Știri

Guvernul vrea să comaseze Spitalul Voila cu Spitalul Municipal…

… Primarul Horia Tiseanu se opune!
Un proiect legislativ al Ministerului Sănătăţii a declanşat numeroase nemulţumiri în întreaga ţară. Este vorba despre un proiect prin care – în amplul proces de „modernizare a statului” – se doreşte reorganizarea unităţilor medicale din România. O reorganizare care presupune fie comasare, fie desfiinţare. Practic, 182 de spitale rămân fără personalitate juridică. Dintre acestea, 111 ar urma să fie comasate, iar 71 – transformate în cămine pentru bătrâni. Pe lunga listă a acestor unităţi spitaliceşti se află şi Spitalul de Psihiatrie Voila, care ar urma să devină o secţie exterioară a Spitalului Municipal Câmpina.
 
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a dat asigurări că nu va fi disponibilizat nici un cadru medical în urma acestui proces de reorganizare a unităţilor medicale, dar – în noile condiţii – de la Spitalul de Psihiatrie Voila ar urma să dispară mai multe funcţii de conducere. Cele două unităţi comasate vor avea un singur director, o singură contabilitate, un singur buget… Iar întreaga bătaie de cap va fi în sarcina administraţiei locale. Ministrul Cseke Attila şi-a justificat demersul afirmând, într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, că „reorganizarea spitalelor este determinată de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare”. O explicaţie cam… aiurea.
Primăria Câmpina va trimite un memoriu ministrului Sănătăţii
Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, s-a arătat nemulţumit de proiectul guvernamental, arătându-şi disponibilitatea de a acţiona: „Nu vom sta cu mâinile în sân, pentru că nu putem accepta o asemenea situaţie. Vom trimite un memoriu Ministerului Sănătăţii în care să le explicăm cum vedem noi situaţia. În afara faptului că Spitalul Voila are un specific aparte şi este unul de interes regional, care nu prea este compatibil cu activitatea de la Spitalul Municipal, mai este şi o problemă de principiu. Mi se pare absurd să hotărască altcineva în locul nostru, după ce în urmă cu numai câteva luni, tot prin Hotărâre a Guvernului, cele două spitale erau trecute în administrarea noastră. Dacă sunt în administrarea noastră, mi se pare corect şi normal ca noi să hotărâm soarta lor. În plus, nu mi se pare că s-ar realiza o mare economie prin comasarea celor două unităţi spitaliceşti, având în vedere că numărul de paturi, de pacienţi şi de cadre medicale nu se schimbă. Deci, numai pentru câteva funcţii din conducere, nu mi se pare că o astfel de comasare îşi atinge scopul. Am convingerea că lucrurile nu vor rămâne aşa, cu atât mai mult cu cât am văzut că şi în ţară sunt numeroase probleme pe această temă. Oricum, noi suntem datori să ne spunem punctul de vedere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare