Într-o amplă declarație de presă făcută astăzi, 16 decembrie, Irina Nistor, primarul municipiului Câmpina, a prezentat bilanțul primelor șase săptămâni de mandat și prioritățile administrației locale pentru viitor. Principalele subiecte abordate au vizat reorganizarea primăriei, rezolvarea problemelor financiare, gestionarea proiectelor europene și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cetățeni.
Irina Nistor a ținut să evidențieze dificultățile întâmpinate la preluarea mandatului, descriind situația din Primărie drept un „haos administrativ”: personal insuficient, proiecte incomplete și o lipsă de transparență au fost principalele obstacole. „Descoperim zilnic probleme nerezolvate de ani de zile”, a declarat Irina Nistor, subliniind că serviciul responsabil de proiectele europene este aproape nefuncțional, având un singur angajat activ. „Persoanele din Ploiești ce au fost angajate în mandatul Moldoveanu au plecat sau s-au transferat, lăsând în urma lor numai probleme. Mai mult decât atât este prima dată când întâlnesc că un funcționar public pleacă dintr-o instituție publică, i se semnează de către dl Dobre [Adrian Dobre – fostul administrator public – n.r.] fișa de lichidare, dar nu își predă documentele. La venirea mea în Primăria Câmpina, din cei 2 auditori existenți – unul s-a transferat, iar cel de-al doilea a intrat în concediu medical” – a declarat edilul.
Din câte se pare, Irina Nistor și-a început mandatul cu dificultăți financiare majore. Potrivit declarațiilor sale, „cel mai mare buget din istoria Câmpinei a fost o minciună”, o simplă promisiune pe hârtie. Solicitarea unui sprijin de 11,15 milioane lei către Consiliul Județean Prahova, făcută înainte de instalarea actualei administrații, reflectă tocmai această lipsă de resurse financiare reale.
Una dintre prioritățile imediate ale administrației conduse de Nistor a fost rezolvarea corecțiilor financiare aplicate pentru proiecte europene. „Pe 23 octombrie 2024, Primăria Municipiului Câmpina a primit o notificare privind o corecție financiară de 99.226 lei aferentă unui proiect cu fonduri europene – Planificare strategică și digitalizarea serviciilor publice. Din păcate, proiectul nu a fost finalizat deoarece personalul implicat – manager de proiect și experții pe fonduri europene – nu și-a îndeplinit atribuțiile. Nefinalizarea unui soft informatic esențial a compromis obiectivul principal al proiectului” – a transmis Nistor.
Cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanții ANAF, primarul avea să descopere că mai există o o altă corecție financiară, mai veche, în valoare de 64.000 lei, restantă dintr-un total de 254.759 lei. „Această corecție trebuia stinsă încă din anul 2021, când Primăria a primit o finanțare de 11 milioane de lei pentru proiectul Calea Dacia, tocmai pentru a nu mai genera alte dobânzi și penalități. Din păcate, decizia de a nu stinge datoriile la momentul respectiv aparține administrației Moldoveanu” – a atras atenția primarul.
Pentru a preveni riscul blocării conturilor, Primăria a achitat integral suma de 162.933 lei pentru cele două corecții restante, anunțând totodată că a inițiat acțiuni în instanță atât pentru anularea actului administrativ emis de către ANAF, cât și pentru recuperarea sumei de la persoanele implicate.
În cadrul declarației de presă, Irina Nistor a mai făcut referire la activitățile de igienizare care au fost intensificate, la iluminatul festiv care a fost realizat cu resurse limitate, precum și la realizarea spectacolului de Revelion, pentru care nu era nimic organizat.
Probleme cu proiectele europene și lucrările aflate în derulare
Mai multe proiecte europene aflate în desfășurare se confruntă cu întârzieri și dificultăți, ceea ce a determinat administrația să ia măsuri urgente:
Blocurile de pe strada Petrolistului: Lucrările au fost deblocate, fiind identificate fonduri de 1,57 milioane lei pentru finalizare. Consiliul Local trebuie să aprobe prelungirea contractului, deoarece termenul de finalizare, 31 decembrie 2024, este imposibil de respectat. „Celelelalte două blocuri [de pe strazile Năsăud și Petrolistului – n.r.] sunt etapizate și se vor relua lucrările și pentru acestea în perioada următoare. Cu toate că blocurile nu sunt finalizate, fosta administrație s-a grăbit să facă listele pentru repartizarea locuințelor. Știți și dumneavoastră ce probleme sunt și la acele liste” – afirmă Irina Nistor.
Centrul de Aport Voluntar: Lucrările, începute cu întârziere, sunt prioritare pentru reducerea costurilor legate de gestionarea deșeurilor. „Eu cred că aici se desfășoară a adevărată afacere, iar Primăria Câmpina achită facturi și pentru deșeurile aduse din alte localități sau aduse de persoane juridice. Acest lucru trebuie să înceteze, iar o variantă ca acest lucru să se întâmple este finalizarea Centrului de Aport Voluntar, unde activitatea va fi monitorizată și va fi foarte bine controlată” – a mai subliniat primarul.
Școala Gimnazială B. P. Hașdeu: Problemele apărute la acoperiș și covorul de pe suprafața de joc din noua sală de sport sunt în proces de remediere, fiind sub garanția constructorului.
Insulele ecologice: Achiziția de module noi pentru deșeuri este în desfășurare, însă infrastructura platformelor existente nu este suficientă pentru a susține acest sistem.
Blocuri eficientizate energetic: Au fost semnate contractele pentru reabilitarea energetică a blocurilor de pe strada B. P. Hașdeu și blocul P3, de B-dul Carol I, urmând ca lucrările să înceapă după soluționarea unei contestații privind dirigenția de șantier.
Probleme la alte proiecte mari
Spitalul Municipal Câmpina: Proiectul de reabilitare a fost foarte prost gestionat, din punctul de vedere al primarului, care este de părere că există posibilitatea ca și la acest proiect cu fonduri europene administrația câmpineană să primească în viitor corecții. „Momentan s-a luat deciza efectuării unei expertize tenhice, pentru că nu știm stadiul de implementare a proiectului, nu avem o situație de lucrări cu ce s-a executat și ceea ce mai este de executat. Vă dau un exemplu: s-au achiziționat plase de țânțari la geamuri în valoare de aproximativ 375.000 lei, pe un proiect de eficientizare energetică” – a punctat Irina Nistor.
Centru Comunitar Integrat, din cartierul Câmpinița: Imobilul a fost găsit într-o stare deplorabilă, cu lucrări efectuate de mântuială, pe bani foarte mulți. A fost convocat constructorul și a fost remediată o parte din deficiențe.
Grădinița pe str. Uniunea Europeană: Aici s-a finalizat montarea mobilierului și s-a dat în lucru atât documentația pentru obținerea autorizației ISU, cât și pentru iscirizarea lifturilor alimentare. După intabularea construcției, trebuie făcute toate demersurile pentru introducerea unității de învățământ în rețeaua școlară.
Blocul 7 ABC: Până la data de 22 noiembrie, locatarii au avut termen să transmită administrației locale, prin intermediul asociației de proprietari, care sunt problemele cu care se confruntă în apartamente. Solicitările au fost centralizate de reprezentanții primăriei și ulterior s-a realizat o întâlnire cu constructorul la fața locului pentru a lua la cunoștință problemele și să le remedieze.
Centura de est a municipiului Câmpina și varianta ocolitoare Bănești – Calea Doftanei: Cu privire la cele proiecte interconectate, Irina Nistor a fost foarte trașantă: „Centura de Est a municipiului Câmpina fără varianta ocolitoare începe în gârlă și se termină în gârlă. Varianta ocolitoare Bănești-Valea Doftanei este un alt proiect fantasmagoric. Am avut întâlniri în teren cu reprezentanții Consiliului Județean Prahova, respectiv UAT Bănești în vederea identificării unor soluții realizabile, concrete. Avem nevoie de această centură pentru a ne proteja municipiul. În forma existentă acum nu își va găsi finanțare niciodată”.
Situația creditelor municipalității
În finalul declarației de presă, Irina Nistor s-a referit la situația creditelor contractate de Primăria Câmpina:
– credit BCR în valoare de 25.000.000 lei, contractat în luna mai 2019, cu scadență la data de 18 mai 2029. Mai este de rambursat suma de 16.255.614 lei, la o rată lunară de aproximativ 306.000 lei.
Creditul a fost utilizat pentru următoarele proiecte: Restaurarea,dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al obiectivului de patrimoniu Muzeul Memorial B. P. Hasdeu; Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale din Municipiul Câmpina; Creșterea eficienței energetice în Colegiul Constantin Istrati; Creșterea eficienței energetice în Spitalul Municipal Câmpina; Reparație și reabilitare – Calea Doftanei și Cimitirul Lumina.
– credit BRD în valoare de 8.000.000 lei, contractat în noiembrie 2015, cu scadență la data de 31 decembrie 2025. Mai este de rambursat suma de 1.077.934 lei, la o rată lunară de aproximativ 190.000 lei. Creditul a fost utilizat pentru blocurile de necesitate, amenajarea Lacului Curiacul, Cimitirul Lumina.
Ca o concluzie, Irina Nistor a subliniat că, în ciuda numeroaselor probleme moștenite, administrația actuală încearcă să rezolve urgențele și atrage atenția asupra gestionării cu prudență a fondurile europene, astfel încât administrația locală să nu fie nevoită să dea banii europeni înapoi ori să suporte diferite sancțiuni. „Aceste proiecte cu fonduri europene presupun o cotă de participare de la bugetul local de minim 2% ceea ce înseamnă foarte mult la milioane de euro. De obicei, această cotă de participare nu este de numai 2%. Spre exemplu, proiectul cu Spitalul Municipal Câmpina a ajuns la o cotă de participare de la bugetul local de peste 30%”.
Semne bune anul are!
Felicitări pentru noua Adminstrație a Municipiului Câmpina şi le doresc multă sănătate şi fericire precum şi realizarea proiectelor VITALE pentru Municipiul Câmpina.
Sper ca noul Promar şi Consilul Local să-şi folosescă inteligența în folosul comunității în care trăim şi nu în interesele celor certați cu legile ROMÂNIEI.
Sărbători Fericite şi La Mulți Ani!
Dar,cu pasajul(ăla cu denumirea pe două randuri de caiet studentesc😂)cat s-a cheltuit,ca doar,pe ultima sută de metrii,s-a emis autorizatie de construire?Luati-l pe Briciu si taiati-i toată vorbaria din sedintele de consiliu,caci nu aveau alt scop decat sa acopere smechereste incompetenta primarului de atunci,care avea”pile”😊la episcopia Prshovei.Deh,era cel mai important primar din „provincia” judetului!!!
Oare cei care votează asemenea specimene stiu ca pot baga orasul în faliment???Caci iată are credite de platit si cate si mai cate.Sau dupa ei potopul?!Da,dar în vartejul lui cadem cu totii!!