M-au declarat incompatibil pentru că am publicat anunţuri cu locuri de muncă vacante”

Ieri, 26 martie, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost publicată cea mai nouă listă cu numele unor aleşi locali din toată ţara care, din diverse motive, au fost declaraţi incompatabili cu funcţiile pe care le ocupă sau le-au ocupat. Printre cei nominalaţi figurează şi Florin Frăţilă, membru al Consiliului Local Câmpina din partea PNL, faţă de care ANI arată că în perioada 2012 – 2016 şi 2016 – 2020 (!!!) ar fi încheiat, contrar Legii nr. 161/ 2003, în calitatea de asociat unic şi administrator al societăţii care editează ziarul Oglinda de Azi, 41 de contracte cu Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, în valoare totală de 9.678,40 lei. 
În continuare publicăm răspunsul detaliat al lui Florin Frăţilă legat de această situaţie.
COMUNICAT DE PRESĂ
Doar atât au reuşit să-mi inventeze în ultimii şapte ani, perioadă în care am avut nu mai puţin de trei sesizări la Agenţia Naţională de Integritate trimise de „prietenii” din jurul meu. De la bun început, vreau să spun că incompatibilitatea pe care ANI a găsit de cuviinţă să mi-o inventeze se referă strict la faptul că în ultimii ani am publicat sporadic, în gazeta pe care o conduc, o serie de anunţuri cu locuri de muncă vacante, venite la solicitarea celor de la Spitalul de Psihiatrie Voila. Nimic mai mult! Aşadar nu sunt integru pentru că am publicat anunţuri cu locuri de muncă trimise de o instituţie publică. Toate aceste anunţuri însumate pe o perioadă de mai mulţi ani, „2012 – 2016 şi 2016 – 2020” (iată că mi-au calculat şi în avans!), însumează valoarea totală de 9.678,40 lei, care ar face obiectul unor aşa-zise contracte cu instituţia spitalicească câmpineană.
Plecând de la adevărul simplu al publicării acestor anunţuri cu locuri de muncă, trebuie să subliniez câteva aspecte:
1. Lucrez de 25 de ani în presă şi obiectul muncii mele de zi cu zi este gazeta pe care o conduc, care are ca obiect de activitate, între altele, şi publicarea unor astfel de anunţuri;
2. În toată această perioadă, aşadar cu mulţi ani înainte de a fi consilier local, am publicat anunţuri de angajare în gazetele pe care le-am condus pentru mai toate firmele şi instituţiile din zona Câmpina, pentru că asta este o parte din sursa de finanţare a oricărei publicaţii;
3. Nu am încheiat contracte din 2011 şi până în prezent cu nicio instituţie bugetară din Câmpina sau împrejurimi;
4. Anunţurile cu locuri de muncă pe care le-am primit de la Spitalul de Psihiatrie Voila au fost publicate la solicitarea expresă a reprezentanţilor acestei instituţii, care au dorit să-şi mediatizeze anunţurile cu locuri de muncă vacante inclusiv în singurul ziar tipărit din Câmpina;
5. Nu mi-am imaginat niciodată că publicând anunţuri cu locuri de muncă aş putea intra în contradicţie cu legea incompatibilităţii.
Am ţinut să subliniez toate aceste adevăruri verificabile, pe care de altfel le-am comunicat în toamna anului trecut celor de la ANI într-un dosar cu documente justificative, pentru a ajunge la sursa aşa-zisei incompatibilităţi, stipulată complet eronat şi cu rea credinţă în decizia ANI şi anume cele „41 de contracte”, care în realitate nu există.
Între societatea pe care o conduc şi Spitalul de Psihiatrie Voila nu există niciun fel de înţelegere scrisă/ contract, pentru că anunţurile au fost trimise sporadic, doar atunci când instituţia avea nevoie, de câteva ori pe an. De ce folosesc cei de la ANI sintagma „contracte” nu-mi explic, poate doar pentru a mă putea pune în dificultate şi a mă include cu orice preţ în cadrul prevederilor Legii nr. 161/ 2003 care spune clar următoarele la art. 90, alin. (1): „Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al Consiliului de Administraţie sau cenzor, ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Local sau Judeţean, respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.
Pentru o cât mai bună înţelegere a cadrului în care legiuitorul a reglementat strict cazurile de incompatibilităţi în ceea ce-i priveşte pe aleşii locali, am căutat în DEX definiţia contractului, sintagmă folosită clar şi în mod repetat în textul de lege: Contract – „acord încheiat între două sau mai multe persoane fizice sau juridice cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Contractul crează o reciprocitate de obligaţii. Contractul este un act scris ce consemnează un acord cu drepturi şi obligaţii în relaţiile dintre părţi”.
De ce ar forţa ANI o astfel de interpretare? Dintr-un simplu motiv: pentru că de ani de zile am în jurul meu „prietenii” care se ocupă să-mi găsească ceva cu care să mă agaţe. Orice. Aşa cum am arătat mai sus, în ultimii şapte ani am avut trei sesizări la ANI, fiecare dintre ele pe teme de incompatbilitate, care nu aveau nimic în comun cu realitatea. În primele două am reuşit să le demontez minciunile detractorilor, dar de data aceasta, dovezile şi înscrisurile trimise nu au mai fost de ajuns. Au găsit câteva anunţuri cu locuri de muncă, m-au „prins” că îmi fac meseria şi gata, am intrat în colimator.
Nu mă plâng, pentru că nu m-a obligat nimeni să intru în troaca politică şi nici nu vreau să fac o legătură directă între faptul că primesc o asemenea etichetă de integritate într-un an premergător alegerilor locale. Poate că e o întâmplare, deşi nu prea cred în coincidenţe. Doar le explic cum stau lucrurile oamenilor care mă cunosc şi faţă de care am o datorie morală. Evident că n-am să las lucrurile la discreţia acestor neoameni şi că voi contesta în instanţă această decizie aberantă, care nu are niciun suport logic, nemaivorbind de legalitate.
Închei prin a spune că nu-mi reproşez nimic în legătură cu această incompatibilitate comandată/ fabricată, pentru că nu am făcut nimic de care să-mi fie ruşine, ci doar meseria de zi cu zi.
Florin Frăţilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare